ВУЧИЋ НА ПРВОЈ: У четвртак ћемо шокирати цео свет

Novosti online

27. 02. 2021. у 09:20 >> 11:45

ВУЧИЋ НА ПРВОЈ: У четвртак ћемо шокирати цео свет

Фото: Принтскрин ТВ Прва

ПРЕДСЕДНИК Републике Србије Александар Вучић гостовао је у емисији Јутро на Првој.

11:30 О "Дари из Јасеновца"

Вучић истакао значај филма кандидата за оскара 2020. године.

– Када смо доносили одлуку о финансирању тог филма, причао сам са Додиком о томе. Одликовао сам Гагу Антонијевића и Наташу Дракулић сценаристу. То је важан филм за наш народ и за нашу децу, схватио дам да наши клинци појма немају о Јасеновцу. Политичке реакције нам јасно показују шта многи желе, нико није дао коментар за филм о Сребреници, тада није било да није добра виктимизација, али када Срби направе филм сви критикују да не правимо добру виктимизацију. Све оно што деценијама нисмо урадили урадићемо у наредном периоду, представићемо Србију на прави начин. Ја сам породично и историјски везан за саму тематику филма “Дара из Јасеновца”, упамтићу оно што је Гага Антонијевић рекао “неки нису могли, а други нису смели, Вучић је и могао и сме” и хвала му на томе - истакао је председник Србије Александар Вучић.

11:25 Вучић о непристојном Бајдену

Председник Александар Вучић изјавио је да не постоји никакав нонпејпер са захтевом око Косова и Метохије, али оно што постоји и што очекује су "тешки притисци" и обједињавање снага Вашингтона и Брисела.

Међусобно признање, је, каже, постало мото.

Још, истиче, размишља о садржају честитке коју је добио за Дан државности од америчког председника Џоа Бајдена.

- Чудно је то када се неко други радује, а не онај ко је честитку примио - рекао је Вучић и додао да то није пристојно, али ће то, каже, Бајдену рећи у лице.

Истиче да Бајдена не треба потцењивати јер је он, каже, веома интелигентан човек.

- Реч је о искусном озбиљном и прекаљеном политичком лидеру. Али постоје ствари које су чињенице, али ако хоћеш да пошаљеш неку политичку поруку узмеш телефон и позовеш - навео је Вучић.

11:18 Забрана путовања без потврде о вакцинацији

Председник је критиковао одлуке Европских лидера о ковид пасошима.

- Ја сам једини у Председништву који се није вакцинисао и немам антитела. Ја сам шокиран идејом европских лидера, они газе највећу вредност, мислим све најгоре о одговорности о онима који су антиваксери. Учествовао сам у обезбеђивању вакцина, али ко сте ви да ограничите кретање људи јер нису вакцинисани, показујутиме  да им је стало до политичких унутрашњих политичких поена. Сви клинци су чули да не могу путују без потврде о вакцинацији, и наћи ћемо се у проблему да прво вакцинишемо децу од 20 година више уемсто оне старије од 60. Ми ћемо и за њих онда да уведемо ковид пасоше, јер ћемо брже да вакцинишемо становништво. Ја се нисам вакцинисао јер ме је брига због народа, то је питање принципа а не вакцине. Ана је прва примила Фајзер вакцину, и није је лако поднела, за кинеску вакцину имали смо најмање “шокова” након вакцинације - рекао је Вучић.

Фото: Прва ТВ принтскрин

Председник је рекао да ће се вакцинисати када Србија пређе број од милион ревакцинисаних.

- Више од два месеца су се вакцинисали у ЕУ, а ми смо од њих добили 0, кромпир. Људи су видели да су вакцине сада добре, ми смо платили КОВАКС програм, што су нас критиковали неки овде да нећемо да узмемо то. Ми нисмо добили нити једну вакцину из тог програма, добили смо “кромпир” од Европе за тај програм. Ја сам знао да ће то да буде, и зато су заслужни грађани Србије, замислите да сада имамо 0 вакцинисаних. Ми наручујемо вакцине сами. Ми ћемо се понашати као слободна и независна земља. У Србији се нормално живи, за разлику од других великим земаља, у Паризу је затварање од 06 ујутру, живе душе нема. Верујем да ћемо ипак добити од КОВАКС програма неколико вакцина, и бићемо захвални ако нам нешто омогуће. - рекао је Вучић.

