ДАЧИЋ НЕ ИСПУЊАВА ЖЕЉЕ: Неслагања око дијалога власти и опозиције, ДСС и СПАС против учешћа странаца, Ђилас и Јеремић неће без њих

В. М.

18. 01. 2021. у 10:12

ДАЧИЋ НЕ ИСПУЊАВА ЖЕЉЕ: Неслагања око дијалога власти и опозиције, ДСС и СПАС против учешћа странаца, Ђилас и Јеремић неће без њих

Са једног од ранијих састанака власти и опозиције

КАДА ће бити настављен дијалог власти и опозиције о изборним условима биће познато након састанка председника Скупштине Србије Ивице Дачића са председавајућим спољнополитичког одбора Европског парламента Дејвидом Мекалистером, који би требало да буде одржан ове недеље.

Међутим, без обзира на план о којем се договоре Дачић и Мекалистер, готово је извесно да се за столом неће наћи сви релевантни актери политичке сцене. Да се противе дијалогу који воде странци већ су поручили лидери СПАС и ДСС Александар Шапић и Милош Јовановић. С друге стране, странке окупљене око ССП Драгана Ђиласа и Народне странке Вука Јеремића, које себе називају "правом опозицијом", не прихватају разговоре у којима неће посредовати ЕУ.

Дачић је јуче рекао да би у дијалогу требало да учествују сви, без обзира на њихов став према ЕУ, јер се разговара о изборним условима. Он је за РТС казао да је дијалог већ започет у претходном мандату парламента и да ће сада бити настављен:

- Тада је договорено да председник парламента и представник ЕУ буду копредседавајући тог дијалога. Са опозиционе стране критикују да ја не могу да копредседавам, јер сам део власти. Па са киме они мисле да разговарају? Ово нису жеље и поздрави слушалаца и на погрешном су путу ако верују да ће добити прелазну владу без избора.

Први човек републичке скупштине каже да је досад реализовано 80 одсто оног што је договорено у претходним рундама. Истиче и да су му се само две партије обратиле са жељом да учествују у дијалогу, да "опозиција шаље документа европским званичницима".

Лидер ДСС Милош Јовановић јуче је тражио од власти да донесу одлуку да дијалог буде организован без страног посредовања.

- Макар се не волели, макар се на дијалогу ухватили за гушу, наша је дужност због државе која постоји вековима, због достојанства, да имамо одговорност и да седнемо за сто и разговарамо између себе. Инсистирам на томе да седнемо ми сами, јер се нико неће бринути о Србији сем нас самих. Имам хиљаду замерки на ову власт, али било би ме срамота да пред странцима говорим да ствари не ваљају. Прљав веш се не износи из куће.

Он је подсетио да су власт СПС и опозиција 1992. године имали округли сто који је донео резултате и то без учешћа страног фактора, и запитао зашто то данас није могуће.

И председник СПАС Александар Шапић каже да би волео да је могуће да власт и опозиција разговарају без страних посредника. Он је за ТВ Прва рекао да је и "пред тим странцима рекао да га је срамота што су доведени да буду медијатори међу Србима".

Додао је да не верује да може било ко од странаца да уради више за неког у опозицији у Србији, него што то може да учини он сам:

- Звати некога са стране да реши наше проблеме показује дубоке проблеме - каже Шапић.

КО ПРЕДСТАВЉА ОПОЗИЦИЈУ

ЈОШ није јасно ни ко ће на дијалогу представљати део опозиције која је бојкотовала претходне изборе. Јеремић је изјавио да би требало да се постигне договор да представници буду једна или две личности неспорног кредибилитета. Питање је, међутим, да ли ће до тога доћи, с обзиром на затегнуте односе ССП и НС, али и на чињеницу да су се Двери удаљиле од некадашњих коалиционих партнера.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

slobodan milorada andrejevic

19.01.2021. 00:39

neverovatno, evropska unija se izivljava nad nama, sta ce slovenacka predstavnica u toj delegaciji. ko su bre ti domaci,opozicionari, koji zovu proverene neprijatelje srbije da vode dijalog. zar nema neko u srbiji koji ce da kaze ne slove vackom predstavniku u toj delegaciji. ne verujem da ce ista dobro ispasti iz tog sramnog dijaloga.