ОТВОРЕНО ПИСМО САНУ 93 ИНТЕЛЕКТУАЛЦА: Траже оставку Костића због изјава о КиМ

В. М.

15. 01. 2021. у 21:00

ОТВОРЕНО ПИСМО САНУ 93 ИНТЕЛЕКТУАЛЦА: Траже оставку Костића због изјава о КиМ

Фото П. Милошевић

ГРУПА од 93 интелектуалца упутила је отворено писмо Српској академији наука и уметности у којем траже да њен председник др Владимир Костић поднесе оставку због изјава о Косову и Метохији.

Он је недавно рекао да "неко овом народу мора да каже да Косово више није де факто нити де јуре у нашим рукама" и да је у овом тренутку "једина политичка мудрост на који начин са елементима достојанства напустити Косово".

Међу потписницима захтева за подношење оставке, између осталих, су проф. др Миладин Шеварлић, проф. др Богољуб Шијаковић, проф. др Милан Лекић, проф. др Слободан Владушић, проф. др Слободан Антонић, проф. др Часлав Копривица, проф. др Душан Пророковић, проф. др Милан Брдар, др Миша Ђурковић, доц. др Слободан Рељић, Драгослав Бокан...

Фото архива

- Имајући у виду значај САНУ на чијем се челу Владимир Костић налази, а истовремено сагледавајући сву штетност његових јавних иступа, сматрамо неодложним потезом да председник поднесе оставку - наводи се, између осталог, у писму.

"ЗАМАЗИВАЊЕ" ОЧИЈУ

МИ не улазимо у унутар-академијске релације и разлоге због којих је професор Костић изабран за председника Академије. Реч је о томе да је то врхунска, не само културна и научна, већ и национална установа. Зато је неспојиво да на њеном челу буде човек који у континуитету заступа антинационалне ставове. Он, наравно, може да има космополитске, либералне или било какве ставове, али то је неспојиво са местом председника.

Фото Танјуг

Посебно што то није први пут да говори, не само да се треба одрећи Косова, већ чак да смо ми Косово изгубили и да треба да се суочимо са реалношћу. То суочавање са реалношћу представља покушај да се нама "замажу" очи, да се представи да је Косово де факто и де јуре изгубљено, а ни једно ни друго није тачно.

Потписници јавно прекоревају Костића - "уместо да се најзначајнија српска научна и културна установа припрема за обележавање великог и важног јубилеја - 180 година од оснивања Друштва српске словесности, током којих су постигнута задивљујућа остварења која би требало да послуже као путоказ за делање у будућности, пажња јавности усмерена је на неприличне и неодговорне коментаре председника САНУ о Косову и Метохији:

ДЕЛУЈЕ ПРОТИВ УСТАВА

ЛИЧНО познајем и оца и мајку академика Костића, а познајем и њега. Међутим, сматрам да свако ко делује против Устава и међународних докумената попут Резолуције 1244, не заслужује да обавља водеће функције у три српске институције - Српској православној цркви, Војсци и САНУ. Однос према Косову и Метохији био је и разлог што сам започео штрајк глађу као народни посланик, јер сам сматрао да је недопустиво да Уједињене нације расправљају двапут годишње о КиМ, а Скупштина само једном.

Фото Танјуг

- Износећи личне ставове о овоме питању, а наступајући у својству председника САНУ, чиме је злоупотребио функцију, проф. др Владимир Костић више пута до сада, непосредно или посредно, предлагао је да се прихвати противправна одлука албанских политичких представника са КиМ из 2008. и тако суштински призна једнострано проглашена "независност" јужне српске покрајине. Овакво залагање не само да је противуставно и лишено логике правних, историјских, економских, безбедносних, политичких и других наука већ је и дубоко неморално. На такав начин би се нашим сународницима, али и свим становницима Косова и Метохије лојалним Републици Србији послала недвосмислена порука да су препуштени сами себи, са свим последицама које то доноси.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (8)

lvan

16.01.2021. 07:16

Na zalost sta tu nije tacno?!Kako je nasa teritorija kada izmedju Srbije i Kosova postoje administrativni prelazi,kada nasa vojska i policija nisu na toj teritoriji,kada se odredjenim clanovima nase vlade ne dozvoljava ulazak na tu "nasu"teritoriju!?)Kada se roba koja tamo ulazi iz Srbije mora cariniti kao da ulazi u bilo koju drugu stranu drzavu.Samo neka mi neko objasni da li je to normalno.Hvala.

Ana

16.01.2021. 09:50

Слава Богу да су се сетили! Госп. Костић једноставно нема капацитет ни визију и ваљало би да препусти то место човеку, који изнад свега води рачуна о националним интересима Србије.

nina

18.01.2021. 14:58

Smeniti Kostica ,a ne suditi svim politicarim od 2000. koji su predali institucije je ludilo.Na zalost sada kao i mnogo puta ranije je umesana politika.Gde su bili ti svi kriticari svih ovih godina.Sta mi od institucija imamo na Kosovu? Nista! Kada se setim samo kako su ti isti reagovali kad je Cosic predlozio podelu,a sad bi bili presrecni da se to desilo. Svi mi u Srbiji znamo da nam je Kosovo nepravedno oteto,a institucije smo na silu predali.