"ВОЛ СТРИТ ЏУРНАЛ" ПОХВАЛИО СРБИЈУ: Успех имунизације у нашој земљи инспирисао чланице ЕУ да се окрену кинеској вакцини

Новости онлине

13. 02. 2021. у 17:36

ВОЛ СТРИТ ЏУРНАЛ ПОХВАЛИО СРБИЈУ: Успех имунизације у нашој земљи инспирисао чланице ЕУ да се окрену кинеској вакцини

Фото: Танјуг

УГЛЕДНЕ америчке новине "Вол Стрит Џурнал" у новом тексту наводе да је успешна вакцинација у Србији инспирисала многе европске земље да спас од пандемије потраже у Кини.

Новине пишу да се владе неких мањих европских земаља обраћају Кини за вакцине против ковида због јалове набавке средстава за имунизацију од стране ЕУ, као и да проблеми у производњи вакцина ометају борбу континента против пандемије.

Такав тренд би могао да повећа утицај Кине у региону, пошто се Пекинг од самог почетка поставио као поуздан савезник у борби против корона вируса.

У тексту подсећају да је председник Александар Вучић звао председника Кине Си Ђинпинга у октобру, и апеловао је на њега да упути Србији довољне количине вакцина. Тај договор је брзо испоштован, и прве дозе су стигле у нашу земљу већ у јануару.

"Вол Стрит Џурнал" подсећа да је Вучић разговарао и са Путином, који је такође експресно одобрио испоруке вакцине "Спутњик В" нашој земљи.

Лист даље подсећа да је Европска унија, која купује вакцине за 27 држава чланица, одобрила три средства за имунизацију развијена у Немачкој, САД-у и Великој Британији. Међутим бирократска тромост и проблеми код произвођача довели су до тога да је  имунизација у ЕУ изузетно спора.

Несташица је била још гора у европским земљама које нису чланице ЕУ.

До сада су се углавном мале државе на маргинама ЕУ обратиле Пекингу за помоћ. Ипак, како расте фрустрација грађана, сада и битније чланице разматрају две кинеске вакцине и још једну развијену у Русији.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)