"ТРУЈУ" СВЕТ О УТИЦАЈУ КИНЕ: Шта се крије иза писма европских посланика наводно забринутих за екологију у Србији

В. МИЈАТОВИЋ

23. 01. 2021. у 10:13

ТРУЈУ СВЕТ О УТИЦАЈУ КИНЕ: Шта се крије иза писма европских посланика наводно забринутих за екологију у Србији

Добре везе Србије и Кине многима трн у оку

ИЗРАЗ "малигни утицај" већ се одомаћио код западних политичара када се говори о Русији и њеној политици на Балкану. Сада се, међутим, све више помиње и "лош утицај" Кине.

Најновији покушај да се скрене пажња на тај утицај, стиже од групе европарламентараца предвођених чланицом немачких Зелених Виолом фон Крамон. У писму које су послали европском комесару за проширење Оливеру Вархељију, они упозоравају да кинеске инвестиције у Србији причињавају штету животној средини, не само у нашој земљи већ и у окружењу.

- Питате се зашто Србија не поштује регулативу о загађењу ваздуха. Зато што Вучић даје пореске олакшице кинеским инвеститорима уместо да их кажњава јер се не придржавају правила - тврди Фон Крамонова.

Поједини медији, међутим, преносе, позивајући се на изворе из Брисела, да се испод бриге за екологију, крију бар два нивоа интереса. На једном нивоу, наводно, део европарламентараца сматра да Вучића треба притиснути причом о Кинезима да би пристао на веће уступке опозицији у дијалогу о изборним условима. На другом, реч је о растућем страху у ЕУ и Америци због снажног економског утицаја Кине на Балкану, али и у самој Унији, који је у кризи изазваној короном само учвршћен и додатно ојачан.

- Ради се о двострукој злоупотреби - каже аналитичар Драгомир Анђелковић. - То је пропаганда против кинеско-српских односа. Питање је, међутим, ако то нису добре инвестиције, зашто Запад сарађује са Кином. Највеће кинеске инвестиције у Србији повезане су са Американцима и Кинезима. Компаније "Невсун" и "Фрипорт" продале су налазишта бакра у Србији Кинезима за око две милијарде долара. То је највећа кинеска инвестиција у Србији. И сада када Кинези праве руднике, то је Американцима проблем. А није проблем да они зарађују на томе. То говори о томе до које мере је то прљава геополитичка игра, без икаквог другог утемељења.

"Лош утицај Кине" ушао је у речник америчких политичара. Бивши државни секретар САД Мајк Помпео више пута је на утицај Кине упозоравао челнике региона, па и неких земаља ЕУ попут Румуније. Сада се већ чују гласови аналитичара и професора политичких наука блиских новој администрацији у Вашингтону да би председник Џозеф Бајден требало да обрати већу пажњу на присуство Кине у нашем делу свету.

Познаваоци ситуације истичу да снажан продор Пекинга Америку и ЕУ забрињава и више од руског утицаја, јер су свесни чињенице да Москва има дугу традицију пријатељства са Београдом и још неким балканским земљама. С друге стране, економска моћ Кине је огромна и носи већи потенцијал да угрози економске интересе Запада, него привреда Русије.

Сама Фон Крамонова, која је на челу групе која је писала Вархељију, и раније је оштро критиковала Кину и њено присуство у Европи. У Србији је добро позната и као известилац за Косово у Европском парламенту, иако се често много директније бави политиком Београда него Приштине. На почетку епидемије критиковала је Вучића зато што је дочекао испоруку кинеске медицинске помоћи на аеродрому и оптужила га да борбу против ковида користи против ЕУ и за глорификацију Кине.

Иступала је и против Вашингтонског споразума, тврдећи да нема правно дејство и да је то био само пи-ар потез Ричарда Гренела. Залагала се и против идеје о разграничењу Београда и Приштине, уз оцену да то није био предлог Америке, већ идеја некадашњег саветника за националну безбедност Џона Болтона. Француски европосланик Тијери Маријани недавно је критиковао њен извештај о Косову називајући га неуравнотеженим, слепим и идеолошким. Оптужио ју је да је у извештају сакрила чињеницу да је Хашим Тачи оптужен за ратне злочине и да тражи визну либерализацију за Приштину док они укидају основна права и владавину закона.

ФИШЕРОВА ПАРТИЈСКА КОЛЕГИНИЦА

ВИОЛА фон Крамон је чланица немачких Зелених и некадашња посланица Бундестага. Њена партија тренутно је опозициона и има најмању посланичку групу у немачком парламенту. Подршка Зеленима, међутим, последњих година је у сталном порасту. У случају да на наредним изборима буду део нове коалиционе владе и утицај Фон Крамонове могао би да значајно порасте. Зелени су, иначе, били део коалиционе власти са СДП од 1998. до 2005. У Србији је запамћен један од водећих чланова Зелених Јошка Фишер који је у време бомбардовања био министар спољних послова и вицеканцелар Немачке.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)