ГРАЂАНИ ЋЕ ОДЛУЧИВАТИ: Градоначелник Шапца о пресуди Уставног суда, поручује – паре иду за приоритете

В. МИТРИЋ

25. 01. 2021. у 17:37

ГРАЂАНИ ЋЕ ОДЛУЧИВАТИ: Градоначелник Шапца о пресуди Уставног суда, поручује – паре иду за приоритете

Фото Танјг

ПРЕСУДОМ Уставног суда Србије по којој су референдуми о трошењу новца од пореза на имовину означени као противуставни значи да је претходна власт новац из буџета града трошила на незаконит начин.

Играјући се права грађана да о нечему одлучују и често са 10-12 одсто грађана доносила одлуке које су се тицале читаве популације у месним заједницама - каже шабачки градоначелник, др Александар Пајић.

Челник Шапца наглашава да „оно што је најбитније је да град Шабац апсолутно нема намеру да оспори становницима месних заједница да одлучују о пара,а од повраћаја пореза на имовину грађана“.

- Тај новац ће, и даље, бити доступна свим месним заједницама, и та средства ће бити коришћена за бољитак људи који тамо живе -истиче Пајић. - Ради се о великим средствима, негде од 210 до 230 милиона динара. Тачну цифру ћемо знати крајем марта када будемо видели колики је приход у буџету у 2020. био од тих средстава, и дозволићемо саветима месних заједница да кандидују своје пројекте и да се пројекти који су од интереса за те месне заједнице финансирају из буџета.То неће бити једина средства која ће бити улагана у развој месних заједница. Град Шабац додатно ће учествовати у реализацији пројеката док ће грађани и даље одлучивати преко савета месних заједница о средствима која ће им бити на располагању.

По Пајићевим речима „ од суштинске важности је да сва средства која грађани преко пореза на имовину буду уплатили, она ће бити враћена и бити на располагању саветима месних заједница“.

- Они ће радити своје пројекте, ти пројекти ће долазити до града. Ми ћемо направити тим који ће служити само да укаже шта ту може, шта не може, у смислу квалитета пројекта, а никако да Град одлучује шта је приоритетно за неко село - прецизира Пајић. - Становници села најбоље знају шта је за њих приоритет, знају са колико новца располажу, и знају шта је у најбољем интересу села. Град је ту само да саслуша и финансира те пројекте. Грађани не треба да брину. И она кампања која се води да Уставни суд није донео одлуку која је у интересу грађана. Није тачно. Уставни суд је само рекао да нико нема право да се политички игра са вољом грађана.,Савети месних заједница треба да ослушну шта је најбитније за село и то ће бити финансирано. рСуштина је да ће воља грађана бити поштована, а сва средства уплаћивана путем пореза биће враћена становницима месних заједница на законит начин.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)