МОСКВА ТРАЖИ ОБЈАШЊЕЊЕ ОД ВАШИНГТОНА! Захарова поручила: После изјаве Коснета јасно – Запад је покушао да подстакне крвопролиће на Косову

Новости онлајн

04. 02. 2021. у 20:44

ИЗЈАВА америчког амбасадора на тзв. Косову да Американци нису гинули да би се створила „велика Албанија" или „велика Србија", води ка само једном логичном закључку - да крвопролиће на Косову није било резултат некаквог „стицаја околности" нити политике Београда, већу су то покушавали да подстакну на Западу, истичу у Москви.

МОСКВА ТРАЖИ ОБЈАШЊЕЊЕ ОД ВАШИНГТОНА! Захарова поручила: После изјаве Коснета јасно – Запад је покушао да подстакне крвопролиће на Косову

Foto AP

Како је рекла портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова, судећи према изјави америчког дипломате све је то било испровоцирано споља с циљем незаконитог отцепљења те територије Србије.

- Све су то испланирале западне специјалне службе и све је реализовано уз њихову директну борбену, материјалну, стручну подршку. То је закључак на основу цитата из интервјуа америчког амбасадора - рекла је Захарова на редовном брифингу за новинаре.

То је важно сведочанство, додала је она, које не оставља могућност да се и даље подржава мит о намерама Вашингтона и њихових савезника на Балкану.

Такође, додала је она, пада у очи контрадикторност између онога што је изјавио амбасадор и званичне верзије Запада по којој су они спровели искључиво ваздушну операцију против Југославије под, како је рекла, циничним називом - „Милосрдни анђео".

Према ономе што је изнео НАТО, Алијанса тада није претрпела губитке.

- Сада се испоставља да је све било другачије. Очекујемо објашњење из Вашингтона и поводом 'Милосрдног анђела' у Србији и првих индивидуалних захтева НАТО за компензацију за штету нанету здрављу као последица коришћења муниције са осиромашеним уранијумом током бомбардовања - рекла је она.

Она је навела да су и после 20 година од агресије НАТО показатељи читавог низа болести, укључујући онколошке, знатно изнад просека.

- Такви трагови НАТО и њиховог 'Милосрдног анђела' јесу резултат тзв. хуманитарне мисије - истакла је Захарова, подсетивши на сличну ситуацију и у Либији.

Фото: ЕПА

Захарова додаје да многи представници НАТО говоре о претњама по европску безбедност од стране других држава, а да при томе њихово неодговорно понашање води ка ескалацији напетости и већ је једном довело до еколошке катастрофе у срцу Европе.

- Против Југославије је била примењена не само радиоактивна муниција, већ су извођени прецизни удари на бројна предузећа што је довело да изливања и отровних и канцерогених супстанци у околину и реке, међу њима и у Дунав. На жалост, до данас нико није одговарао за те злочине. А то је такође део мејнстрима Запада - не признавати сопствене грешке. Југославија није једини пример, ту су Ирак, Либија и друге тачке. Дошли су, уништили све, отишли су, нису се извинили, никакве казне, а затим друге уче како да живе и шта је то слобода - каже Захарова.

Она додаје да се у оквиру НАТО одвија ерозија одговорности, а при томе доминира осећај да је апсолутно све дозвољено јер их нико не кажњава.

Како је додала, Алијанса упорно одбацује да је на територији Србији коришћено такво оружје бојећи се стварања преседана у случају даљих захтева за компензацију.

Далеко је пријатније разговарати и подржавати митове о руским хакерима, рекла је она и додала да је то заиста неосновано, док у вези с Косовом јесте јер је последице примене муниције са осиромашеним уранијумом трпело и неколико стотина припадника НАТО у саставу снага на Косову што је потврђено пресудама италијанских судских инстанци.

