ПАЛМЕР ГУРАО У ЗАГРЉАЈ ИЗРАЕЛ И ЛАЖНУ ДРЖАВУ: После успостављања односа Тел Авива и Приштине, Београд ће инсистирати на "малом шенгену"

Е. В. Н.

02. 02. 2021. у 09:00

СА јужном српском покрајином, која се представља као "држава" Израел је у понедељак, путем "онлајн" церемоније успоставио дипломатске односе. Следећи корак који се најaвљује је да ће власти у Приштини за неколико недеља отворити амбасаду у Јерусалиму, као трећи у свету, после Америке и Гватемале.

ПАЛМЕР ГУРАО У ЗАГРЉАЈ ИЗРАЕЛ И ЛАЖНУ ДРЖАВУ: После успостављања односа Тел Авива и Приштине, Београд ће инсистирати на малом шенгену

Са потписивања споразума у Белој кући / Фото АП

Из угла Израела, то ће бити прва "земља са муслиманском већином" која је повукла овај потез, што је њима нарочито важно, због спора са Палестином.

Иако су од самопроглашења Косова за државу 2008. из Израела више пута стизале поруке да га они неће признати, макар док то не учине и све државе из Европске уније, Израелци су попустили под притиском САД. Најгласнији у тим захтевима, како преносе дипломатски извори "Новости", био је Метју Палмер, заменик помоћника америчког државног секретара задужен за европска и евроазијска питања. Он је, како сазнајемо, преко својих канала жестоко лобирао да Тел Авив успостави дипломатске везе са Приштином.

Израелци ће, према нашим изворима, међутим, покушавати да дипломатске односе успоставе што тише и неће журити да пошаљу свог представника који ће службовати у канцеларији у Приштини. С друге стране, Албанци ће на сва звона ово представити као своју велику победу, што ће добро послужити актуелној власти у Приштини у предизборној кампањи.

Узајамно признавање Израела и "Косова", иначе, део је Вашингтонског споразума из септембра 2020. године, који је потписао одлазећи премијер привремених институција Авдулах Хоти у присуству тадашњег председника САД Доналда Трампа.

Све ово, међутим, не мора нужно да буде штетно по српске националне интересе, јер ће, отварајући амбасаду у Јерусалиму, Приштина изазвати горчину код Ирана и великог броја арапских држава, које би могле да се устреме против тзв. Косова, па да оно више не добије ниједно признавање "државности" из круга муслиманских земаља.

Ипак, цела ситуација могла би да отвори пут ка тензијама између Србије и САД. Јер, Београд ће, како сазнајемо, захтевати да се испуни све из такозваног албанског дела Вашингтонског споразума - од тога да Космет мора да уђе у "мали шенген", па надаље. А, управо је "мали шенген" кост у грлу Приштине и највероватније га неће прихватити, јер у том случају Срби са КиМ не би имали потребу да узимају личне карте и пасоше лажне државе, већ би им за путовања преко административне линије била довољна српска документа. Вашингтонским споразумом је српска страна пристала да премести своју амбасаду из Тел Авива у Јерусалим, али како је накнадно објашњено, све ће зависти од тога како ће се Израел понашати по питању КиМ.

ВУЧИЋ: ОВО СМО ОЧЕКИВАЛИ

ТО је очекивано, већ шест месеци. Ми смо се борили и надали смо се и зато нисмо хтели то да потпишемо у заједничком споразуму у Вашингтону - прокоментарисао је председник Александар Вучић успостављање диломатских односа између тзв. Косова и Изреала.

Он је рекао да је Израел, наравно, наклоњен Американцима и додао да за нас постоје друге опције.

- Ја носим српски грб и заставу у срцу, а све друге поштујем - истакао је Вучић, одговарајући на критике да се позивањем људи да изађу на изборе на КиМ даје легитимитет лажној држави Косово.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)