ХРВАТСКА УПУТИЛА ПРОТЕСТНУ НОТУ СРБИЈИ: Загреб изазвао дипломатски скандал због Српске Крајине

Ј.Керблер

28. 01. 2021. у 21:14

МИНИСТАРСТВО спољних и европских послова Хрватске упутило је вечерас протестну ноту амбасади Србије у Загребу.

ХРВАТСКА УПУТИЛА ПРОТЕСТНУ НОТУ СРБИЈИ: Загреб изазвао дипломатски скандал због Српске Крајине

Фото: Новости

- Министарство спољних и европских послова најоштрије осуђује скандалозан чин члана делегације предвођеног државним секретаром у Министарству државне управе и локалне самоуправе Републике Србије током посета Републици Хрватској те слање порука којима се на најгрубљи начин вређа Република Хрватска, те пропагирају поражене великосрпске идеје - саопштило је хрватско Министарсво спољних и европских послова, након посете Милоша Стојковића, повереника православног манастира Хиландар за хуманитарни рад.

Уследило је то након објављивања видео снимка са книнске тврђаве на којој је Стојковић рекао ”сада смо у нашој Крајини, живела Србија, живела Крајина, живела Српска Крајина”.

На снимку се види како Стојаковић говори ”они овде славе такозвану Олују, славе прогон српског народа. А ми смо ту да им покажемо колико можемо да је ово ипак Српска Крајина. Овде је на врху њихова застава, а даће Бог да једног дана вратимо нашу”.

У саопштењу хрватског Министарства још се констатује ”жаљење што те неприхватљиве изјаве долазе од особе која је била део званичног изасланства из Републике Србије, за шта очекујемо званичну исприку и недвосмислено ограђивање”. Најављено је и да ће полицијска управа шибенско-книнска провести истрагу како би се утврдиле чињенице и околности за даљње подуyзимање мера из надлежности полиције, а просведна нота биће уручена и Амбасади Србије у Загребу.

Реаговао је и кнински градоначелник Марко Јелић и Милошу Стојковићу поручио ”срамите се због лицемерства које живите и које јесте”. Јелић каже да застава на книнској тврђави симболизује ”свето тло хрватског народа и његове државности од 13. века, а и даље ће тако бити”. Градоначелник каже да је Стојковић довео у неугодну ситуацију домаћине, пре свега пароха книнске Парохије који је по њему ”изниман човек и хришћанин”, као и Владику далматинског. ”Книн је хрватска земља и колевка нашег постојања, нама је света”, закључује кнински градоначелник.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (32)

Vera

29.01.2021. 08:08

@Milan - Kninska tvrđava je građena u 9veku a ne u 13-om i bila je najveća u Evropi u to vreme i u njoj je stolovao hrvatski kralj Zvonimir i zato je to sada "Zvonimirov grad" a grad je star oko 7000g i zvao se pre toga imena Tenan a pre tog se zvao Ninia...ajmo malo znanjem protiv mržnje!

Fred

29.01.2021. 08:47

@Milan - @Milan Da, mislim da se radi o grešci. Trebalo je pisati 13 vjekova. Knin još Konstantin Porfirogenet u 10. stoljeću nabraja kao jedan od hrvatskih gradova. Dobro ste uočili grešku i vidi se da imate znanje. Lijepi pozdrav!

Gospode Bože

28.01.2021. 22:08

Da li je on svestan koliko šteti svojim ponašanjem i govorom Srpskom življu koje živi tamo, samo mu je bitna samo promocija i da istakne sebe bez obzira na štetu jer će posle svega okrenuti leđa vratiti se u Srbiju i zaboraviti i šta je radio a narod treba tamo da živi posle njegovih ispada

buki

29.01.2021. 01:51

@Gospode Bože - Da li je to stvarno život što žive Srbi u Hrvatskoj i kako im ovakva izjava šteti? Kao da su pre izjave imali nešto od Hrvatske, prebiju ih čim čuju srpski naglasak. Pogledajte samo šta rade postradalim Srbima u zemljotresu. Šta još mogu da im naštete što već nisu, da im oduzmu kiseonik i zabrane da dišu?

