ТЕРОРИСТА КАДРИ ВЕСЕЉИ ОСТАЈЕ ИЗА РЕШЕТАКА: Хаг одбио захтев за привремено пуштање на слободу

Novosti online

23. 01. 2021. у 15:15

ТЕРОРИСТА КАДРИ ВЕСЕЉИ ОСТАЈЕ ИЗА РЕШЕТАКА: Хаг одбио захтев за привремено пуштање на слободу

Фото: ЕПА

СУДИЈА Николас Гију одбио је захтев одбране некадашњег лидера терористичке ОВК Кадрија Весељија за његово привремено пуштање на слободу.

Истовремено је одбијен и захтев одбране за сазивање рочишта за усмено излагање о поменутом захтеву.

Без обзира на то што је судија уважио аргументе одбране да Весељи неће покушати да избегне правду уколико буде пуштен на привремену слободу, образложио је да поменути аргументи не уклањају у потпуности опасност од бекства.

Судија Гију је истакао да сматра да постоји ризик од тога да би уколико буде пуштен Весељи могао да покуша да опструише правду и застраши сведоке.

Главни тужилац Џек Смит је раније навео зашто треба одбити захтев Весељијевог адвоката Бена Емерсона уз констатацију да му за почињена дела прети казна доживотног затвора.

Тужилаштво је објаснило зашто сматра да Весељи треба да остане у притвору.

- Весељи је оптужен за ратне злочине и злочине против човечности укључујући убиства и мучење. За злочине из оптужнице постоји могућност изрицања доживотног затвора. Постоји стални ризик од његовог бекства који ће се и повећати кад Весељи и његови заступници сазнају све доказе које имамо против њега - стоји у саопштењу тужилаштва.

Привремено ослобађање Кадрија Весељија затражио је његов адвокат Бен Емерсон.

(РТС)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)