СВИМ СРБИМА НА КОСMETУ НОВЧАНА ПОМОЋ: Детаљи разговора Вучића са политичким представницима нашег народа на КиМ

Д. З. - В. М.

27. 02. 2021. у 07:20

СВИМ СРБИМА НА КОСMETУ НОВЧАНА ПОМОЋ: Детаљи разговора Вучића са политичким представницима нашег народа на КиМ

Фото Танјуг

СВИ грађани Србије који живе на Косову и Метохији добиће финансијску помоћ - незапослени по 200 евра, а сви остали, укључујући и децу, по 100.

То се односи на оне који стварно живе у покрајини, а не на оне који су само формално тамо пријављени.

Ово је јуче обелоданио председник Србије Александар Вучић, после састанка са политичким представницима Срба са КиМ, који је одржан у Куршумлији.

- То значи да ће петочлана породица у којој је двоје одраслих запослено добити 500 евра, а ако су незапослени 700. То је огроман новац, али тиме желимо да помогнемо посебно сиромашном делу нашег становништва на КиМ. Нису сви у покрајини сиромашни. Посебно на северу има оних који живе пристојно, пре свега због косовског додатка. Али, желимо да замолимо те људе да наставе да се боре, да чувају своја и наше, српско, огњиште на Косову и Метохији - навео је шеф државе.

Говорећи о ставу Приштине и најавама да Брисел и Вашингтон заједно припремају нове притиске на Србију по питању статуса КиМ, Вучић је напоменуо:

- Видећемо шта ће да кажу за Вашингтонски споразум. Видим да им се не свиђа. Једино што би желели је да Србија призна независно Косово. Ако мисле да је то реално могуће - благо њима. Ми не мислимо тако. Неки су се чудили и критиковали ме када сам рекао: "Ви радите свој посао, а ми ћемо свој". Ја нисам изашао са "јаким" саопштењима, попут ранијих власти, када су се ломили крстови, спаљивале цркве на Косову, а да ништа није предузето. Боље да пустимо да они показују нервозу, а ми ћемо да наставимо да се бавимо јачањем наше привреде.

Фото Танјуг

Вучић је рекао да заговорници независности јужне српске покрајине без Београда могу да организују "можда једино покушај смене власти, као што су покушали, на најглупљи могући начин на улици, силом, па није успело".

Шеф државе на састанку је Србе са КиМ упознао са политичком ситуацијом уочи доласка специјалног представника Европске уније за дијалог Мирослава Лајчака. Он ће боравити у Београду 3. и 4. марта, где ће разговарати са државним врхом наше земље. Словачки дипломата у Београд ће допутовати из Приштине, где ће бити од 1. до 3. марта. У среду после подне, 3. марта, Лајчак ће у четири ока разговарати са председником Вучићем, а очекује се да се након састанка њих двојица обрате јавности.

РАКИЋ: ЧВРСТА ПУПЧАНА ВРПЦА

ЛИДЕР Српске листе Горан Ракић рекао је да су они замолили председника Александра Вучића да се чешће одржавају састанци Срба са Косова и Метохије са руководством државе:

- Ту пупчану врпцу са државом Србијом нико неће успети да пресече.

Другог дана посете, специјални изасланик ће се састати са премијерком Србије Аном Брнабић, а после тога путује у Подгорицу. Уочи његовог доласка све више се говори о снажнијем ангажовању водећих чланица ЕУ и Америке са циљем да се Србија убеди да призна независност Косова. Говорећи о томе, председник је истакао значај јединства Срба на КиМ и њихове решености да не одустану од заједништва са Београдом:

- Још једном захваљујем српском народу на КиМ који је показао јединство, које га није увек красило, јер су схватили да је то једини начин да се изборе за своје интересе. Ако је било 43.800 гласова за Српску листу, а другопласирани, који су покушавали да унесу поделу у српски народ, добили 1.300, јасно је каква је разлика и колика је подршка заједништву нашег народа и тесним везама са Београдом.

Како је рекао, и поред тога што су "неки улагали много новца да би подели српски народ", у томе нису успели:

- А радили су и преко Београда и преко неких медија - казао је Вучић.

Иначе, јуче је на састанку најављена и реализација пројекта обнове КБЦ Косовска Митровица, изградња новог КБЦ Грачаница као и магистралног пута од Јариња до Косовске Митровице.

Намера је, како је истакао Вучић, да се покаже колико је данас Србија већа него ранијих година и деценије и да грађани од тога имају конкретне користи.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (18)

Jovana

27.02.2021. 22:26

Драго нам је да ће Србија, помоћи Србима на Косову и дати новчану помоћ.То је јо један доказ, да их држава и српки народ нису заборавили и да им пружају ,осим новчане и моралну помоћ!