ВУЧИЋ ДОБИО ПОЗИВ: Си Ђинпинг жели да српски председник учествује на Самиту Кине и ЦИЕЗ

Тањуг

03. 02. 2021. у 12:31

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић примио је данас позив председника Народне Републике Кине Си Ђинпинга за учешће на Самиту Кине и ЦИЕЗ, који ће путем видео линка бити одржан 9. фебруара.

ВУЧИЋ ДОБИО ПОЗИВ: Си Ђинпинг жели да српски председник учествује на Самиту Кине и ЦИЕЗ

Фото: Танјуг/Раде Прелић

У позиву председника Си Ђинпинга се, између осталог, каже:

- Година 2020. била је више него изазовна. Суочене са изненадним нападом заразне болести КОВИД-19, Кина и земље Централне и Источне Европе (ЦИЕЗ) удружиле су се у борби против вируса корона и превазилажењу изузетно тешког временског периода који је изазвала ова болест, чиме је створен нови замах за сарадњу између Кине и ЦИЕЗ.

Имајући у виду ограничења која намеће пандемија, сагласили смо се да одложимо самит Кине и ЦИЕЗ, који је првобитно био заказан за април прошле године и који је требало да буде одржан у Пекингу.

Како ствари стоје, земље су ушле у нову фазу одговора на КОВИД и суочавају се са великим изазовима у економском опоравку и развоју. Јавила се потреба да Кина и ЦИЕЗ појачају комуникацију, дођу до консензуса и зацртају ток будуће сарадње за подршку економском и социјалном опоравку и развоју у пост-КОВИД ери.

Имајући ово на уму, Кина ће 9. фебруара 2021. године одржати Самит са ЦИЕЗ путем видео линка. Као домаћин, драго ми је да Вас позовем да учествујете на овом Самиту и унапред се радујем што ћу имати прилику да разговарам са Вама о начинима за постизање обострано корисне сарадње, као и о унапређењу билатералних веза и сарадњи Кине и ЦИЕЗ.

Заједно бисмо могли у великој мери да допринесемо обогаћивању свеукупне сарадње између Кине и Европе и промоцији развоја који деле обе стране.

Молим Вас да примите изразе мог најдубљег уважавања - наводи се у писму председника Народне Републике Кине Си Ђинпинга упућеног председнику Србије Александру Вучићу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (18)