МРЖЊА ПРЕМА СРБИМА И ДАЉЕ ИЗБОРНИ АДУТ: Срђан Милаковић, заменик градоначелника Вуковара и лидер ДСС, о повишеној политичкој температури

Ј. КЕРБЛЕР - стални дописник из Загреба

22. 02. 2021. у 12:00

ЛОКАЛНИ избори који ће се у мају одржати у Хрватској подигли су температуру и у срединама у којима живе Срби, па тако и у Вуковару.

МРЖЊА ПРЕМА СРБИМА И ДАЉЕ ИЗБОРНИ АДУТ: Срђан Милаковић, заменик градоначелника Вуковара и лидер ДСС, о повишеној политичкој температури

Фото: Н. Фифић

Два српска блока, један на челу са Пуповчевим СДСС и Демократски савез Срба, такође се припремају за изборе, а заменик градоначелника Вуковара и председник ДСС Срђан Милаковић каже, за "Новости", да права политичка битка за ново руководство града тек предстоји.

* Каква је тренутна политичка ситуација у Вуковару?

- Како се избори ближе, тако је све више узаврела атмосфера. Многе изборне комбинације су у игри и права битка тек следи. Видимо да се већ "ваде" неке афере, као она са куповином земљишта од стране оца Ивана Пенаве, које би држава требало да откупи за велике паре.

* Након што је актуелни градоначелник Пенава отишао из ХДЗ, има ли ова странка шансу да освоји власт у граду?

- Тешко је прогнозирати. Сада постоје три кандидата: Пенава, Никола Мажар из ХДЗ и бивши есдепеовац Жељко Сабо. Веома су близу по потенцијалним гласовима и тешко је проценити ко ће у други круг.

* Када је реч о Србима, ко би им највише одговарао за градоначелника?

- Пенава је тај који је најомраженији због досадашњег деловања. Мажар је водио Државни уред за обнову и стамбено збрињавање и ту смо имали озбиљну замерку, јер је бранитељима додељивао по 100 бодова. Касније се то изменило. Није баш умерен у својим изјавама, али како је остао лојалан Пленковићу, надамо се најбољем. Саба људи памте преко прошлог мандата, неки га идеализују јер је после њега дошао Пенава.

* Јесу ли се ваши односи са Пуповчевим СДСС хармонизовали?

- Сада су односи мирнији, али никада то нисмо ни сводили на непријатељство. Било је то политичко ривалство у којем има критике.

ПОРФИРИЈЕ

* ЈЕСУ ли вуковарски Срби очекивали да ће досадашњи митрополит загребачко-љубљански Порфирије постати патријарх?

- Колико год смо то желели, за нас је то ипак изненађење. Знали смо да ће бити у најужем избору, али свакако нисмо могли ни да знамо да ће Порфирије постати патријарх.

* Да ли је вуковарским Србима сада боље када СДСС учествује у власти и има потпредседника хрватске владе?

- Засада се то не осећа, али је чињеница да је ситуација у Вуковару мирнија него раније. Нема тог негативног односа према српској заједници, али потребно је и више од тога да се створе услови да Срби заиста користе мањинска права која им припадају.

* Какав је данас живот у Вуковару?

- То је град исељавања. Попис становника ће показати веома лоше бројно стање, без обзира на то ради ли се о Србима или Хрватима. Главни послодавац је овде и даље држава, а остали тешко могу уопште да раде. А ко је ближи политици, лакше и преживи.

* Без обзира на то што је мање ексцеса, свако мало се чују захтеви о ратној одштети, упире се прст у Србе да су починили ратне злочине?

- Најлакше је одиграти на популистичку карту у недостатку квалитетних програма. Тако би неки да и даље каријере граде на ексцесима, оптужбама и мржњи. Увек се пронађу они који на овим темама настоје да дођу до политичких поена. То нам свима одузима будућност, али неке снаге и даље преживљавају на тој националистичкој реторици. На срећу, нове генерације то, ипак, превазилазе.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)