ИФИМЕС О СРБИЈИ: Захваљујући Вучићу Београд постао епицентар дешавања

Танјуг

02. 02. 2021. у 00:27

МЕЂУНАРОДНИ институт за блискоисточне и балканске студије из Љубљане (ИФИМЕС) оценио је да је Србија захваљујући председнику Александру Вучићу постала епицентар регионалних дешавања и кључна за мир и стабилност у региону.

ИФИМЕС О СРБИЈИ: Захваљујући Вучићу Београд постао епицентар дешавања

Фото: Председништво

У анализи "Превремени избори на Косову 2021:Шанса за нови почетак?", Институт се осврнуо на ситуацију у региону наводећи да су заједнички економски развој и успостављање "мини Шенгена" приоритети у регионалној сарадњи, и да појединачно мале земље не могу да привуку глобалне инвеститоре.

Због тога би, наводи се, за одстрањивање унутрашњих граничних и административних баријера и царина, било ефикасније за земље западног Балкана да имају усаглашену инфраструктурну политику и да заједнички раде на економској обнови региона.

"Вучић успешно ребрендира Србију, а Косово је у сталном назадовању захваљујући неодговорним политичким елитама, које вршећи јавне и одговорне функције у први план стављају своје личне интересе и богаћење, а не интересе Косова", закључује се у анализи.

Као пример Ифимес наводи мишљење аналитичара да је Србија додатно ојачала своју позицију за време пандемије вируса ковид-19 успешним супротстављањем пандемији у марту 2020.године, а сада још успешнијом вакцинацијом становништва.

Са друге стране, вакцинација је потпуни фијаско владе премијера привремених косовских институција Авдулаха Хотија, који ће се вероватно, наводи се, уписати као "најнеспособнији премијер Косова", а број жртава због пандемије ковида-19 премашиће сва очекивања.

Коментаришући предстојеће изборе на КиМ, Ифимес наводи да су они поновно у знаку обрачуна дела српске опозиције и албанских политичких странака са Српском листом, коју предводи Игор Симић, а подржава председник Србије Вучић.

"У ствари, преко Српске листе, која је фаворит избора у српској заједници на Косову, покушаће да се обрачунају са председником Србије Александром Вучићем. Како се приближава завршница изборне кампање расту тензије усмерене према Српској листи, у коју је укључено и коришћење насиља", пише Ифимес.

Како се наводи, од изузетне важности је да се оконча бриселски дијалог Београда и Приштине потписивањем правно обавезујућег споразума, укину границе у региону и отклоне баријере и тако започне интензивна међусобна сарадња.

У Анализи се даље наводи да су све досадашње владе на Косову, преузимањем власти најављивале убрзан развој са обећањем, да ће изграђивати снажне институције, које ће бити фактор унутрашње стабилности и мира и да ће тако доприносити стабилности и миру у региону.

"Обећања се нису се испунила, а грађани Косова су дубоко разочарани владајућим политичким структурама, јер су једини у региону, који немају безвизни режим. Нигде на свету, из досадашње праксе, није забележено, да су политичко-криминале структуре изградиле снажне државне институције, него управо супротно", пише у анализи.

Наводи се да криминал на Косову своје корене вуче још из владе у егзилу, а да су језгро криминала команданти такозване Ослободилачке војске Косова и (пара)обавештајна служба (СхИК) у сарадњи са политичким структурама.

Када се сагледа недавна прошлост могу се приметити снажне везе између садашњих политичких лидера и огромних сума новца, које су сакупљане кроз различите фондове, пише Ифимес и додаје да су бројне активности биле нетранспарентне и да се доводе у везу са енормним богаћењем појединих актуелних и бивших политичких челника и чланова њихових породица.

"Криминал и корупција су настављени и после међународне интервенције и рата на Косову 1999. године. Непотизам је присутан у свим сегментима друштва, а одвија се под непосредном контролом и усмјеравањем из врхова политичких странака", наводи Ифимес у анализи.

Истовремено, наводи се, аналитичари упозоравају на синхронизовану кампању и повећане нападе политичко-криминалних структура на Косову и "покушаје дискредитације усмерене против Покрета Самоопређељење и његовог председника Аљбина Куртија".

Закључује се "да би победа Самоопредељење стабилизовала политичку ситуацију када би Покрет сам формирао нову владу", као и да је потребно да Самоопредељење покаже политички сензибилитет према мањинама, посебно српској заједници.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (47)

star

02.02.2021. 14:13

Sa usaglašenom infrastrukturnom politikom i zajedničkim radom na ekonomskoj obnovi regiona, mnogo će mo svi u regionu dobiti, ali treba imati volje i želje za tako nešto, jer imamo veliki problem, što se neki ne žele otarasiti prošlosti.