ТРИКОВИМА РЕЖУ СРПСКЕ ГЛАСОВЕ: Уочи избора 14. фебруара, ЦИК смањио број бирача и бирачких места на Космету, а проблем и документа

Д. Р. Ђ.

09. 02. 2021. у 09:46

ТРИКОВИМА РЕЖУ СРПСКЕ ГЛАСОВЕ: Уочи избора 14. фебруара, ЦИК смањио број бирача и бирачких места на Космету, а проблем и документа

Многим Србима нису издате нове личне карте

СМАЊИВАЊЕ броја бирача на Космету, укључујући и на северу покрајине, као и укидање неких бирачких места, онемогућиће да део Срба на КиМ оствари своје бирачко право на парламентарним изборима 14. фебруара.

Брисање преминулих из бирачког списка никоме није спорно, али то што је Централна изборна комисија у Приштини практично узурпирала бирачко право Србима који немају косовска документа, најчешћа је замерка која се може чути у српским срединама.

Наиме, ако је некоме истекла Унмикова лична карта, она се сматра неважећом као идентификациони документ за гласање, а откако је почела пандемија вируса корона многима који су хтели да изваде косовска документа то није пошло за руком, јер се у више наврата личне карте нису издавале.

ЦИК је смањио број бирача за више од 145.000 на територији КиМ, а ако се гледају само четири општине на северу, гласача је мање за око 16.000. Уместо њих 53.500, што је важило за претходне изборе, сада бирачко право на северу може да оствари 37.500 гласача.

Укидање бирачких места не сматра се толиким проблемом у већим срединама, али ако неко на дан гласања треба да оде из једног села у друго, или рецимо, не уочи на време да му је бирачко место промењено, све то, како се оцењује, може да буде дестимулативно да се на изборе изађе.

Мањи број бирача може да значи и мањи број гласова за Српску листу која има подршку Београда, па она можда неће освојити свих десет мандата загарантованих за српску заједницу. Оваква ситуација може утицати на то да освајању једног или два мандата буду ближе друге српске листе којима ће бити потребно мање гласова. Осим СЛ, од српских листа у изборној трци су и Српски демократски савез Славише Петковића и ГИ Слободе, правде и опстанка, чији је носилац листе Милан Дабић.

- Смањивање броја гласача је вид притиска на Србе и Српску листу и тиме се ускраћује право гласа Србима, али и то ће бити додатни мотив нашим сународницима да стану под барјак Српске листе - каже за "Новости" Игор Симић, потпредседник СЛ, који је и први на овој листи.

БРИСАЊА У СВИМ ОПШТИНАМА

БРОЈ бирачких места у Северној Митровици, на пример, смањен је са 27 на 23. Председник општинске изборне комисије Слободан Димитријевић навео је за портал kosovoonline да су то места на којима 99 одсто гласају Срби, као и да је на претходним изборима за градоначелника право гласа имало нешто више од 23.300 људи, док је за ове изборе уписано њих 17.200. И у Лепосавићу је број бирачких места смањен за шест, а у бирачком списку је 5.500 људи мање него на претходним изборима. Мањак од 2.400 бирача бележи и Звечан, док их је у Зубином Потоку прецртано 2.186.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)