СРБИ ЗАЈЕДНО ЦИЉАЈУ ДВА МАНДАТА: Јединствена Српска листа жели да промени политичку сцену у Прешеву

Е. В. Н.

26. 02. 2021. у 13:00

СРБИ ЗАЈЕДНО ЦИЉАЈУ ДВА МАНДАТА: Јединствена Српска листа  жели да промени политичку сцену у Прешеву

Фото Танјуг

СРБЕ из Прешева на локалним изборима 28. марта представљаће јединствена српска листа. Председник државе и лидер СНС Александар Вучић рекао је да очекује да ће ова листа, не само прећи цензус, већ и освојити два мандата, што би, како је оценио, био историјски успех.

Вучић је рекао да, иако је из београдских централа странака било идеја о самосталном наступу, у Прешеву није било никакве дилеме око потребе да Срби на локалним изборима у овој већински албанској општини наступе заједно.

Заједнички наступ схвата се као једини начин да се избегне оно што се раније дешавало у више наврата - да Срби остану без представника у локалном парламенту Прешева. Таква ситуација била је 2012. и 2016. године, а од 2017. прешевски Срби наступали су на заједничкој листи. У претходном мандату Срби су били део локалне власти, али је у августу већина у локалном парламенту прекомпонована, па су представници Срба, заједно са Алтернативом за промене дотадашњег председника општине Шћиприма Арифија остали у опозицији. Нова већина, међутим, није функционисала и скупштина општине се ниједном није састала после 27. августа. Зато је влада распустила локалну скупштину и увела привремени орган управе.

ЈЕРЕМИЋ ТРАЖИО ОДЛАГАЊЕ

СТРАНКЕ које су бојкотовале парламентарне изборе неће учествовати ни на локалним изборима у марту. Народна странка Вука Јеремића тражила је одлагање избора у овим општинама, али њихов захтев није прихваћен.

На изборима у Прешеву учествују и Алтернатива за промене, Покрет за реформу Самија Салијуа, Демократска партија Албанаца Рагмија Мустафе, Партија за демократско деловање Ардите Синани и Демократска унија Албанаца Насера Азирија.

Истог дана локални избори биће одржани и у Зајечару и Косјерићу. Градска изборна комисија у Зајечару верификовала је пет изборних листа - СНС, СПС и групе грађана "Дејан Крстић" и "Др Ненад Ристовић", као и Покрет обнове Краљевине Србије. До истека рока очекује се да се пријаве још четири листе, окупљене око група грађана "Монтоја и праведници", "Здрава Србија", "Заокрет 019" и "Можемо боље".

У Косјерићу, листе су засад предале свега две коалиције. Први је савез СНС и СПС "Александар Вучић - За будућност Косјерића - Ивица Дачић", а на тој листи су и представници ПУПС, ПС, СНП и СДПС. Друга листа је "НАДА за Косјерић - национално демократска алтернатива" на којој су представници коалиције ПОКС и ДСС, који су недавно потписали споразум о сарадњи. Очекује се и кандидатура групе грађана "Чисти људи за чист Косјерић" и "Здраве Србије".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)