ПРЕД ШАПЧАНИМА СУ БОЉИ ДАНИ: Високи функционер локалног СНС о одлуци Уставног суда, плановима и инвстицијама у граду на Сави

В. МИТРИЋ

18. 01. 2021. у 00:20

ПРЕД ШАПЧАНИМА СУ БОЉИ ДАНИ: Високи функционер локалног СНС о одлуци Уставног суда, плановима и инвстицијама у граду на Сави

Фото: Принтскрин

ОДЛУКА Уставног суда Србије по којој су референдуми које је организовала бивша градска власт оцењени као противуставни и противзаконити, представља крај лажне демократије на коју су се позивали тадашњи градоначелник Небојша Зеленовић и људи окупљени око њега.

Уставни суд је потврдио да је тачно све оно што је Српска напредна странка годинама уназад говорила и да су одлуке доношене искључиво у интересу малог броја људи - каже др Бобан Бирманчевић, повереник Градског одбора Српске напредне странке у Шапцу.

Референдуми које је претходна локална власт означавала као врхунац демократије, истиче др Бирманчевић, „ за шабачке напредњаке од почетка су били спорни, јер, осим тога што је на овај начин обесмишљено постојање савета месних заједница, и модел је био проблематичан“.

– Да референдуми нису били у складу са законом било је видљиво на први поглед -прецизира др Бирманчевић. - Прво, одузето је право саветима месних заједница да сами одлучују о пројектима који су важни за њихову средину. Да подсетим, савети се формирају на четири године и то демократским путем на изборима на којима право гласа имају сви пунoлeтни грађани. Савети имају право и обавезу да доносе одлуке за своје средине, а управо за то су им грађани дали поверење. Друго, да би гласали на референдуму, грађани су морали да се упишу на посебан списак. А да би се нешто одлучило на референдуму, то подразумева да право гласа имају сви пунoлeтни грађани и да се одлука доноси са 50 одсто плус једним гласом. То у случају Зеленовићевих референдума није био случај.

Проблем референдума у Шапцу до Уставног суда доспео је, подсећа овај високи фунционер СНС из Шапца, „ пошто Градска управа, градоначелник и Градско веће града Шапца нису одговарали на упите Српске напредне странке“. На пресуду се чекало две године,“ што показује да је правда спора, али ипак достижна“.

Фото: Принтскрин

– Шапчани су оштећени оваквим неодговорним потезима бивше власти која је била посвећена малом броју људи -констатује др Бирманчевић. - Домови културе су урушени, путеви у катастрофалном стању, од 45 села у 42 не постоји нити метар водоводне и канализационе мреже. У многим селима не постоји чак ни продавница. Пресуда Уставног суда заштитиће грађане Шапца од одлука које су донете у време Небојше Зеленовића и Душана Петровића. То значи да одлуке око референдума престају да важе даном објављивања у Службеном гласнику Републике Србије. Средства која припадају градским, приградским и сеоским месним заједницама биће враћена и дата на располагање саветима – нагласио је др Бирманчевић.

Неповољна епидемиолошка ситуација, истиче Бирманчевић, „ није одложила реализацију предизборних обећања Српске напредне странке“.

ПЛАНОВИ ЗА БУДУЋНОСТ

Што се Шапца тиче, у наредном периоду очекује се, према његовим речима,“ реконструкција болнице, нове инвестиције, у току је завршетак изградње нове спортске сале у Мајуру заједно са реконструкцијом шкoлe“.

- Очекујемо и нова средства за изградњу водоводне и канализационе мреже пре свега на сеоском подручју. Шапчанима смо обећали отворени олимпијски базен и то ће бити урађено, а за пројекат изградње нове спортске хале издвојена су средства из буџета града. Основни задатак ове власти је убрзани развој села. За то смо из буџета за 2021. годину издвојили 120 милиона динара, што је дупло више од прошлогодишњег буџета. Укратко, све што је изгледало као немогућа мисија, уз Српску напредну странку ће изгледати другачије – поручује др Бирманчевић.

- Изградња моста преко реке Саве је у току, а увелико је почело решавање и локалних проблема. Нико није искористио корону као изговор да не ради. Немогуће је побројати кранове и градилишта широм Србије. Резултати су видљиви и то нико не може да оспори. Александар Вучић, председник Србије и председник Српске напредне странке, ради у најбољем интересу свих грађана Србије. Његова крилатица је да увек може боље. И ми као чланови Српске напредне странке следимо то, па се као новоформирана власт у Шапцу тако и понашамо. Када погледамо регион у овим изузетно тешким условима због короне, док други једва преживљавају и састављају крај с крајем, у Србији се и даље гради. Праве се нови мостови, путеви, фабрике, шкoлe, вртићи, клинички центри, болнице - наводи др Бирманчевић.

 

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)