ОЧЕКУЈЕМО ДА ОБЕЗБЕДИТЕ СИГУРНО ОКРУЖЕЊЕ НА КиМ: Састанак министра Стефановића са командантом КФОР-а генералом Федерићијем (ФОТО)

Novosti online

26. 01. 2021. у 16:57

ОЧЕКУЈЕМО ДА ОБЕЗБЕДИТЕ СИГУРНО ОКРУЖЕЊЕ НА КиМ: Састанак министра Стефановића са командантом КФОР-а генералом Федерићијем (ФОТО)

Фото: Министарство одбране

ПОТПРЕДСЕДНИК Владе и министар одбране др Небојша Стефановић састао се данас са командантом КФОР-а генерал-мајором Франком Федерићијем.

Током сусрета министар Стефановић се захвалио команданту КФОР-а на заштити српског становништва и светиња на Косову и Метохији, a обе стране су потврдиле своју посвећеност да се сарадња између Војске Србије и КФОР одржи на професионалном нивоу. Стефановић је подсетио и да према Резолуцији СБ УН 1244, КФОР представља једину легитимну оружану формацију на Косову и Метохији и да се од њега очекује да обезбеди сигурно окружење за све етничке групе у јужној српској покрајини.

Министар одбране је указао и да се одговорност за безбедност на простору Косова и Метохије не може пренети на друге субјекте и истакао да је трансформација такозваних косовских снага безбедности за Републику Србију апсолутно неприхватљива, с обзиром да то представља кршење Резолуције СБ УН 1244 и Војнотехничког споразума.

Стефановић је тражио да КФОР одржи неопходни ниво оперативних способности, додајући да евентуална одлука о смањивању снага треба да зависи од сталне процене развоја ситуације на политичком и војном плану и безбедносних индикатора стања, а не на основу дефинисаних датума.

Он је истакао и да је неопходно интензивирати сарадњу између Војске Србије и КФОР-а у борби против тероризма, подсећајући да на КиМ, по извештајима међународних организација, постоје озбиљни проблеми повратника са ратишта и радикализације, што свакако представља претњу по међународну безбедност.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)