БРИНУ О ОПОЗИЦИЈИ И БРАНЕ ФАЈОНОВУ: У Европском парламенту данас расправа о 385 амандмана на извештај о Србији

Г. ЧВОРОВИЋ - С. РОВЧАНИН ТОМКОВИЋ

23. 02. 2021. у 09:00

ЧЛАНОВИ Спољнополитичког одбора Европског парламента гласаће у уторак о амандманима на предлог извештаја о нашој земљи, подносиоца Владимира Билчика, известиоца Европског парламента за Србију. Очекује се да том приликом буде усвојен и коначни изглед овог документа, пре него што се о њему буде гласало на пленарном заседању 24. и 25. марта.

БРИНУ О ОПОЗИЦИЈИ И БРАНЕ ФАЈОНОВУ: У Европском парламенту данас расправа о 385 амандмана на извештај о Србији

Европски парламент /Фото АП

На Билчиков текст је поднето 385 амандмана. Засада се зна да има 38 усаглашених односно компромисних амандмана који ће се наћи у резолуцији, док ће се данас знати хоће ли бити још додатака.

Србија се, између осталог, похваљује за остварен процес реформи и тражи се поштовање њеног територијалног интегритета, али, с друге стране, критикује се ситуација око људских права или однос према медијима.

Амандманима се инсистира на даљем усклађивању спољне, безбедносне и трговинске политике с ЕУ, као на кључној ставки. Тражи се, чак, да се даља приступна помоћ услови усаглашавањем с "вредностима ЕУ".

Један од амандмана се односи и на то да се даље не отварају преговарачка поглавља, док се Србија не обавеже на наставак реформи. Захтева се и веће истицање улоге ЕУ у инвестирању и трговини са Србијом, тражи ангажман ради повратка опозиције у Скупштину... Осуђују се и напади на европосланицу Тању Фајон.

У делу где се Србија подстиче да пружи уверљиве и одрживе резултате са ефикасним истрагама у областима као што су правосуђе, слобода изражавања и борба против корупције и организованог криминала, једним од амандмана се придодаје и захтев за резултате посебно у случајевима са високим нивоом интересовања јавности, укључујући и случајеве "Крушик", "Јовањица" и "Телеком Србија", а поновљен је и позив из 2018. у вези с рушењем у Савамали.

Неки посланици из Хрватске и Бугарске су ову прилику искористили и за истицање захтева из домена билатералних односа и мањинских права. Захтева се, тако, одбијање сваког покушаја дискриминације или асимилације мањина, тражи приступ образовању на језицима националних мањина од предшколског узраста, решавање отворених билатералних питања са суседима у вези са ратним злочинима и несталим особама, повратак културних добара, спровођење судских пресуда о ратним злочинима, одбацивање говора мржње...

Сузана Грубјешић, из Центра за спољну политику, каже за "Новости" да ће Билчиков извештај бити усвојен у форми резолуције Европског парламента које нису обавезујуће и то треба нагласити.

- Оно што је Билчик ставио у извештај је на линији годишњег извештаја Европске комисије и односи се на владавину права, изборни процес, међупартијски дијалог, нормализацију односа Београда и Приштине. Питање је шта ће усвојити Спољнополитички одбор, а шта ће проћи касније у пленуму. Сачекајмо да видимо шта ће бити у коначном документу да бисмо знали на чему смо - објашњава Грубјешићева.

Међу амандманима које је поднео известилац Билчик налази се и онај који подсећа да је Европска комисија сугерисала да, због пандемије, Нови Сад буде европски град културе 2022. уместо 2021. године. Наглашавају се, такође, историјске везе између ЕУ и српског народа. Истиче се и да Србија као свака суверена држава има право да слободно склапа политичке, дипломатске и војне споразуме и савезе. Захтева се и бржа примена нове методологије проширења, а Србији се одаје и признање због посвећености регионалној сарадњи и добросуседским односима, миру, стабилности, помирењу и одржавању климе погодне решавању отворених билатералних питања из прошлости. Истакнут је и пресудан допринос Србије чувању спољних граница ЕУ.

ЗВЕЗДИЦА УЗ КОСОВО

ПОСТОЈЕ, такође, и амандмани у којима се, сваки пут када се помиње име Косова, инсистира на томе да се стави звездица. Формирање ЗСО се наводи као пресудни део Бриселског споразума. Тражи се и престанак притиска на Србију у приступном процесу захтевима за "признавањем Косова".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)