ВУЧИЋЕВО ОБРАЋАЊЕ НАКОН СЕДНИЦЕ ВЛАДЕ: "Министри да поставе себи циљеве и да их испуне, а не да брину о изборима" (ФОТО/ВИДЕО)

Новости онлине

04. 02. 2021. у 13:20

ВЛАДА Србије данас обележава 100 дана рада, а тим поводом одржана је седница кабинета премијерке Ане Брнабић.

ВУЧИЋЕВО ОБРАЋАЊЕ НАКОН СЕДНИЦЕ ВЛАДЕ: Министри да поставе себи циљеве и да их испуне, а не да брину о изборима (ФОТО/ВИДЕО)

Фото: Танјуг/Раде Прелић

Седница Владе у Палати Србија почела је у 13 часова, а на позив премијерке, њој је присуствовао и председник Србије Александар Вучић.

Обраћање председника Александра Вучића

Вучић је на почетку обраћања рекао да ситуација по питању преговора са Приштином није нимало лака ни једноставна, али да смо чврстом и јединственом политиком успели да се изборимо за опстанак нашег народа на КиМ.

О економским питањима и стопи раста

Он је потом говорио о економским питањима и трошењу новца у појединим министарствима, и рекао је да министри морају да се постарају да одржимо добру стопу раста.

- Добра ствар је та што имамо велики суфицит, имамо вишак од 13 милијарди динара. А био је чак предвиђен дефицит од 12 милијарди. То је лепа и добра вест за министарство финансија, али то није увек добра вест за грађане. Тај новац мора да се потроши. Ја желим да људи знају да стопа раста БДП показује колико сте више или мање створили вредности у односу на претходну годину - рекао је председник.

Фото: Танјуг/Раде Прелић

Вучић је појаснио да без високе стопе раста држава не може да помаже и субвенционише разне гране економије и да планира велике инфраструктурне пројекте.

- Замолио сам министре да се баве радом и да размишљају о томе шта ћемо оставити иза нас, а не да размишљају о следећим изборима и о њиховој позицији на њима. Сваки министар мора да постави себи циљ, и да се снажно бори за њега - рекао је председник.

Председник о великој акцији полиције, Тужилаштва и БИА

Он је похвалио дејство и одличну сарадњу Тужилаштва, БИА и Полиције на јутрошњој акцији разбијања организоване криминалне групе.

- Мислим да не постоји грађанин који данас није задовољан. Држава је показала да нико не може да буде јачи од ње. Ово је велики корак у борби против мафије и свих оних који мисле да због својих веза и спрега мисле да могу да раде шта хоће. Данас смо задали страшан ударац мафији - рекао је Вучић.

Председник је похвалио све припаднике снага реда и закона који често стављају своју безбедност на коцку да би чували све грађане Србије.

О борби за вакцине и нове лекове

Вучић је истакао да се сваког дана Влада бори за вакцине, као и за нове лекове против короне који су изузетно скупи.

- Већ смо нешто од тих лекова и наручили, барем да спасимо неколико хиљада живота. Ти нови лекови су страховито скупи. Добићемо их крајем марта или почетком априла. Што се вакцина тиче, молим људе да се ревакцинишу. Имамо један од најбољих информационих система за вакцинацију, а у наредне две недеље ћемо обезбедити значајне количине вакцина, веома значајне - казао је Вучић.

Фото: Танјуг/Раде Прелић

Он је подсетио да уговори за куповину вакцина и даље не значе готово ништа, пошто многе земље имају уговоре, али и даље нису добиле вакцине.

- Пробаћемо имунизацијом да ослободимо болнице за људе који болују од других болести, пошто смо ту имали велику штету у претходном периоду - рекао је председник.

Вучић се на крају захвалио премијерки Ани Брнабић и Влади на свему што је постигнуто у претходном периоду.

Одговори на питања новинара

Председник је рекао да ситуација на Косову и Метохији није сјајна, и да морамо да наставимо да се боримо за сигурност наших људи.

- Никада неће тећи мед и млеко само зато што нас неко више или мање подржава. Што се тиче Француске, они јесу признали независност, али ја морам да се захвалим председнику Макрону што увек жели да саслуша и другу страну, у овом случају нас. Знате и сами да то није случај нигде другде - рекао је Вучић, па додао:

- Ми ћемо да се боримо за наш народ свим силама, али да их лажем да ћемо некога да згромимо не могу и нећу. Трудићу се да ниједној мајци не вратим њеног сина у ковчегу - рекао је Вучић.

Председник о великим инвестиционим пројектима

Он се потом осврнуо на инвестиционе пројекте, попут метроа, и рекао да разговоре са француским "Алстомом" нису започели они, већ неки други који су, како каже, лагали о изградњи метроа само због избора.

- Ништа тада нисмо добили, ни идејни пројекат, ни мастер план. Ма ништа нисмо добили. Него су варали народ, а пребијеног динара нису имали - рекао је председник.

Вучић је истакао да је метро сада реалност, и да ће кроз престоницу ићи две линије подземне железнице.

Фото: Танјуг/Раде Прелић

- Једна линија ће спајати Устаничку са Новосадским путем у Земуну, а другу ће повезати Миријево и Карабурму са Чукарицом и Бановим брдом. Још смо са Французима причали и о аеродрому, и то је фантастичан пројекат. Ово што Французи граде је изванредно, нове терминале. Једино морамо да обновимо контролни торањ, који је из 1954. године - казао је председник.

