И АЛБАНЦИ БИ ДА ТУЖЕ НАТО : Поднета прва пријава против Алијансе која је у Србији користила осиромашени уранијум

Б. СУБАШИЋ

21. 01. 2021. у 08:31

И АЛБАНЦИ БИ ДА ТУЖЕ НАТО : Поднета прва пријава против Алијансе која је у Србији користила осиромашени уранијум

Фото В.Н.

ВИШЕМ суду у Београду предата је у среду прва појединачна приватна тужба против НАТО са захтевом за одштету због оболевања услед бомбардовања осиромашеним уранијумом.

Тужбу је поднео нишки адвокат Срђан Алексић у име активног официра Војске Србије, који је оболео од тешког облика канцера, а током бомбардовања 1999. године боравио је у области садашње Копнене зоне безбедности на југу Србије, која је готово свакодневно гађана НАТО муницијом са осиромашеним уранијумом.

Алексић заступа оштећене, наредних дана ће предати такве тужбе против Северноатлантске алијансе и судовима у Новом Саду, Крагујевцу, Нишу и Врању. Он каже да је заступник свих оболелих грађана, и Срба и Албанаца, јер осиромашени уранијум не бира националност, већ једнако угрожава све. Тужбе против НАТО подносе припадници војске и полиције који су током рата боравили на просторима које је НАТО загадио радиоактивношћу, али и цивили који су на њима наставили да живе и од осиромашеног уранијума страдају и данас.

 Срђан Алексић, Фото З. Јовановић

- Јављају се да их заступам и Албанци са југа Србије и са простора КиМ, који засад захтевају анонимност, али су огорчени и спремни да на свим судовима траже правду - рекао је за "Новости" Алексић.

- Заступам и Србе и Албанце, све људе који су због НАТО пројектила оболели од најтеже болести, који не знају колико ће још да живе и имају огромне трошкове лечења. У зависности од развоја првих тужби, најавило се још више клијената из Метохије где је муниција са осиромашеним уранијумом највише коришћена. Тамо је велики број оболелих и рађају се деца се тешким последицама.

Пројектилима посејали зло

ПОДАЦИ НАТО о, званично, 15 тона осиромашеног уранијума бачених на Србију, као и локацијама, стизали су "на кашичицу", тако да ни реакција државе није била брза.

- Чишћење на Југу Србије је изведено тек 2004-2005, па је питање колико је уранијума од 1999. ушло у дубину земље, брзином од један метар годишње и колико га је остало на биљкама које се користе за исхрану - каже Алексић.

- Зато сада у врањском крају имамо велики број људи који умиру од канцера. Наша држава је урадила шта је и колико је могла. Зато сам предложио да НАТО, који је посејао ово зло, треба да га и почисти.

Тужбе против НАТО поткрепљене су и медицинском документацијом и пресудама италијанских судова у сличним случајевима.

- Вишем суду у Београду предали смо прву тужбу против НАТО, заступајући официре, полицајце, војнике и војне резервисте који су 1999. боравили на КиМ - каже Алексић.

- Желимо да први моји клијенти буду као они које је заступао адвокат Тартаља из Рима. Он је доказао узрочно-последичну везу осиромашеног уранијума и специфичних канцера код италијанских официра и војника у мисији на КиМ и изборио 181 пресуду у корист својих клијената. У прилогу тужби су налази вештака судске медицине и извештаји који потврђују присуство и време боравка сваког клијента на одређеној територији коју је НАТО бомбардовао. Узрочно-последична веза се јасно види, јер је Алијанса сама дала податке колико је муниције употребила, где и у које време. Право на тужбу имају и породице преминулих.

Адвокат каже да се бомбардовање Србије забрањеном радиоактивном муницијом правно квалификује као злочин против цивилног становништва, јер се последице деловања таквих убојних средстава не могу контролисати.

- Нашу тужбу ће примити НАТО канцеларија у Бриселу и очекујем да ће пристати да надокнаде штету, кад су већ признали да су користили осиромашени уранијум - каже Алексић. - Узрочник болести је исти и код италијанских војника и код наших грађана, који не смеју да буду дискримисани. Њима је угрожено право на живот, а ниједна алијанса није изнад тога. Предложио сам као решење и медијацију, али ако НАТО и то не прихвати ићи ћемо на све могуће судове.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)