ЏИХАД ЗА ПРОФЕСОРА: Исламисти настављају да прете Француској и Французима, јавност подељена

Горан Чворовић - стални дописник из Париза

13. 02. 2021. у 23:18

СВЕ више малих исламских држава се формира у многим предграђима у нашој земљи, поручио је Жордан Бардела, потпредседник француске странке Национално окупљање на чијем челу се налази Марин ле Пен, после његове посете полицијској станици у месту Трап, тридесетак километара југозападно од Париза, у коме живи значајна заједница грађана муслиманске вероисповести.

ЏИХАД ЗА ПРОФЕСОРА: Исламисти настављају да прете Француској и Французима, јавност подељена

Подсећање на покојног Самијела Патија / Фото АП

Разлог његове посете била је подршка професору филозофије у средњој школи у овом месту Дидијеу Лемеру који тренутно живи уз полицијску заштиту после одавања признања мучки убијеном колеги Самијелу Патију коме је одрубљена глава. Лемер је тада критикујући салафизам у Трапу, упозорио на недостатак државне стратегије у борби против радикалних исламиста.

Овај професор филозофије је, између осталог, истакао да су, од када је 2000. године запаљена синагога у Трапу, ово место редом напуштали Јевреји, а затим и други, укључујући и умерене муслимане. Рекао је да се улицама овог места слободно креће 400 особа уписаних у полицијску картотеку као опасно радикализована лица. Истакао је и да се ради о почетку рата терором и да је угрожено француско наслеђе.

- Сваки пут када уђем у кола, проверавам да ли су ми закључана врата. Гледам да ли ме прате. Не желим да живим у страху - поручио је овај професор, који је, у међувремену, због свега одлучио да напусти посао наставника, после 20 година предавања у истој школи.

Афера с професором Лемером одјекнула је на државнм нивоу. Градоначелник овог места, левичар Али Рабе је претходних дана у школи где је предавао овај професор делио флајере у којима критикује његов однос према житељима Трапа. Огласили су се после тога председница париског региона Валери Пекрес, али у знак подршке, и председник региона Прованса - Алпи -

- Азурна обала Рено Мизелије, тражећи од власти да покрену процедуру да би се градоначелних разрешио дужности.

- Ниједан професор не сме да буде нападнут зато што је одао почаст Самијелу Патију и бранио републиканске вредности - написало је, између осталог, двоје председника региона.

Рабе, међутим, каже да је и сам мета претњи смрћу од када је ова афера избила у јавност.

ЏИХАДИСТИ ИШЛИ У ИРАК

У ТРАПУ је 2005. размонтирана група која је била задужена да регрутује исламске борце за Ирак. Њихов вођа је био један од одговорних за серију атентата 1995. године у Паризу. Од 2014. чак 77 младих из овог места са 32.000 становника отишло је у џихад у Сирију!

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)