Опозиција кандидује Григорија, а он има сасвим дуги план

В.Н.

16. 01. 2021. у 08:00

Опозиција кандидује Григорија, а он има сасвим дуги план

Фото Ж. Кнежевић

ЕПИСКОП диселдорфски и целе Немачке Григорије, и без званичне кандидатуре, почиње да фигурира као адут опозиције за председничке изборе на пролеће следеће године.

Изјаве владике да планира да окупи 30, ако је могуће и 300 људи између 30 и 60 година, који су спремни да се жртвују за Србију, многи су протумачили као најаву његовог уласка у политичку арену. Има и оних који тврде да иза свега стоји покушај лидера Странке слободе и правде Драгана Ђиласа да преко Григорија преузме власт у земљи.

Осим подршке дела опозиције коју је добио, уз Григорија је стала и Скупштина слободне Србије, одакле стижу отворене поруке да најаве владике о окупљању људи из земље и иностранства који желе промене у држави нису инцидент, већ почетак стварања опозиционог фронта.

- Владика Григорије има исту идеју као ми, он је у комуникацији са нашим члановима, то неминовно води једном потпуном, заједничком и уједињеном фронту - поручила је чланица ССС, професорка Биљана Стојковић.

Милица Краљ, Фото Н. Фифић

Огласили су се и адвокат Божо Прелевић и редитељка Милица Краљ, такође чланови ССС. Ово удружење формирано је прошлог јула на иницијативу неколико интелектуалаца, са идејом да буде алтернативно тело и окупи све грађане који, како је наведено, желе да креирају бољу, демократску Србију.

Међутим, за Свети архијерејски синод Српске православне цркве у речима Григорија нема додирних тачака са вером у Христа и црквом, али има - политике и странчарења. Синод је у оштром саопштењу поводом наступа владике навео да ће "о активностима епископа, то јест о томе да ли су оне дозвољене и благословене, расуђивати и одлучивати црква, према њеним канонским начелима".

Божо Прелевић, Фото Танјуг

Већина архијереја СПЦ не гледа благонаклоно на његове политичке иступе, а нуде и нешто другачије објашњење мотива.

ПОТРЕБНИ ГЛАСОВИ НЕОПРЕДЕЉЕНИХ

У ОВОМ тренутку, објашњава Дејан Вук Станковић, не зна се колико Григорије "вреди" у бирачком телу, колико и чије гласове вуче:

- Када говоримо о председничким изборима, говоримо политичким језиком великих бројки, а не језиком владичиног ауторитета као црквеног великодостојника. Он има шансе само ако све опозиционе странке стану иза њега, у супротном, чак и да окупи 300 људи, тешко да ће моћи да постигне неки значајнији резултат на изборима. Нека подршка, као што то је ова која долази од ССС, може да помогне само код неког уског бирачког тела, које је, мање-више, већ опозиционо опредељено. Као што и подршка појединачних странака може да му донесе гласове само оних који већ подржавају те политичке организације. Григорију или било ком другом кандидату, ако хоће да буде озбиљан такмац на изборима, потребан је улаз у онај део бирачког тела који је тренутно пасиван.

- Владика Григорије нема политичке, већ црквене аспирације, а његов прави циљ је да се домогне владичанског места у Београду. Он је свестан да нема подршку епископа да би могао да буде патријарх, али покушава да на чело СПЦ прогура неког од својих истомишљеника. Његова очекивања су да би тако - уз помоћ појединих домаћих и страних центара моћи - могао да ојача своју позицију и домогне се јачег епископског места одакле би даље ширио свој утицај. Ова калкулација објашњава све његове цивилне политичке аранжмане и иступе - указују у СПЦ.

Фото И. Маринковић

Политички аналитичар Драгомир Анђелковић каже, за "Новости", да није још јасно да ли Григорије уистину има намере да уђе у политику или га само неки људи са опозиционе сцене препознају као опозиционог кандидата:

- Тешко је рећи шта је овде тачно, да ли га прихватају као кандидата или га гурају ка томе и какав је његов став. Он има у много чему опозиционе ставове, али имати опозиционе ставове и бити спреман на директно политичко ангажовање није једно те исто.

Поводом Григоријеве изјаве да има план да окупи 300 људи који желе да набоље мењају Србију, Анђелковић каже да црква свакако треба да има и ту врсту друштвене мисије, али да то треба да буде ствар СПЦ у целини:

- Григорије треба кроз цркву да се залаже за такво деловање. Кад год неко појединачно наступа тако, то је онда већ на граници уласка у политику. Став Синода је рационалан, јер уз право на различита мишљења свих нас као грађана, укључујући и епископе, ипак би они морали да воде рачуна шта изјављују.

ШЕШЕЉ: НАПАДАО СРБЕ У ХАГУ

НА сумњиве послове епископа Григорија у Херцеговини указао је јуче и лидер радикала Војислав Шешељ. Он је епископу замерио што је са позиција хашког тужилаштва нападао Србе затворене у Трибуналу, али и оптужио га за бројне финансијске малверзације. Предеседник СРС оптужио је Григорија да је продао вредно црквено земљиште у Мостару, као и да је одговоран за неуспех улагања епархије у требињски хотел "Платани" и винарију манастира Тврдош.

Фото Ж. Кнежевић

И политички аналитичар Дејан Вук Станковић сматра да је у овом тренутку прерано рећи ко се коме ту намеће - Григорије опозицији или опозиција њему:

- Сваком кандидату, пре свега опозиционом, треба минимум годину дана да се наметне као нека врста политичке адресе на коју бирачи могу да рачунају. Ово хватање залета, фиктивног или правог, владике Григорија дошло је у последњем тренутку, он има још месец дана да донесе одлуку о евентуалној кандидатури. Нема он бесконачно времена на располагању, ако хоће у ту трку мора то јасно да каже што пре и представи своје идеје и програм.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (10)

Srbin

16.01.2021. 10:59

Још једно куквичије јаје у низу које се подмеће Србима. Три пута мерите па онда сеците браћо и сестре Срби, јер како веровати човеку који се залагао да пређемо на католички календар и самим тим се одрекнемо православља? У овој земљи нема здраве политичке опције.

Saradžogla

16.01.2021. 14:04

Григорије ... Ало,бре,не може да за увек Србијом командују срби пореклом из Босне!Од тих срба Србија испашта 106 година!