ИНФЛАЦИЈА КАНДИДАТА ОПОЗИЦИЈЕ: Ривали власти муку муче да пронађу личност која би изашла "на црту" Вучићу на изборима 2022. године

Д. МИЛИНКОВИЋ

12. 01. 2021. у 11:00

ИНФЛАЦИЈА КАНДИДАТА ОПОЗИЦИЈЕ: Ривали власти муку муче да пронађу личност која би изашла на црту Вучићу на изборима 2022. године

Архива

ДО избора за председника Србије има више од годину дана, а у делу опозиције већ се лицитира са скоро десет потенцијалних кандидата који би могли да уђу у ову трку.

Готово да нема странке и блока са овог пола политичке сцене који званично или незванично нису истакли свог адута, а саговорници "Новости" ову "инфлацију" кандидата тумаче разједињеношћу и слабошћу опозиције, која експериментише именима како би испипала пулс бирача.

Тако су се међу првима у председничком "бубњу" нашли двоје најближих сарадника лидера Странке слободе и правде Драгана Ђиласа - Мариника Тепић и Млађан Ђорђевић.

Њима се на списку потенцијалних кандидата, а чије се "ауторство" приписује Ђиласу, недавно придружио и владика диселдорфски и немачки Григорије. Многи су његов недавни иступ у јавности, када је поручио да има план да окупи што више младих људи који су спремни да се жртвују за Србију, протумачили као најаву уласка у изборну трку.

И сам Ђилас помињан је као кандидат, али су с обзиром на тренутке свађе у опозицији, мале шансе да би иза њега стала уједињена колона странака и покрета. Јер, у том случају, готово је извесно да би своје кандидате за шефа државе имале и друге странке, попут Вука Јеремића и Народне странке.

Спекулисало се и да је једна од опција да се направи договор да сви подрже Ђиласа у трци за градоначелника Београда, а да на председничким изборима заједнички адут буде Борис Тадић. Међутим, лидер СДС каже да таквих разговора није било до сада.

Своје фаворите има и лидер Двери Бошко Обрадовић. Он је изјавио да су идеални кандидати за председника Србије професор Мило Ломпар као један од водећих српских интелектуалаца, и Дејан Бодирога, који је, каже, изузетан господин и патриота. На то је одмах одговорио адвокат Александар Оленик из Грађанског демократског форума (ГДФ), који је реаговао питањем - зашто се опозиција крије иза јавних личности?

Иначе, на списку истакнутих личности које су у јавности, а посебно на друштвеним мрежама помињане као могући кандидат, нашао се и председник САНУ Владимир Костић. Неки од незваничних кандидата већ су јавно ушли и у међусобне обрачуне, попут председника ДСС Милоша Јовановића и Ђорђевића. Наиме, председник покрета "Ослобођење" Ђорђевић обрушио се јавно на Јовановића, оптуживши га да "глуми опозицију". Ови напади уследили су само неколико дана након што је новоосновано удружење грађана "Нација и демократија" најавило да ће истаћи и подржати кандидатуру Јовановића за председника Србије.

Ову тренутну "гужву" на листићу за изборе за шефа државе, који ће бити одржани на пролеће 2022, политички аналитичар Драгомир Анђелковић, за "Новости", овако објашњава:

- Очигледно је да је велики број имена која се помињу, резултат слабости опозиције, која покушава да испита јавно мњење и види да ли би се искристалисао неко ко би имао неке шансе да се на изборима супротстави Александру Вучићу. Међутим, од свих људи који засада фигурирају као кандидати, нико нема шансе да достигне било какав резултат. Тешко да ће било ко од њих моћи да уђе у други круг избора, а камоли да се приближи резултату који је Саша Јанковић имао на претходним председничким изборима 2017. и то уз подршку колико-толико уједињене опозиције.

У прилог тези да опозиција очајнички покушава да нађе неког ко би довео до синергије гласова, али у томе не успева, говоре и истраживања јавног мњења која показују да тренутно 25 одсто грађана не жели да гласа за Вучића, али свој глас неће да подари ниједном од "понуђених" опозиционих кандидата.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (15)

Nikola

12.01.2021. 21:19

Srbija napokon ima predsednika koji dobro vodi državu i koji ima ogromnu podršku naroda.Aktuelni predstavnici opozicije imaju beznačajnu podršku u narodu, tako da je situacija za naredne predsedničke izbore kristalno jasna.