УДАРА И НА НАШ УСТАВ: Кандидат за премијера у Приштини Аљбин Курти не крије план који намерава да испоручи Бриселу

Д. Р. Ђ.

10. 02. 2021. у 09:00

ФЛОСКУЛУ европских званичника да је "на странама у дијалогу да одлуче шта нормализација односа значи", ових дана лидер покрета Самоопредељење и кандидат за премијера у Приштини Аљбин Курти искористио је да изнесе своје виђење: то је промена застарелог Устава Србије и разговори о статусу Србије?!

УДАРА И НА НАШ УСТАВ: Кандидат за премијера у Приштини Аљбин Курти не крије план који намерава да испоручи Бриселу

Курти хоће да прошири списак тема у Бриселу

Иако би ова његова изјава могла да се смести у корпус предизборних порука, нема сумње да би Курти, уколико поново заузме место премијера и нађе се у улози заступника албанске стране, ово питање потегао и за преговарачим столом у Бриселу. Тако би се од почетне тачке: нестатусног дијалога Београда и Приштине чији је посредник ЕУ, преко искакања на терен регулисања статуса КиМ, парадоксално, дошло до дискусије о статусу државе, чланице Уједињених нација.

Да Куртијеву замисао не треба третирати као празну причу, упозорава и изјава специјалног изасланика ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослава Лајчака с краја прошле године у којој је и он помињао промену Устава Србије, "како би се интегрисало све што буде договорено".

Реагујући на изјаву лидера Самоопредељења о застарелом Уставу Србије, директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић, навео је да садржај нашег Устава свакако неће бити предмет било каквих разговора под иностраним окриљем.

Најновији иступи Аљбина Куртија, према оцени Немање Старовића, из Центра за друштвену стабилност, несумњиво осликавају повишену реторику карактеристичну за финиш изборне кампање, али представљају и јасну назнаку политике коју ће спроводити ако се нађе на челу приштинске владе.

- Као што је и констатовано у недавном извештају Међународне кризне групе, главну препреку успешном наставку дијалога Београда и Приштине представља неспремност албанске стране да учини било какав уступак према Србима, односно према званичном Београду. С тим у виду, истицање нових захтева као што су промена Устава и утврђивање статуса Србије, ма колико били лишени смисла, имају јасну функцију да, у комбинацији са неспровођењем претходно постигнутих споразума, практично блокирају наставак дијалога, будући да Албанци своју шансу за реализацију максималистички постављених циљева очигледно виде ван преговарачког стола - указује Старовић.

А да би основала ЗСО, Приштина је одавно требало да прилагоди своје правне оквире, укључујући и устав. Међутим, на овом пољу се ништа не мења.

ПЕТКОВИЋ: ФАВОРИТИ ТРАЈКОВИЋЕВЕ

СРПСКА листа је једина брана великоалбанском пројекту и погрому Срба на КиМ, док су кандидат Грађанске иницијативе "За слободу правду и опстанак" Рада Трајковић, и слични њој спремни на сарадњу са заговорницима "велике Албаније" - каже директор Канцеларије за КиМ, Петар Петковић. Према његовим речима, док се Срби на КиМ под снажним притисцима боре за свој опстанак и останак у јужној српској покрајини, Трајковићева више и не крије да своје фаворите има искључиво међу албанским партијама и да за њих отворено ради.

Трајковићева је најавила да ће странка на чијој је листи сарађивати са свим опцијама које буду одабрали косовски Албанци и најавила могућност стварања савеза са Аљбином Куртијем.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)