ЛАЈЧАК УСКОРО ДОЛАЗИ У ПОСЕТУ: Специјални представник ЕУ најавио долазак у Београд и Приштину

Танјуг

20. 02. 2021. у 16:31

ЛАЈЧАК УСКОРО ДОЛАЗИ У ПОСЕТУ: Специјални представник ЕУ најавио долазак у Београд и Приштину

Фото Танјуг

СПЕЦИЈАЛНИ представник ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак најавио је данас да ускоро планира посету Београду и Приштини и изразио очекивање да ће дијалог бити настављен чим буде формирана тзв. косовска влада.

Он је навео да је ЕУ спремна да одради свој део, али да је брзина постизања споразума у рукама две стране.

- Не диктирамо брзину, ако су вољни да се састану у Бриселу сваке недеље, спремни смо сваке недеље да их дочекамо. Ако су спремни да се састану једном у три месеца, онда их не можемо приморати“, нагласио је Лајчак у емисији портала Еуропеан Wестерн Балканс "Сцреенинг", додајући да је увек био против вештачких рокова, јер они не функционишу.

Подсетио је да је нормализација односа предуслов за пут обе стране ка ЕУ.

- То је оно што државе чланице очекују, не постоји заобилазни пут - нагласиоје Лајчак.

Најавио је да планира да ускоро посети Београд и Приштину.

- Овде смо да ппонудимо решења и планирам да посетим Приштину и Београд ускоро. Састаћу се са председником Вучићем, са будућим премијером Куртијем и са другим партнерима да продискутујемо о наставку нашег процеса. Моји партнери су озбиљни политичари и они знају шта њихови људи очекују од њих - да их приближе европској будућности и они такође знају шта ЕУ очекује од њих - истакао је Лајчак.

На питање шта свеобухватни споразум и пуна нормализација односа између Београда и Приштине подразумевају, Лајчак је рекао да је то на две стране да одлуче и да ЕУ посредује у процесу, а да га не диктира.

Он је рекао да је ЕУ у контакту са америчком администрацијом и да их они у потпуности подржавају.

- Они у потпуности разумеју овај процес, они су иза ЕУ вођства у овом процесу и спремни су да одраде свој део - навео је Лајчак и додао да је Бајденова администрација вратила људе који познају регион и који верују у блиску сарадњу САД и ЕУ.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

Mišo Peć

20.02.2021. 23:14

Pitao bih gospodina Lajčeka da pored toga što su u kontaktu sa američkom administracijom i da imaju njihovu podršku po pitanju Kosova i Metohije dalisu u kontaktu i sa Ruskom administracijom jer je i Rusija akter rezolucije 1244 UN.