- Три пута има кучиће, мачиће и папагаје да вакцинишу, само да сиромашне земље не добију вакцине - изјавио је председник Србије, говорећи о највећим земљама Европе.

Вучић је рекао да Србија има новца за путеве и за вакцине.

- Ја сам донео одлуку да се не вакцинишем док не пређемо милион датих других доза вакцина, и када од тога прође 15 дана, онда ћу се вакцинисати. Да сам се вакицинисао, имали бисте сваки дан текстове: "Ето вакцинисао се...". То је питање принципа, и јесте ме брига због народа - рекао је председник Србије Александар Вућић.

Што се тиче испоруке 500.000 нових доза кинеских вакцина и то 5. марта када је његов рођендан, он је рекао да "можда ту има неке симболике", али да је најважније то што то значи нових 250.000 вакинисаних грађана Србије.

11:07 - Избори ће бити на време

Председник је рекао да ће избори бити у законском року, а да он сматра да је битно да буду следеће године.

- Изборе ћемо имати следеће године. Неће нам нико споља одређивати када ћемо имати изборе - изјавио је Вучић.

- Они кажу да ће да буду нереди, замислите ви сад када их погледате и кажу да ће да праве нереде у Србији, желе тиме да пошаљу најодвратнију слику Србије у свет. Да ли мислите да се неко плаши Ђиласа, Јеремића или Алексића? - питао је Вучић.

11:05 Вучић најавио нову инвестицију из Јапана

Председник Србије Александар Вучић најавио је данас нову инвестицију из Јапана у Новом Саду. Он је казао да ће 7. марта бити представљена једна велика немачка инвестиција у Новом Саду, а онда око 7. или 9. априла биће потписан уговор са великом јапанском компанијом о инвестицији, поново у главном граду Војводине. 

- То су фантастичне ствари - нагласио је он. 

Фото: Прва ТВ принтскрин

Вучић је, упитан да ли су му драже похвале страних медија или, на пример, Драгана Стојковића Пиксија, казао да је јасно да су му битније похвале Пиксија. 

- Ја сам с њим разговарао и он је дошао на отварање фабрике Тојо тајерс. Тојо тајерс је јапански гигант који је дошао у Србију- нагласио је он. 

Указао је да је, док је био у опозициији, био на студијском путовању у Јапану, иу да је много могао да научи о тој земљи, диви се колико раде, и обишао многе фабрике. 

- Пикси је одушвељен, јер зна шта значи Јапан- додао је он. 

Вучић је истовремено приметио да је мало афирмативних ствари у нашим медијима, апострофирајући рецимо Београд на води као најлепшенм градилишту у југоисточној Европии или "фантастичан Народни музеј".

11:01 О грађевинској дозволи за болницу у Батајници

Председник је говорио и о критикама због изградње ковид болнице у Батајници.

– Нападају нас они који никад ништа нису изградили, болницу ни једну, ми смо за четири месеца изградили болницу, и све има грађевинску дозволу. Нема један мали објекат, за сада, грађевинску дозволу, журили смо да људима спасимо живот. Њима смета што је једног дана пукла цев, замислите злочин без преседена пукла цев. Онда кажу да фирма “Терморад” нешто скривено ради, а они журили да направе што пре и да помогну људима - рекао је Вучић.

Фото Д. Миловановић

10:57 "Србија да штампа уџбенике из српског језика, географије и историје!"

Председник је рекао да ће Србија писати уџбенике из српског језика, географије и историје.

- Па, нека неко њима одузме дете из наручја (Данак у крви), нека пишу како је то била добра прилика. Да вам Јасеновац буде 10 минута једног часа, то окачите мачку о реп - рекао је Вучић.

10:56 О СНС-у

Председник је говорио и о стању у СНС.

