НА РЕДУ СУ ПРВА ХАПШЕЊА: Полиција проследила документацију тужилаштву о прислушкивању Вучића, испитано око 100 полицијских службеника

В. Н.

27. 01. 2021. у 08:00

НА РЕДУ СУ ПРВА ХАПШЕЊА: Полиција проследила документацију тужилаштву о прислушкивању Вучића, испитано око 100 полицијских службеника

Илустрација / Фото Depositphotos

РАДНА група МУП Србије, коју је формирао министар Александар Вулин да испита незаконито прислушкивање председника Србије Александра Вучића и чланова његове породице, привела је крају свој посао и комплетна документација прослеђена је Тужилаштву за организовани криминал.

Према незваничним сазнањима, у наредним данима могу да се очекују и прва привођења.

У предистрази, по налогу ТОК, која је започела средином децембра прошле године, припадници Сектора унутрашње контроле испитали су стотинак полицијских службеника, али и бивше руководиоце овог министарства, пре свега државну секретарку Дијану Хркаловић и њене најближе сараднике. Према информацијама до којих смо дошли, недвосмислено је утврђено да је прислушкивања било, да је то рађено мимо закона, као и да су у томе учествовали високи полицијски руководиоци и функционери.

Министар полиције Александар Вулин рекао је у уторак да су чињенице до којих се дошло у досадашњој истрази несумњиве, да је све даље на надлежном Тужилаштву за организовани криминал и поручио да се таква злоупотреба система више никада не сме поновити.

- Имам велико поверење у тужиоца Младена Ненадића да ће на најбољи начин тумачити чињенице које смо му доставили. Истрага ће дати своју реч о мотивима прислушкивања, али ја сматрам да је то учињено из политичких разлога. Председник Вучић није бизнисмен, не бави се никаквим парама, не комуницира на било који начин са људима са којима не би требало. Ако га прислушкујете, онда то радите само из политичких разлога, а када слушате чланове његове породице, онда то радите искључиво из најнижих побуда, само зато што вам смета политичка стабилност земље за коју се Вучић изборио.

Како су "Новости" већ писале, на дисковима који су предати председнику Вучићу забележено је чак 660 минута његових незаконито прислушкиваних разговора, међу којима су и они са сином Данилом и рођеним братом Андрејом. Према досадашњим сазнањима, кључни актер ове до сада незапамћене афере, осим бивше државне секретарке МУП Дијане Хркаловић је и Дејан Миленковић, њен најближи сарадник и некадашњи начелник Службе за специјалне истражне методе (ССИМ) Управе криминалистичке полиције. Миленковић, познат под надимком Багзи, рекао је да је било мера прислушкивања мимо наредби суда, као и да су транскрипти тајних разговора ношени Хркаловићевој, без завођења у званична полицијска документа. Она је до сада два пута саслушана, одбила је полиграф, а на сва питања је углавном одговарала са - "не знам" и "не сећам се".

Љубан Каран, пуковник КОС у пензији, каже, за "Новости", да Хркаловићева сада мора да одговори зашто је давала усмене налоге за прислушкивање и по чијем налогу:

- Међутим, она је напрасно изгубила памћење. Тај начин одговора карактеристичан је за неке искусне криминалце, а не за људе који имају тако високе функције и који би и сами требало да буду заинтересовани да се случај истражи. Ако она одбија сарадњу, онда ми то личи на ширу заверу. Очигледно је да нека имена она неће да каже, али верујем да ће истрага, пре или касније, до њих доћи.

По Карану, неки "конци" иду према криминалним клановима, али је он убеђен да мафија може бити само трансмисија за те податке према некој другој структури, политичкој или обавештајној:

- Не би било чудно да је крајњи налогодавац неки центар моћи, из политичког, тајкунског или агентурног миљеа, који већ дуго ради на рушењу председника Вучића и актуелне власти. Али, крајњи налогодавац, по мом мишењу је из иностранства и везан је за неке моћне обавештајне службе, које припремају терен за неку врсту специјалног рата против Србије, а како би те податке користили за насилно рушење власти.

СКУПШТИНА ТРАЖИ ИЗВЕШТАЈ

СКУПШТИНСКИ одбор за одбрану и унутрашње послове затражио је у уторак од Министарства унутрашњих послова да им у што хитнијем року достави извештај о прислушкивању председника Вучића. Посланик СНС Угљеша Мрдић рекао је на седници да чланови одбора не треба да се о прислушкивању председника информишу из медија. Предложио је да се формира анкетни одбор или комисија која би, како каже, утврдила ко је прислушкивао шефа државе, његову породицу и сараднике, по чијем налогу, ко је све умешан, ко је доставио председнику информације о прислушкивању, ко је био у току, а није ништа предузео и слично.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

Sima

27.01.2021. 10:46

Sta radi ta nasa operativa iz raznih sluzbi, dali je sputavaju politicari ili kriminalci. Izadjite vise sa problemima u javnost a ne kao babe samo tracarite po kuloarima. Bitange nam urusavaju drzavu a vi se bavite trivijalnim stvarima. Kao obicnom coveku, vec mi se sve ovo gadi, na stranu sto unosi nemir i nesigurnost.