ОЛИВЕРА ЈОВИЋЕВИЋ ПОВЛАЧИ ТУЖБУ ПРОТИВ СЕРГЕЈА: Нема веће неправде него када правда закасни

Новости онлине

25. 01. 2021. у 16:30

ОЛИВЕРА ЈОВИЋЕВИЋ ПОВЛАЧИ ТУЖБУ ПРОТИВ СЕРГЕЈА: Нема веће неправде него када правда закасни

Фото: В. Данилов/Андрија Вукелић

ВОДИТЕЉКА РТС Оливера Јовићевић наводи да је прошло 15 месеци откако је у парничном поступку тужила Сергеја Трифуновића, тадашњег председника Покрета слободних грађана, за увреду након што је на Твитеру објавио да „Емисија коју води Оливера Јовићевић, постоји искључиво да Оливера Јовићевић не би радила за 150 еура на сат, на позив” и остале гадости.

Јовићевић тврди да у кривичном поступку толико траје пребацивање месне надлежности између Трећег и Првог основног суда у Београду, о чему је арбитрирао Виши суд у Београду доношењем решења да је за њену тужбу надлежан Први основни суд, а потом и непоступање истог.

- Разлог – прво се Трифуновићу није могла утврдити адреса, а затим, тврди његов адвокат, то што Трифуновић није примио тужбу. То би готово могло бити ваљано правно образложење да Трифуновић моју тужбу (тачније фотографију исте), уз вулгарне коментаре, недавно није објавио на друштвеним мрежама заједно са мојим личним подацима, јединственим матичним бројем и адресом стана у коме живим са породицом. Тако је на најбезочнији начин од мене и моје породице још једном направио мету и наругао се правди" - истиче водитељка и наставља:

- Питам: како је могуће да судови од новембра 2019. године, када сам поднела кривичну и парничну тужбу, не поступају у случају без преседана о коме су се изјашњавали сви – Трифуновићеви истомишљеници на тwитеру који су лицитирали “колико коштам”, додатно ме унижавајући, новинарска удружења, власт и опозиција, Покрет слободних грађана, удружења за женска права, повереници за људска права, медији са више стотина објава, регионална јавност. Сви осим суда.

- Трифуновићеве увреде, наводи Оливера Јовићевић,  донеле су њој и њеној породици вишемесечну агонију у којој се њено име повлачило по медијима и друштвеним мрежама на највулгарнији начин, па су јој чак стизале претње убиством због којих је реаговала полиција.

- Последице Трифуновићевог твита трпим и данас: кад год се у јавности отвори тема о третману, злостављању или увредама новинара, обавезно се за пример наводи мој случај, који је у јавности окарактерисан и као „убиство личности“ и, додајем, покушај убиства професије.

Недавно је Републички јавни тужилац донела, додаје Јовићевић, Опште обавезно упутство са циљем подизања безбедности новинара у Републици Србији тако да новину у овом упутству представља обавезивање тужилаца на ургентно поступање када је реч о предметима везаним за угрожавање безбедности новинара. Она сматра да њен случај очигледно није завредео овакву квалификацију.

- Потребно је ваљда да ми неко и физички науди, за шта је Трифуновић, судећи према ономе што сам доживела, створио све претпоставке. Због свега наведеног, обавештавам јавност да у знак протеста због непоступања суда у разумном року повлачим кривичну и парничну тужбу против Сергеја Трифуновића, бившег лидера Покрета слободних грађана. Верујем да је правда спора али достижна, али нема веће неправде него када правда закасни. Или андрићевским речником казано, то охрабрује зло да се у једном друштву некажњено прима и шири даље - каже Јовићевић у саопштењу за медије.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)