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (11)

prellee

04.02.2021. 22:19

...Ona dodaje da se u okviru NATO odvija erozija odgovornosti, a pri tome dominira osećaj da je apsolutno sve dozvoljeno jer ih niko ne kažnjava....Takva neodgovornost je prijetnja za budućnost i svjetski mir, jer sve to vodi još u veće probleme. Mogu sutra i svijetski rat izazvati zbog te bahatosti i nekažnjavanja svojih zločina. Ko će im sutra vjerovati da imaju dobre namjere, NIKO! Loša praksa danas, nesigurna i krvava budućnost sutra.

Paja

05.02.2021. 08:30

Ha ha ha. A to rusi kao nisu znali pre 20 god. Sto onda ne rekose ni rec? Sada kada ih je zapad razapeo oni govore o nemoralu NATO vandala ( citaj Germana koji unistise stari Rim i kojima je to u krvi pa isto rade i danas u citavom svetu. I nece prestati dog ga ne stave pod svoju cizmu)?? Da se ne zanosimo ne bi rusi ni danas zbog nas mrdnuli prstom vec sve rade iskljucivo radi svojih interesa. Podsetimo se malo istorijskih cinjenica... mi smo tu kad ustrebamo da ginemo? . Zato nas i ima saka jada, a na zalost u doglednoj buducnosti nas i nece biti ukoliko se ne urazumimo i gledamo iskljucivo svoja posla! A to je pre svega NATALITET i ekonomija. To na jedino moze spasiti. Ni rusi ni EU ni SAD... ŹIVELI BRAĆO SRBI !!!

buki

06.02.2021. 15:00

@Paja - Upravo to i radimo, gledamo svoja posla, ali bez Rusa trenutno to nije moguće. Bez ikakve osnove, sa Zapada bi nam prikačili epitet genocidni i učinili sve da se nastavi Brozova politika po kojoj nam se deca stide srpskog porekla, pa jugoslovenstvo zamenjuju evropejstvom. Nestajemo, i neophodna nam je bar nečija pomoć da to usporimo i eventualno sprečimo. Rusi su pokazali dobru volju i držimo se toga, jer nijedan razlog nemamo da pomoć ignorišemo. Pomoć je naravno politička, jer vojnu s obzirom na geografski položaj ne možemo ni da očekujemo, čak i kada bi Rusi želeli da nam je pruže.

Banovo

05.02.2021. 10:08

Srbija ima legalno, moralno i međunarodno pravo na svojoj strani protim sile i nepravde, samo bez straha ne priznavati ništa kad dođe pogodan momenat povratiti svoju teritoriju i to je to,. Ništa ovde nije čudno kad se pogleda istorija od pre 100g, prvi svetski rat i drugi, isti šablon ista izdaja od komšija ista proterivanja i iskrivljivanja istine zato samo smireno i bez nervoze sve to dolazi na svoje mesto kao i prošla dva pokušaja otimačine. Srbija je na dobrom putu ima odlične i pravične saveznike niko nam ništa neće moći i sve će biti naplaćeno.

vladimir

06.02.2021. 00:32

Svaka čast gospođo Zaharova. Ginuli su američki marinci , SAS-ovi specijalci, i drugi hoštapleri,a samo ih je poginulo u nekoliko oborenih helikoptera preko 100 vojnika. Krajna cifra je oko 400 vojnika i pilota .NATO alijanse. To je velika cifra za tako moćnu i silnu krvoločnu armadu. Još jednom hvala Zaharovoj što kaže ono što mi ne smemo ni spomenuti.

Filozof

06.02.2021. 02:20

Kada je SSSR pardon Rusija trebala da deluje ona to nije. Već je ćutala. Želite li rusi da nešto kažete u vezi vaše prljave prošlosti iz vremena devedesetih? Možda bi mogli da kažete na primer zašto ste toliko bili pohlepni, kriminalni, izdajnici pre vašoj navodno braći SRJ a posle prema svom narodu? Od kompenzacije nema ništa. Inače će ceo sistem koji su stvorili odrasli ljudi pasti. Sistem koji je stvoren pohlepom, izdajom i lažima. Toliko bi se daleko išlo da bi i UN kao i same njene članice morale da odgovaraju. Siguran sam da Rusija razume svet odraslih.