ВУЧИЋ И ШИБ: Србија најважнији партнер Немачке у развојној сарадњи

Танјуг

26. 01. 2021. у 14:19

ВУЧИЋ И ШИБ: Србија најважнији партнер Немачке у развојној сарадњи

Фото: Танјуг

ПРЕДСЕДНИК Александар Вучић данас је у разговору са амбасадором Немачке Томасом Шибом изразио захвалност немачким инвеститорима што у Србији запошљавају више од 67.000 људи, а Шиб је нагласио да „Србија Немачкој није само снажан економски партнер", већ да је Немачкој „најважнији партнер у региону у области развојне сарадње".

Вучић и Шиб констатовали су да су односи две земље на изузетном нивоу, што представља добру и чврсту основу за даље унапређење свеукупних односа и још снажнији развој и унапређење економске сарадње, саопштила је прес служба председника.

Вучић је рекао и да се нада да ће се број запослених у немачким фирмама повећавати са даљим унапређењем нашег пословног окружења.

- Поред тога што обезбеђују радна места, немачке компаније имају изузетан утицај на предузетнички дух и радне навике, као и на развој дуалног образовања у нашој земљи - истакао је Вучић и посебно нагласио да ће Србија у наредном периоду посебну пажњу посветити управо овој врсти образовања, као и зеленој агенди и заштити животне средине.

На састанку је посебна пажња посвећена конкретним новим улагањима, чија се реализација очекује у наредном периоду.

Амбасадор Шиб је рекао да Амбасада СР Немачке снажно и активно подржава постојећи тренд повећања инвестиција.

Шиб је овом приликом председнику представио нову директорку ГИЗ-а у Србији, Данијелу Функе, као и новог шефа канцеларије КфW, Рудигера Хратмана.

- Влада Немачке је у последњих 20 година са својим институцијама КфW и ГИЗ, реализовала у Србији пројекте у вредности од 2 милијарде евра - истакао је Шиб и додао да ће фокус Немачке у Србији и надаље бити на пројектима из области одрживе економије, дуалног образовања, обновљивих извора енергије и заштити животне средине, као и владавини права.

Немачка тренутно подржава Србију у овим областима са 240 милиона евра.

Председник Вучић је у том контексту посебно истакао да очекује још веће учешће компанија из Европске уније у инфраструктурним пројектима, будући да Србија озбиљно приступа концепту општег развоја земље уз пуну посвећеност развојној сарадњи.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (63)

Jovana

26.01.2021. 16:03

Oдноси Србије и Немачке cy на изузетном нивоу, што представља добру и чврсту основу за даље унапређење свеукупних односа две земље и још снажнији развој и унапређење економске сарадње.

Jasmina

26.01.2021. 16:04

Modernom i transparentnom politikom predsednika uspeli smo da saradnju sa jednom od najvecih zemalja Evrope ,Nemackom dovedemo na maximum saradnje.Investicioni program Nemacke u Srbiju je od velikog značaja i nastavljamo saradnju u tom pravcu.

nedeljko

26.01.2021. 17:14

Nemacka je jedan od najveci invstitora u nasoj zemlji, nova radna mesta, dobre plate, njihov standard i nacin rada koji je nadaleko poznat. Od kad je dosao Lidl razdrmao je cene kod nas, plus zaposlio ogroman broj nasih ljudi.

NIKOLA

26.01.2021. 19:19

Saradnja Srbije i Nemačke rezultovala je brojnim uspesima i dostignućima Srbije u ekonomskom i privrednom smislu, a posebno kroz rad nemačkih kompanija koje u Srbiji zapošljavaju ogroman broj radnika, u najrazličitijim industrijskim postrojenjima! To je saradnja za primer!