СВЕТСКИ МЕДИЈИ: Бабиш дошао у Србију да учи о успешној вакцинацији

Novosti online

11. 02. 2021. у 07:47

АП пише да је премијер Чешке Републике посетио јуче Србију како би сазнао више о програму масовне вакцинације наше државе кинеским и руским вакцинама које још нису одобрене у ЕУ.

СВЕТСКИ МЕДИЈИ: Бабиш дошао у Србију да учи о успешној вакцинацији

Фото: Танјуг

Чешки лидер Андреј Бабиш тражио је вакцине изван заједничког програма ЕУ, након што су одложене испоруке западних компанија за лекове које је одобрила ЕУ. Са тимом стручњака, Бабиш је прошле недеље посетио и Мађарску, која је прва земља ЕУ која је дала зелено светло руској вакцини.

Захваљујући кинеским и руским вакцинама, Србија је тренутно друга у Европи после Британије по стопи вакцинације по становнику.

- Покушавам да прикупим што више информација о другим вакцинама које нису одобрене - рекао је Бабиш у Београду након састанка са српском премијерком Аном Брнабић.

Србија је до сада вакцинисала више од пола милиона људи, углавном кинеском вакцином Синофарм, руским Спутник V и у мањој мери ињекцијом Фајзер-Бионтек, наводи се у тексту, те истакло блиске везе Србије са Кином и Русијом, за које кажу да се боре за утицај у стратешки важном региону југозападне Европе.

Брнабић је рекла да је искуство земље са све три вакцине "одлично".

Званичници су најавили нови блок масовних вакцинација са очекиваним доласком још 500.000 доза кинеске вакцине Синофарм, наводи се у тексту који је пренео и Вашингтон пост.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)