РАМУШОВ РЕФЕРЕНДУМ "ПАЛИ" ЧИТАВ БАЛКАН: Бивши командант злочиначке ОВК најавио изјашњавање грађана о уједињењу лажне државе и Албаније

Д. МИЛИНКОВИЋ

20. 01. 2021. у 09:00

РАМУШОВ РЕФЕРЕНДУМ ПАЛИ ЧИТАВ БАЛКАН: Бивши командант злочиначке ОВК најавио изјашњавање грађана о уједињењу лажне државе и Албаније

Новости

ЗВАНИЧНИ Београд очекује хитну реакцију међународне заједнице на последњу опасну претњу која стиже из Приштине о стварању "велике Албаније", односно референдуму о уједињењу Косова и Албаније у једну државу. Јер, овакве тежње, на које центри моћи на Западу упорно ћуте, не само што могу да увуку цео регион у нову спиралу криза и нестабилности, већ и да буду озбиљан ударац на међународни правни поредак.

Додатно "гориво" никада замрлом опасном пројекту стварања "велике Албаније" овога пута дао је председник Алијансе за будућност Косова Рамуш Харадинај, који је поручио да ће самопроглашено Косово ићи на референдум за уједињење с Албанијом, објашњавајући да се "не може чекати док други не буду расположени да реше многа отворена питања".

Одмах је оштро реаговао председник Србије Александар Вучић, који је упозорио да је "Харадинај опасан човек", а да би "велика Албанија" била претња свима:

- На претње не треба узвраћати претњама. Србија ће имати адекватан одговор на то. Мој одговор је - ви свој посао радите, шта хоћете, а ми ћемо имати добар одговор и грађани не треба да брину.

Вучић је рекао и да би волео да је чуо више реакција из Вашингтона, Брисела и других центара моћи у свету:

- Не дај боже да је неко са наше стране говорио о неким другим врстама уједињења на Балкану, не само да би нам увели санкције већ би нас скоро и бомбардовали. Али, Србија није плитак поток да свако може да је прескаче на тај начин.

Председник је указао и да је Харадинај опасан човек и озбиљан политичар, који пледира да постане нови председник тзв. Косова и да бисмо у случају да буде изабран уз подршку Аљбина Куртија, имали и косовску владу и председника тзв. Косова који зе залажу за уједињење са Албанијом.

Бојан Милисављевић, професор међународног права на Правном факултету у Београду, каже, за "Новости", да према позитивном међународном праву, власти у Приштини би могле да покушају да спроведу један такав референдум, али не би имали подршку међународне заједнице, поготово не једнодушну, што онда опредељује и будућност резултата таквог потенцијалног изјашњавања:

- Од Хелсиншког завршног акта из 1975, када је установљено да нема промена граница у Европи, поштује се тај принцип. Тај референдум би био у супротности са тим принципом непроменљивости граница. Друго, то би стратешки довело до потреса у региону. Није исто када постоји овакав поредак и када би евентуално једна држава увећала своју територију. То су стратешка померања, а она не могу да се десе без договора водећих актера, САД, ЕУ, Русије, Кине... Верујем да такав консензус неће бити постигнут и да је ово само још један покушај да лидери у Приштини покажу како нешто раде поводом заокруживања косовске независности, а како би поправили свој имиџ на унутрашњој политичкој сцени.

Изјава Харадинаја за Немању Старовића, из Центра за друштвену стабилност, још један је доказ за то да се великоалбанске аспирације налазе у сржи национализма који прожима целокупну политичку сцену у Приштини:

- Најава референдума о прикључењу КиМ Албанији има двоструку функцију, јер поред жестоке предизборне кампање у чијем контексту је несумњиво изнета, она представља и уцењивачку поруку упућену међународној заједници, односно оном њеном делу који је несклон тзв. великодржавним идејама на Балкану. Гласно ћутање најмоћнијих држава Запада на још једну дрску провокацију Харадинаја може се тумачити на само један начин, као вид притиска на званични Београд, којем се тиме имплицитно поручује да су у оптицају и кудикамо гори исходи уколико се не сагласи са независношћу тзв. Косова, односно чланством Приштине у УН.

