ТОДОСИЈЕВИЋ "НЕПОДОБАН" ЗБОГ РАЧКА? Под знаком питања кандидатура представника Српске листе на изборима 14. фебруара

Д. З. - Д. Р .Ђ.

22. 01. 2021. у 09:42

ЗА разлику од претходних година, Централна изборна комисија у Приштини је за предстојеће ванредне парламентарне изборе увела нову процедуру по којој се проверава да ли су кандидати за посланике у последње три године осуђивани.

ТОДОСИЈЕВИЋ НЕПОДОБАН ЗБОГ РАЧКА? Под знаком питања кандидатура представника Српске листе на изборима 14. фебруара

Иван Тодосијевић

Ако јесу, то је препрека да се нађу на некој од изборних листа. Према незваничним сазнањима "Новости", један од "неподобних" кандидата по овом критеријуму је и Иван Тодосијевић са листе Српске, који је првостепено осуђен на две године затвора због "вербалног деликта".

Тодосијевића, који је био министар локалне самоуправе у привременим институцијама, Основни суд у Приштини осудио је у децембру 2019. године због наводног подстицања на националну, расну, верску мржњу и нетолеранцију јер је рекао да је повод за НАТО агресију на СРЈ био измишљени случај Рачак.

Правило провере кандидата за посланике уведено је после недавне одлуке косовског Уставног суда о неуставности одлазеће косовске владе, пошто је била подржана гласом посланика Етема Арифија који је осуђен на казну затвора због корупције. По пријему изборних листа за изборе 14. фебруара, Судски савет утврдио је да је 47, међу 1.080 пријављених кандидата за посланике, починило кривично дело у последње три године. То би значило да је сваки 22. у сукобу са законом.

Не наводећи имена спорних кандидата, из Централне изборне комисије навели су данашњи дан као последњи рок за замену оних кандидата који су процењени као неподобни.

На том списку, према незваничним изворима, нашао се и лидер Самоопредељења Аљбин Курти, чијем покрету се дају највеће шансе да буде победник избора, али Курти тврди да од ЦИК није добио обавештење да неће моћи да буде кандидат за посланика. Због тога је поручио да изборна листа Самоопредељења остаје онаква каква је првобитно предата. Он је њен носилац, а следи Вљоса Османи, в. д. председнице привремених институција на КиМ.

Курти је, наиме, на казну затвора осуђен 2018. године, због бацања сузавца у парламенту три године раније. Тужбом против Куртија обухваћени су били и Доника Кадај Бујупи, Аљбуљена Хаџију, потпредседница Самоопредељења и бивша министарка правде и још неколико чланова овог покрета.

- Листу смо предали како је тражено. Ја сам носилац и поштујем и стриктно се придржавам Устава и закона који штите права свих нас - поручио је Курти.

ЈЕДНА ЗАМЕНА

НА листи ДСК, странке одлазећег премијера Авдулаха Хотија, према његовим речима налази се само једна осуђивана особа у последње три годне, која ће бити замењена новим кандидатом. Ко је споран са њихове листе, Хоти није обелоданио.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)