БРИСЕЛ ТРАЖИ: Нови ДОС у три колоне

Д. М.

26. 02. 2021. у 10:14

БРИСЕЛ ТРАЖИ: Нови ДОС у три колоне

Фото Н. Фифић

ПРОЕВРОПСКА опозиција, како сада ствари стоје, на изборе на пролеће следеће године могла би да иде у најмање три колоне, а ови политички блокови увелико добијају своје обрисе, и то уз здушну помоћ из Европе.

Наиме, према нашим сазнањима, већ дуже из бриселских кругова стижу сигнали опозиционим лидерима да се окану очигледно јаловог посла да постигну договор о заједничком наступу и да енергију усмере на формирање више мањих политичких савеза. Из ЕУ је сугерисано и које би то колоне требало да буду.

Први блок чинили би Странка слободе и правде Драгана Ђиласа, Демократска странка са Зораном Лутовцем на челу, Покрет слободних грађана чији је председник Павле Грбовић и Јанко Веселиновић и његов Покрет за преокрет.

У следећој групацији "виђени" су Социјалдемократска странка Бориса Тадића, Нова странка, али и политичка организација коју би направио побуњени део демократа, предвођен Браниславом Лечићем. На трећој листи могли да буду Небојша Зеленовић са Заједно за Србију, "Не давимо Београд" и локални покрети и групе грађана.

Одвојено Тадић и Зеленовић, Фото Танјуг / Н. Скендерија

Процена је да би опозиција, овако формацијски распоређена, могла у збиру да освоји можда и више гласова него на заједничкој листи, а онда би након избора потенцијално могла да удружи снаге. Наши извори тврде да је и у званичним и у незваничним контактима са представницима из ЕУ причано о томе да колико год било логично да наступ опозиције у једној колони доведе до синергије гласова, у случају српске опозиције то врло вероватно не би био случај. Јер, вишегодишње трзавице и свађе лидера, престројавања, поделе, сукоби, то што бирачима једне партије није прихватљива нека друга опција, лако би могли да доведу, не до синергије, него до осипања гласова, односно великог броја апстинената.

ПРЕКИДАЈУ "БОЈКОТ" МЕДИЈА

ПОВОДОМ одлуке странака окупљених око Тадићевог СДС да више не бојкотују, како кажу, "медије блиске властима", Клачар каже да ће и то вероватно довести до нових подела у опозицији, јер је један део партија одлучан да не наступа у медијима за које сматрају да су неслободни и недемократски:

- Превише се у опозицији инсистира на томе где ће нешто да се каже, него шта ће да се каже. По мени, одлука о прекиду бојкота медија није лоша, јер ви до бирача можете да допрете или путем медија или директним контактом, на терену. У условима пандемије и с обзиром на скромне ресурсе опозиције, тај теренски рад је врло ограничен.

У Бриселу су с пажњом посматрали и читаву конфузију око припрема опозиције за међустраначки дијалог о изборним условима, која ће на тим разговорима очигледно наступати са више платформи и преговарача. Шеф парламента Ивица Дачић поручио је јуче да ће он највероватније 1. марта започети разговоре са Дејвидом Мекалистером и четири европска посредника у дијалогу, док се састанци са другим странкама очекују у другој половини марта. Када је реч о темама, Дачић је поручио да се не може разговарати по принципу "политичког џубокса", односно "фонтане жеља" указујући управо на то да опозиција има више платформи, различите предлоге и идеје.

Стратегија Лутовац и Ђилас на једној листи, Фото Танјуг

Бојан Клачар, из ЦеСида, каже, за "Новости", да ће 1. марта практично бити само отварање "сезоне дијалога", на нивоу институција, а да би тек после тога требало да се знају технички детаљи, како ће се разговарати, ко ће бити учесници:

- Очекујем да ће проевропске партије наступити са више преговарача и платформи, а то ће на неки начин бити скопчано и са тим да ли ће на изборима бити две или три колоне опозиције.

Очигледно је да међу појединим странкама постоји и размимоилажење око наступа на изборима, а предстојећи дијалог биће и нека врста њиховог надметања за позиционирање на политичкој сцени пред излазак на биралишта.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)