„МЕРЕ“ КИШУ И У СТУБИЦИ: На територији Параћина постављена четврта метеоролошка станица

З. Рашић

18. 01. 2021. у 10:29

„МЕРЕ“ КИШУ И У СТУБИЦИ: На територији Параћина постављена четврта метеоролошка станица

Фото: З. Рашић

ПАСИОНИРАНИ метеоролог-аматер Владимир Дикић из Параћина испунио је своју најаву, па је недавно у Стубици поставио аутоматску метеоролошку станицу (АМС) за мерење временских параметара.

Пре тога, сличну станицу монтирао је у Доњој Мутници, која је тако постала прво село у централној Србији које има АМС. Уз две већ постојеће станице, у самом граду и на Карађорђевом брду, Параћин тако има већ ћетири локације на којима се мери температура, влажност, ваздушни притисак, брзина и смер ветра, те количина падавина.


 Дикић је последње две мерне станице купио из средстава општинског буџета јер се са удружењем прошле године јавио на конкурс за суфинансирање пројеката од јавног интереса. Његова идеја је да целу територију своје општине “покрије” са 10 до 12 станица, што је посебно важно за пољопривреднике који ће моћи да знају шта треба да раде на њивама и у баштама зависно од количине падавина.

- На идеју да омогућим да се временски параметри прате у селима сам и дошао јер ме пољопривредници често питају колико је кише пало и да ли треба да заливају. Сада те податке житељи Стубице и Доње Мутнице могу да виде уживо на интернету, а планирам наставак овог посла у наредном периоду и у другим већим сеоским срединама – каже, за “Новости”, овај познати заљубљеник у метеорологију.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Petar

19.01.2021. 09:44

Kad vec trosi javne novce, nek je strucno postavi a ne kako mu je zgodno i okaci gde stigne. Za postavljanje meteoroloskih stanica postoje jasno definisani uslovi koji se moraju postovati, ova se dobijaju lazni podaci.