Ja sam

28.01.2021. 23:13

,,Хрватска државност из 13. века", ха-ха-ха. Тзв. Хрвати, да не кажем (бивши) Срби католици, изгубили су способност државотворности када су се одрекли своје вере, традиције и националности. Нити су икад имали државу, нити ће је икада створити.

Sara

29.01.2021. 02:16

Hahahah o kakvom izvinjenju taj Hrvat govori,kad svaki njihov zlocin nad Srbima bude osudjen i vinovnici budu trunili u zatvoru onda se mi njima mozemo izviniti,Republika Srpska Krajina-tj Baranja,isto je to

aco

29.01.2021. 03:26

Nije to veliko srpska ideja.Porazili ste jedan dio srpskog naroda a i za to vam je bilo potrebno 230000 vojnika + Nato protiv 27000 krajiskih vojnika.Da je Srbija branila Knin , Knin bi i danas bio srpski.Zahvalite Milosevicu.

goran

29.01.2021. 06:39

ko krade obisno se ljuti kad mu se na kradju ukaze. NDH je dobila sto nikad nije posedovala pa se ljuti kad im se to kaze. Svako misli da ce trajati hiljadu godina . To je Hitler mislio pa je trajao jedva dvanaest.

The Duke

29.01.2021. 07:04

Nikog ne vredja raspadom bivse SFRJ te granice i teritorije koji oni prisvajaju a to su bile u Jajcu 1943 postavljne ko admistrativne a ne drzavotvorne koje su posle 1974 ustavom nametnuli kao prave.uz veliku gresku srpskih komunista.I sada istorijaHrvatske drzave Istra nikad njihova,pola primorja italija bila je vojna krajina Srbi ,Dubrovnik isto republika.Znaci oni treba da dignu spomenik komunistima i partizanima sto su jim stvorilu Rvatsku koju nikad nisu imali u tim granicama.

Sandra

29.01.2021. 08:15

Ne bi oko toga trebalo da se diže prašina. Hrvatska koja je protjerala uz pomoć svjetski fašista srpsko stanovništvo je priznala nezavisnost Kosova, što nikako nije smjela sobzirom na to da je sa Srbijom imala problem oko Krajine. Kako to da pričaju o svojoj svetoj zemlji, a tuđu poklanjaju.

Bane

29.01.2021. 08:30

Kao deo državne delegacije Srbije koja je potpisala obavezujuće medjunarodnopravne dokumente Stojković nije smeo da tako istupi. To liči na dodvoravanje vlastima u Beogradu, ali je pogrešno procenio. Kada u Knin bude išao privatno neka priča.

Mika

29.01.2021. 09:19

Da, prvo su nastali Hrvati, pa onda amebe i tako dalje...Nije prvi ni jedini put da se komsije hvale svojom nepostojecom istorijom, verovatno i da sva njihova mrznja potice od vekovne zavisti za svim sto mi imamo, a oni nemaji. Takva prekrajanja istorije su mogle ustase da rade u drugom svetskom ratu, ali ne i danas u eri komunikacija.

Sonja Vuković

29.01.2021. 13:28

Knin sada i jeste Hrvatska zemlja na kojoj je pre "Oluje" živelo većinsko srpsko stanovništvo a koje je nasilnim putem proterano sa te iste dedovine. Neki Srbi su izgubili živote odbijajući da napuste Knin.I šta sada...korektno bi da to svojatanje prestane i da se ljudi konačno slože sa tim da na prostorima Hrvatske mogu da žive svi zajedno kao što svi zajedno žive u Srbiji.Teška je to tema,veoma bolna. Najviše za Srbe. Svaka izgovorena reč Srba tumači se onako kako ne treba,kao da se jedva čekaju na nož a to traje veoma dugo pa i pre "Oluje". Hrvatski narod takođe ima svoje breme u liku Ustaškog pokreta i zverstava nad narodima drugih nacionalnosti. Ciljevi takvih pokreta su da se hrvatski narod obeleži kao arijevski narod što je takođe provokacija koju niko ne sankcioniše.I tako to ide u nedogled.