КУРТИЈУ ОПАДА ПОДРШКА: Резултати истраживања пред предстојеће изборе на КиМ

Д. З.

09. 02. 2021. у 17:01

НАЈНОВИЈИ резултати истраживања приштинског Института "ПИПОС" наводе да покрет Самоопредељење има подршку 40,95 процената испитаних.

КУРТИЈУ ОПАДА ПОДРШКА: Резултати истраживања пред предстојеће изборе на КиМ

Фото АП

То значи да је подршка грађана са 44 одсто, колико је овај Покрет имао пре двадесетак дана опала на испод 41 посто.

Према истим истраживањима следи Демократска партија Косова Хашима Тачија са 22,03 процента, Демократски савез Исе Мустафе са 19,35 одсто и Алијанса за будућност Косова Рамуша Харадинаја са 7,8 одсто, док остале партије не би према истом истраживању прешле неопходни “праг” од пет одсто.

На основу израженог процента подршке анкетирања три хиљаде људи, Курти и Самоопредељење би имали 45 посланика, што је велики скок у односу на 29, колико су имали у претходном скупштинском сазиву док би ДПК имала 25 места, једно више него у претходном сазиву.

Највећи губитник на овим изборима према истраживањима могла би да буде патрија којој припада одлазећи косовски премијер Авдулах Хоти, Демоократски савез Косова, којој се предвиђа 21 место, наспарам 28 колико их је било у прошлом издању парламента.

Због наведених података, мало је вероватно да би кандидат за косовског премијера Аљбин Курти могао самостално да формира власт, упркос томе што је изјавио да његов Покрет Самоопредељење не планира да улази у постозборне коалиције након гласања 14. фебруара на ванредним парламентарним изборима.

Иначе, од 120 посланичких места у Параменту тзв. Косова 20 је резервисано за посланика из редова неалбанских политичких субјеката, док је за изборе заказане за 14 фебруар учешће пријавило 28 политичких субјеката међу којима су и три Српске политичке партије, Српска листа, Грађанска иницијатива за слободу, правду и опстанак као и Српски демократски савез.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)