САМОВОЉА ПРИШТИНЕ, ОБАВЕШТЕН БРИСЕЛ: Канцеларија за Косово и Метохију осуђује забрану уласка новинарским екипама на КиМ

Д. ЗЕЧЕВИЋ

14. 02. 2021. у 16:22

КАНЦЕЛАРИЈА за Kосово и Метохију најоштрије је осудила одлуку привремених институција у Приштини да новинарским екипама ТВ Kраљево и ТВ Пинк забрани да данас извештавају са избора на Kосову и Метохији.

САМОВОЉА ПРИШТИНЕ, ОБАВЕШТЕН БРИСЕЛ: Канцеларија за Косово и Метохију осуђује забрану уласка новинарским екипама на КиМ

Фото Танјуг

Наиме, телевизијским екипама ове две медијске куће косовска полиција није дозволила прелаз преко административног прелаза Јариње.

Екипа регионалне телевизије “Kраљево” данас је, како наводе из Канцеларије за Косово и Метохију, после више сати задржавања, враћена са овог административног прелаза без образложења, а исти третман синоћ је доживела и екипа Телевизије “Пинк”, која је на прелазу чекала више од четири сата, да би им око поноћи било речено да не могу да уђу на територију Kосова и Метохије.

РЕАГОВАО И УНС

ПОВОДОМ забране уласка телевизијским екипама на КиМ реаговало је и Удружење новинара Србије и његов огранак Друштво новинара Косова и Метохије(ДНКиМ. Они сматрају ово тешком повредом права на слободу новинарског рада и информисања и захтевају од представника међународне заједнице да осуде овај поступак приштинских власти.

- По среди је незапамћено кршење права на слободу извештавања, информисања и новинарског рада, о чему је Канцеларија за Косово и Метохију обавестила и администрацију у Бриселу. Kанцеларија за Kосово и Метохију захтева од привремених институција у Приштини да омогући слободно и несметано извештавање медија и очекује од међународних представника да осуде овакав чин и према њему се јасно одреде као недопустивом притиску на слободу медија, што су вредности које не смеју бити угрожене нечијом самовољом - закључује се у саопштењу Канцеларије за Косово и Метохију.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)