– Био сам незадовљан, ја сам рекао шта мислим, питао сам их шта су радили за један викенд, питао сам их лично. Хоћу да видим да раде, људи мисле да им је Богом дано да буду на одређеном месту и да не морају даље да се боре. Суштина је у томе, ја сам рекао, СНС је донео огромне промене и спасио земљу, писаће се уџбеници о томе, СНС не сме да се претвори у оно што је постао Ђилас након власти. Они су након власти сви мултимилионери и земља им је пропадала. Хоћу људе који могу да донесу нову енергију, морају да имају потребе да раде, сањају и маштају о већим платама и пензијама, новим путевима, музејима. Ко неће да ради немој  да буду ту, нећу да прихватим док сам жив да недеља буде нерадна – рекао је Вучић.

10:40 Пруга Београд-Нови Сад

Председник Србије Александар Вучић је, гостујући у јутарњем програму на ТВ Прва открио је како ће изгледати вожња будућом пругом од Београда до Новог Сада.

- За мање од годину дана, када будете ишли до Новог Сада за 27-28 минута, нећете моћи да стигнете да попијете ни ту кафиу или чај који ће бесплатно да дају уз карту - прича Вучић говорећи о новој брзој прузи Београд-Будимпешта, која се у првој фази гради на деоници Београд центар - Нови Сад.

Како је казао, цена карте биће нешто већа од 8 евра.

- Мислим да ће карта коштати само 1.000 динара, то је 8 евра, нешто мало више од 8 евра, само вас путарина кошта 400 и нешто динара, о гориву нећу да говорим - истиче Вучић.

Следи нам набавка и три електромоторна воза који ће моћи да достигну брзину од 200 километара на сат, колико је и пројектована брзина већег дела пруге.

- Имаћете најлепши поглед, имаћете најудобнију вожњу и најбрже могуће ћете стићи за такав новац најексклузивнијим возовима, имаћемо најлепше возове у Европи. Купујемо швајцарске Штадлере и то даблдекере. Попнете се на спрат са најлепшим погледом када дођете на косину у Чортановцима, па погледате у Дунав - истакао је Вучић.

Брза пруга гради се у две деонице: Београд - Стара Пазова, где су ангажовани кинески градитељи и Стара - Пазова - Нови Сад, коју гради руска компанија.

10:37 О успеху Србије у вакцинацији

Председник је говорио и о успеху Србије у вакцинацији против вируса корона.

– Србија је прва у целој Европи по стопи ревакцинације, Хрватска.Шпанија и Грча су иза нас, а из региона их ни не видите на листи. Просечне плате нам расту, у централној Србији је порасла просечна плата за близу 200 евра. Многи људи су ми рекли зашто помажем народу на КиМ, односно њиховим незапосленима, тако да ћемо исти програм помоћи дати и људима у централној Србији - рекао је Вучић.

Председник је рекао да ће Србија бити међу првима у Европи која ће добити америчке лекове против короне.

Он каже да је СНС буквално спасао Србију од пропасти.

Фото: Принтскрин ТВ Прва

10:35 О нападима на породицу

Вучић је рекао да га погађају напади на породицу.

- Они знају колико сам осетљив на децу, осећам неку врсту кривице, јер су прошли кроз разне лажи, баш када је Данило био у најгорим годинама, Милица је то лакше поднела, знали су колико сам везан за брата, ми смо као сијамски близанци, мени све ове године ништа нису рекли, јер знају да немају шта да ми кажу. Ишли су са тим да мој брат има поља дроге у Војводини, да је власник познатог ресторана у Београду. Ја богатији нисам од када сам дошао на власт, немам скупе аутомобиле, немам ни Мајбаха ни BMW, као што имају неки из опозиције, ја ништа не кријем, можете рећи да водим лошу политику, али не и да ми кажете да нисам вредан и да Србија не напредује. Мој брат је завршио државни Економски факултет са просеком 9, никада ништа није крао. Они то раде, зато што то много мење погађа, то је био једини смисао, то је покушај да мене психолошки дестабилизују, да би нередима, немирима пољуљали власт - рекао је председник.

Фото: Принтсцреен

Председник је замерио и новинарима који нису реаговали када су нападали његову мајку, али су реаговали када је споменута супруга Вука Јеремића.

10:27 "Људи из полиције пратили моје дете, мог брата и мог оца!" 

Председник је изјавио да су људи из полиције пратили његово дете, његовог брата и његовог оца. 