О такмичењу СББ и Телекома Србије

Председник је говорио и о тржишној утакмици СББ и Телекома Србије, и рекао да би волео да се та борба одвија другачије, али да разуме зашто Телеком жели да се бори, напредује и узима већи део на тржишту.

- Обично се не мешам у то, иако би било нормално због тога што држава има део у власништву Телекома. Јасно је да постоје конкурентски односи компаније која је регистрована у Луксембургу и српског Телекома. Оно што је важно за нас је да обезбедимо фер тржишну утакмицу. Чујем да су се жалили на језик и изјаве из Телекома. Ако вам је језик проблем, па шта све говоре о мени разни медији. То ни пас са маслом не би појео. Па се не жалим никоме. Што се мене тиче волео бих да односи буду пристојнији, и да може да се разговара, али наравно свако има своје виђење тржишне борбе - нагласио је председник.

Вучић о изјавама Борка Стефановића и Мирослава Мишковића

Председник је прокоментарисао изјаву Борка Стефановића који је рекао да је он уништио економију Србије и здравствени систем.

- Ја не знам шта са тим човеком није у реду. И то каже сада када смо први по расту у Европи. А у његово време смо били последњи на листи. Нисмо уствари чак били ни на листи. Не знам шта да кажем. Да ли постоји нека болница коју су они изградили а ми нисмо - запитао је Вучић.

Вучић је прокоментарисао и интервју Мирослава Мишковића и насловне стране такозваних слободних медија у Србији.

- Видим да се та сарадња Мишковића из Ђиласа из Преса наставила и данас, што можемо да видимо и по насловним странама данас - истакао је Вучић поводом интервјуа који је дао власник Делте.

Председник о криминалним групама: "Нико није јачи од државе"

Председник је поводом данашње акције рекао да она нема никакве везе са прислушкивањем њега и његове породице, и да је био обавештаван о свему што се збивало.

Фото: Танјуг/Раде Прелић

Председник је на питање новинара зашто таква акција није изведена током министровања Небојше Стефановића рекао да су тада још увек прикупљани докази.

- Овде је реч о најтежим кривичним делима: убиству, отмицама, трговини дрогом и изнудама. Ја не мислим да можете да бирате тренутак. И пошто стално слушам примедбе на рачун Небојше Стефановића, морам да вам кажем: Нико није идеалан. Ја најмање од свих, а Небојша је урадио изузетно добар посао. Срећан сам што су полиција и министар Вулин обавили добар посао, и верујем и надам се да ће та борба бити настављена, пошто овакве акције могу да се десе и у Нишу, Врању, Ваљеву и Суботици. Намерно сам поменуо та места само да би знали да не могу нигде да се сакрију и побегну - рекао је Вучић.

Он каже да криминалци не могу да се воде максимом "нема тела, нема дела", и да мисле да ће их то спасти.

- Ми знамо да људи месецима нестају, и не можете да кажете породици да не знате шта се десило са њиховим најмилијима. Желим да људи знају са колико тешкоћа су се суочавали тужиоци и полицајци. Да ли је то могло пре пет месеци? Није, морали смо да нађемо доказе - нагласио је Вучић, па додао:

- Знамо све и о снајперистима, и у ком селу упуцавају пушке. То су монструозни злочини. Један клан одсече човеку главу, онда други уради нешто још горе. Па користе киселину да избришу трагове. А онда ви мени говорите ко за који клуб навија. Доказао неко или не доказао, сви знамо да је то истина - казао је председник.

Вучић је рекао да је питање увезаности криминалаца са државним структурама најважније.

- Не да ли се познају, него да ли је неко учествовао у кривичним делима. Зато ја мислим да је претерана кампања против госпође Хркаловић, и претерана и одвратна. Али суд ће одлучити да ли је она крива. Када би вам рекли све што знамо, људи би били шокирани. Али претпостављати није исто што и судити и донети пресуду - истакао је председник.

Он је на крају додао да је готово са свим нарко дилерима, и да народ мора да зна да је држава решена да се са свим криминалцима обрачуна до краја.

Обраћање премијерке Ане Брнабић

Новинарима се обратила премијерка Ана Брнабић, која је рекла да ће у суботу поднети извештај грађанима о 100 дана рада владе.

- Ја сам на почетку мандата ове Владе рекла да ћемо се због изузетно тешких времена у којима живимо трудити да радимо још ближе са председником Србије. На данашњој седници смо разговарали о дијалогу са Приштином, а такође нас је председник известио о разговорима са Макроном - рекла је премијерка.

Она је истакла да је једна од најважнијих тема које су поставили пред нову Владу управо била борба против криминала, што је резултирало великим хапшењем од јутрос.

Премијерка је рекла да смо међу најбољима у Европи по расту, и да смо други по броју вакцинисаних становника на милион грађана.

- Главно питање је како да задржимо ту позицију и о томе смо разговарали на данашњој седници. Желим да се захвалим председнику Вучићу на томе што пружа безрезервну подршку нашем раду, али нам и указује како да радимо брже и ефикасније - казала је Ана Брнабић.

Она је на крају свог излагања истакла да је изузетно важно то што је данас усвојена одлука о издвајању средстава за лечење лица која болују од ретких болести.

- Изузетно ми је драго и поносна сам што кажем да смо одвојили рекордних 3 милијарде динара за лечење лица која болују од ретких болести. Подсетићу вас да је 2008. године износ новца за лечење лица који болују од ретких болести био нула динара. Ми смо ту цифру повећали и поред тешких околности у целом свету - рекла је премијерка Ана Брнабић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (29)