СРПСКУ ДРЖАВУ УЧВРСТИО МАЧЕМ И ДУХОВНИМ ШТИТОМ: Историчарка о лику и делу Стефана Немање - устројио добар пут нашег отачаства

Танјуг

17. 01. 2021. у 12:21

СРПСКУ ДРЖАВУ УЧВРСТИО МАЧЕМ И ДУХОВНИМ ШТИТОМ: Историчарка о лику и делу Стефана Немање - устројио добар пут нашег отачаства

Фото: Беоинфо/Википедија

ПУТ који је устројио Стефан Немања, који је као владар успео да учврсти српске средњовековне државе не само мачем, већ и стварањем духовног штита и устројством српског отачаства, није напуштен каже професорка историје средњег века на Филозофском факултету у Београду Смиља Марјановић Душанић.

Велики жупан, родоначелники владарске династије Немањића и један од најзначајнијих српских владара, коме ће 27. јануара на Светог Саву, у престоници свечано бити откривен монументални споменик, по мишљењу Марјановић Душанић одавно је заслужио тај споменик.

Занемарујући естетске расправе о споменику, делу руског вајара Александра Рукавишњикова, које, каже , могу бити оправдане и легитимне, полемике о томе да ли је Стефану Немањи (око 1113-1199) требало подићи споменик и тако га још једном оживети у колективном сећању не само српског народа, већ свих грађана Србије, професорка сматра потпуно неумесним.

Споменик Стефану Немањи

- Ради се о елементарном неразумевању. Замењене су тезе, а легитимно критиковање власти око споменика, претворило се у нешто што је бесмислено. Тривијално је, ружно и банално да се изговори толико бесмислица о подизању тог споменика, о томе да ли је Стефан Немања знао шта је Београд, да ли је владао Београдом, а зна се да није... - каже Марјановић Душанић.

О Стефану Немањи говори као о личности која је "обасјала" средњи век, али и касније векове, све до данашњих дана, а коју српски народ, као и његове синове Саву и Стефана, препознаје као оне који су "устројили добар пут српском отачаству".

Без намере да, како каже, негира преднемањићке традиције и умањи њихов значај, Марјановић Душанић истиче да се тек од Стефана Немање, касније Светог Симеона, устројио пут "тражења места српског отачаства у светој историји".

Како каже, подизање манастира Студенице и Хиландара, за живота Стефана Немање, прво владара, а потом монаха, били су кључни моменти, који су тај пут устројили и трасирали.

Говорећи о значају Стефана Немања за српску државност, наглашава његово разумевање времена, политике и идеологије, као и разумевање феноменена светости, који је, како наводи,у средњем веку био од кључне политичке важности, али је важан и данас.

- Стефан Немања је успео да своје државе учврсти не само трудом и својим мачем, који му свећ и стварањем једног духовног штита, српског отачаства, на начин на који пре њега није било устројено. И тај добар пут, како га дефинише његов син и биограф Стефан Немањић, са малим разликама и превирањима кроз историју, до данас није напуштен, односно, нико се није усудио да га напусти - указује Марјановић Душанић.

Смиља Марјановић Душанић/Фото: Принтсцреен

Указује да су политику Стефана Немање у пуној мери наследили његови талентовани синови и водили "отачаство своје српске земље" у временима великих сламања у свету.

- Нису само данашње времена тешка. У врло сложеним и тешким околностима Немањини синови успели су да остану на свом путу, да нађу дипломатска средства и врло јаку веру која им је помогла да тај "брод одрже" - наводи Марјановић Душанић.

За српску државу Немањиног времена пресудно је, каже, било укључивање у византијски систем хијерархије државе и владара, у чему су учешћа узела обојица његових синова.

- Када су се прилике промениле, они су били довољно паметни и храбри да крену различитим путевима, али да остану на трагу онога што је неговање култа њиховог оца, Стефана Немање, и уздизања државе - наводи професорка.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)