ВУЧИЋЕВА ПОЛИТИКА ОД СРБИЈЕ НАПРАВИЛА ЛИДЕРА: Агенција Блумберг истиче да смо предводник у Европи због паметне политике набављања вакцина

Тањуг

02. 02. 2021. у 14:03

АМЕРИЧКА агенција Блумберг оцењује у данашњем тексту о вакцинацији у Србији да је председник Србије Александар Вучић направио своју земљом предводником у Европи у набавци вакцина "гледањем и на исток и на запад".

ВУЧИЋЕВА ПОЛИТИКА ОД СРБИЈЕ НАПРАВИЛА ЛИДЕРА: Агенција Блумберг истиче да смо предводник у Европи због паметне политике набављања вакцина

Фото: Инстаграм

Агенција у тексту "Кина помаже европском савезнику да напредује у вези са вакцинама" уз оцену да је Србија искористила свој однос са истоком како би напредовала са вакцинама, пише да Србија може да изгледа као невероватна прича јер се ЕУ "заглибила у фијаску због вакцинација", као и да се историја балансирања геополитичких интереса Србије исплати у критичном тренутку

ЕУ је обећала земљама Западног Балкана 70 милиона евра за набавку вакцина, пише Блумберг, међутим испоруке се одлажу, а уместо да чека на помоћ ЕУ Србија је обезбедила вакцине директно из Кине, Русије и САД.

- Србија је важан мост за Кину за стицање упоришта у Европи, али и традиционални савезник Русији и тежи придруживању ЕУ. Ти односи омогућавају јој да диверзификује изворе вакцина и вакцинише већи део свог становништва, више од било које друге нације у Европи - пише Блумберг.

Агенција даље наводи да је Србија већину вакцина - 1,1 милиона доза добила од кинеске државне компаније Синофарм, као и да је Вучић рекао да је његово одбијање да се придружи хору лидера који су критиковали Кину на безбедносној конференцији у Немачкој, што му је помогло да успостави добре односе са министром спољних послова Ванг Јиом.

- Ја једини ни за шта нисам оптужио Кину, тако да смо имали братски састанак и од тада је почела подршке Кине нама у вези са корона вирусом и свим осталим - рекао је Вучић недавно у телевизијском обраћању.

Брзо увођење вакцинације у борби против корона вируса у односу на ЕУ повлачи за собом напетост на целом континенту, али и геополитичке последице у његовом нејнесталнијем региону, пише Блумберг и додаје да приступ Србије већ има своје следбенике у ЕУ попут Мађарске која је одобрила вакцине из Русије и Кине.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (97)