ИЗЈАВЕ ТЕК ПОСЛЕ ДОГОВОРА: Ивица Дачић разговарао са европарламентарцима о правилима дијалога са опозицијом

В. М.

01. 03. 2021. у 21:05

ИЗЈАВЕ ТЕК ПОСЛЕ ДОГОВОРА: Ивица Дачић разговарао са европарламентарцима о правилима дијалога са опозицијом

Фото Танјуг

ПРЕДСЕДНИК Скупштине Србије Ивица Дачић позвао је у понедељак све политичке странке које желе да учествују у међустраначком дијалогу, да парламенту дају своје предлоге за побољшање изборних услова и да именују по два стална представника.

Дачић је, после онлајн видео-састанка са председником Спољнополитичког комитета ЕП Дејвидом Мекалистером, рекао да позив важи за све партије које представљају релевантан политички фактор у држави - ванпарламентарне, као и парламентарне.

Модалитети дијалога, као и теме, према Дачићевим речима тек ће бити договорени у наредним недељама. Он је у понедељак говорио само о техничким питањам и истакао је да ће током дијалога важити правило да се учесници обраћају јавности тек када договор буде постигнут.

- Разговор је био веома конструктиван и коректан. Пренео сам европосланицима да међустраначки дијалог не почиње од нуле и да су већ остварени значајни резултати и они су се са тим сложили. Рекао сам им да власт у Србији жели да се дијалог успешно одвија и да све странке учествују на изборима.

На онлајн састанку учествовали су, поред Дачића и Мекалистера, европарламентарци Тања Фајон и Владимир Билчик, као и бивши европарламентарци Едуард Кукан и Кнут Флекенштајн. Учествовала је и амбасадорка Србије при ЕУ Ана Хрустановић.

Део странака, међу којима су ДСС, ПОКС и радикали, поручили су раније да желе дијалог са властима, али не ако ће посредовати странци. Зато је Дачић најавио да ће бити организовани и посебни састанци са партијама које не прихватају учешће представника ЕУ.

С друге стране, странке које су бојкотовале изборе и тражиле посредовање ЕУ, имају проблем и у успостављању међусобног дијалога. Иако сви истичу да би требало да наступе са јединственом платформом и заједничким представницима, тренутно нису велике шансе да до тога дође. У јавности се појавило неколико платформи, а нема ни сагласности ко би заједнички представници могли да буду.

ЦИЉ - ЈАЧАЊЕ ДЕМОКРАТИЈЕ

ПРЕДСТАВНИЦИ Европског парламента поручили су да је састанак са Дачићем био конструктиван и да су се договорили о наредним корацима у дијалогу:

- Чврсто верујемо да је процес међустраначког дијалога, који је омогућио Европски парламент, у најбољем интересу Србије и да је важан елемент у напорима земље да даље јача демократију и поверење грађана у институције и у изборни процес.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)