Старовић сматра да је веома важно да званични Београд не наседа на провокације ове врсте, будући да концепт "велике Албаније" заправо нема подршку кључних актера у међународној заједници, иако се тај наратив албанских лидера прећутно одобрава или чак подстиче, као некакво страшило усмерено према Београду и другим престоницама у региону.

КОМАНДАНТ НАТО: ДИЈАЛОГ ЈЕДИНИ ПУТ

АДМИРАЛ Роберт Бурк, нови командант Команде здружених снага НАТО у Напуљу, поручио је у сусрет својој првој посети Београду да су "НАТО и Србија блиски партнери". Он је за портал Савета за стратешке политике, на чијем челу је Драган Шутановац, рекао да мисија Кфора на Косову, у мандату УН, остаје непромењена и да је "стабилно Косово од кључног значаја за стабилност у региону и нашу безбедност". Нагласио је и да Алијанса такође наставља да подржава дијалог између Београда и Приштине под окриљем ЕУ, као једини пут ка трајном решењу овог питања.

РАМА ИМ ВЕЋ УСТУПИО ЛУКУ ДРАЧ

ПРИШТИНА и Тирана су, и пре него што је поменут референдум, увелико почеле брисање граница, па је тако албански премијер Еди Рама недавно поручио да ће Драч ускоро и "де факто постати косовска лука". Рама је отишао и корак даље, тражећи не само заједничку спољну и безбедносну политику, него и заједничког председника Албаније и Косова. Албанија је у неколико наврата покретала иницијативе у име "Косова" у разним међународним организацијама, а Приштина и Тирана имају потписан и споразум о уједињавању дипломатских представништава.

УДАРИ ИЗ ПРИШТИНЕ

НЕМЕРЉИВА ШТЕТА ОД ТАКСА

* ПРИШТИНА је у новембру 2018. увела таксе на робу из централне Србије и БиХ, које су на снази биле годину и по и нанеле огромну штету привредама двеју земаља. Таксе су укинуте у априлу прошле године, али из Приштине готово свакодневно стижу претње да ће бити враћене.

“ВОЈСКОМ” РУШЕ БЕЗБЕДНОСТ

* ПАРЛАМЕНТ у Приштини је у децембру 2018, без присуства посланика Српске листе, противправно, супротно тзв. косовском уставу и свим међународним актима, усвојио законе о трансформацији Косовских безбедносних снага у “војску Косова”. И поред упозорења да ће то пољуљати безбедност целог Балкана, од тога не одустају.

ПРЕТЕ ТУЖБОМ ЗА ГЕНОЦИД

* У “палети” претњи Приштине су и сталне најаве да ће тужити Србију за геноцид и тражити исплату ратне одштете. План албанских лидера на КиМ је и да се усвоји закон којим би се кажњавало свако порицање геноцида, а позивају и на оснивање међународног суда за Србију.

НЕПРЕСТАНО ВЕЛИЧАЊЕ “ОВК”

* БРАНЕЋИ своју лажну независност, Приштина на све начине велича терористичку ОВК, против чијих команданата се тренутно води процес у Хагу за ратне и злочине против човечности. У више наврата покушавано је да приштинска скупштина усвоји закон о вредностима ОВК, али овај акт није прошао.

АТАК НА БРИСЕЛСКИ СПОРАЗУМ

* ПРОШЛО је више од седам година од потписивања Бриселског споразума, а Приштина није испунила обавезу формирања Заједнице српских општина. Сада се залажу за ревизију тог документа и брисање одредбе о ЗСО. Стално прете и да ће Вашингтонски споразум, парафиран прошлог септембра у Белој кући, остати мртво слово на папиру.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)