- Требало је да имам и бољи периферни вид, нисам веровао људима који су ме упозоравали, сваки дан ми дође по 50 писама, после годину и по дана, видим да треба некоме да поверујем. Била је објављена фотографија мог сина како седи са седморицом момака у кафићу. Ја у том тренутку знам да то није КРИК, ни ЦИНС, долазим до информација да су људи из полиције пратили мог брата, сина, оца, сазнајем да су неки постали пуковници, тако што су по кафанама давали инфромације. Знам и ко стоји иза тога, нисам глуп - рекао је Вучић. 

Говорећи о Косову и Метохији, он каже да је бранио Косово боље него сви они пре њега.

- За време њихове власти 90 земаља је признало независност тзв. Косова, само су ћутали на то. Нећу да ћутим и бранићу Косово и Метохију како знам и умем - рекао је председник. 

10:25 "Смета им успех Србије"

Председник је рекао да страни утицај делује због тога што је Србија лидер у региону.

- Када је Србија лидер у региону, када доминирамо, страни утицај делује тако што подржава све околне мале земље и жели да направи баланс, окрене их против Србије, да ми не будемо толико јаки. Успели смо да растемо и напредујемо, јер смо економски стабилни, градимо путеве и болнице, а то смета. Просечна зарада била је 473 евра, сада је 700 евра, ако ми кажете да је то мали раст за 7 година погледајте колики је то проценат. Зато се сви у региону окрећу против Србије. Све безбедносне службе региона виде да није више тако лако потценити Србију, и зато покушавају да унеси нестабилност. Наши људи гласају за резултат, можете волети некога или не, али важан је резултат. Све врсте кампања лажи су усмерене против те завести Србије која напредује. Имаћемо најлепше возове у Европи, имаћете дабл-декер возове, попнете се на спрат па погледате Дунав у вожњи, то нема свет. Имаћемо 9 аутопутева, то ће бити рекорд у Европи, морате да улажете пуно да бисте то могли да радите, имаћемо и нова повећања плата, пре тога биће доста једнократних давања и помоћи, хоћемо да кроз јаве и приватне инвестиције да пофигнемо потрошњу. На те ствари се поносим. Радим на томе да и незапосленима пружимо велику помоћ, меримо цифре сада - рекао је председник.

10:17 "Цео свет ће бити шокиран"

Председник је рекао да ће цео свет бити шокиран снимцима које ће бити приказани јавности. 

- Време је да се држава обрачуна са мафијом најјаче што може. Све ће бити откривено, ко са ким сарађује, ко је коме веран, ко кога слуша. Невероватно шта се радило на царини, биће много изненађења, људи који ће бити саслушавани, а тужилаштво ће одредити ко ће бити притваран. Истражићемо и умешаност страних служби - изјавио је Вучић.

Фото: Принтскрин ТВ Прва

10:08 "Чекамо додатна вештачења"

Председник је рекао да је јуче одложена седница Савета за националну безбедност због тога што Влада Србије чека додатна вештачења.

- Одложио сам седницу Савета за националну безбедност јер чекам да се спроведу поступци Тужилаштва како бисмо могли да покажемо народу какве доказе имамо, а да ипак то буде део доказног поступка. Када сам рекао да ће људи бити шокирани, употребио сам благ израз. Мораћемо да кажемо да сви склоне децу када будемо приказивали одређене ствари. Видеће се ко је кога штитио и ко се заклињао на верност убицама. Људи нису видели најгоре. Поносан сам на оно што су безбедносне службе урадиле. Показaћемо народу доказе против мафије најкасније у четвртак - рекао је Вучић. 

Фото: Принтскрин ТВ Прва

9:50 Председник се огласио на Инстаграму

Непосредно пред гостовање на телевизији Прва, председник Србије огласио се на свом инстаграм профилу:

-Последње припреме пред емисију на @првателевизија. Не знам како ви, драги грађани, али највише волим да радим викендом. Гужва и притисак су мањи и увек стигнете да завршите све оно што нисте успели и нисте стигли у претходних пар дана. Уз све то, чај од камилице даје додатну снагу. Добар дан Србијо!  - написао је председник Вучић пре почетка емисије. 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (34)