САД МЕЂУСОБНО ПРИЗНАЊЕ ЈЕДИНО РЕШЕЊЕ? Стејт департмент - Подржавамо дијалог Београда и Приштине уз помоћ ЕУ

tanjug

06. 02. 2021. у 19:03

Сједињене Америчке Државе у потпуности подржавају дијалог Београда и Приштине уз помоћ ЕУ, чија је сврха постизање свеобухватног споразума о нормализацији односа, саопштио је амерички Стејт департмент.

САД МЕЂУСОБНО ПРИЗНАЊЕ ЈЕДИНО РЕШЕЊЕ? Стејт департмент - Подржавамо дијалог Београда и Приштине уз помоћ ЕУ

Фото: Депозитфотос

Портпарол Стејт департмента је у одговору Гласу Америке на питање о будућем ангажману америчке администрације у дијалогу две стране навео да је то решење, које треба да доведе "до међусобног признања, очувања суверенитета и територијалног интегритета обе државе и јачања њихових демократских институција, од суштинске је важности за напредак Косова и Србије".

- То би побољшало безбедност и просперитет обе земље, унапредило њихове тежње за чланством у Европској унији и другим институцијама и подржало остварење трајног циља да Европа буде у миру, целовита и слободна -, наведено је у писаном одговору неименованог портпарола Стејт департмента.

У одговору се додаје да је Ентони Блинкен, нови државни секретар, током претреса у Одбору за спољне послове америчког Сената, рекао да поздравља напоре администрације бившег председника Доналда Трампа у вези са дијалогом Београда и Приштине.

- “Као што знате, изабрани председник (Бајден) је у прошлости провео доста времена у тим земљама. Мислим да дели уверење да постоје ствари које можемо учинити како би Косово напредовало, а надам се, и Србије - подсећа се у одговору Стејт департмента Гласу Америке на излагање државног секретара Блинкена.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)

zoran

06.02.2021. 19:16

Srbija moze da prizna samo kao nezavisne TEXAS ALJASKU KALIFORNIJU i da otvori diplomatska predsednistva tih zemalja kao mi da trazi da se USA proglasi najgenocidnijom drzavom svog postojanja do dana danasnjeg gde iznova i iznova vrse genocide nad jednim po jednim narodom pocevsi od indijanaca pa sad recimo usmeren ka iranu

Mišo Peć

06.02.2021. 21:36

Amerika i svi njeni istomišljenici sa zapada moraju da znaju da Srbija nikada neće,nemože i nesme ni metar Kosovskometohijske zemlje da prizna kao nezavisno Kosovo.Rezolucija 1244 UN se mora poštovati a samim tim i suverenitet Srbije nad svojom južnom pokrajinom a svakako treba razgovarati i pregovarati o stepenu autonomije za albance u pokrajini.

vladimir

07.02.2021. 17:39

To je bilo pitanje dana kada će se Amerika definitivno izjasniti o pozivu na "saradnju" Beograda po pitanju priznavanja srpske Pokrajine u nezavisnu državu! Gospodo, to se NEĆE desiti, a vaša nadanja i iluzije o državi Kosovo su propala ideja i vaša ZABLUDA! Bićete još neko vreme tamo, a onda će mo vas ISTERATI! Ne verujete ..... !?