ТАЧИ СПРЕМАН ДА ПОЧИНИ НОВЕ ЗЛОЧИНЕ: Постоји ризик од бекства, тужилац захтева да терориста остане у притвору

Новости онлине

10. 01. 2021. у 09:13

ЏЕК Смит, специјализовани тужилац за злочине ОВК у Хагу, на 20 страница образложио је разлоге због којих Хашим Тачи, оптужен за убиства око 100 и злостављање око 400 људи, треба да остане у притвору, након што је одбрана затражила његово привремено пуштање на слободу. Суд ће аргументе обе стране размотрити наредних дана.

ТАЧИ СПРЕМАН ДА ПОЧИНИ НОВЕ ЗЛОЧИНЕ: Постоји ризик од бекства, тужилац захтева да терориста остане у притвору

Фото: Printskrin

Тужилац сматра да ће Тачи, уколико би му било омогућено да се нађе на слободи, наставити да подрива рад суда, омета поступак и утиче на сведоке, указујући да на тзв. Косову влада клима застрашивања људи који треба да сведоче. Као други ризик, по оцени тужилаштва, постоји опасност од бекства, с обзиром на то да му прети казна доживотног затвора. У прилог томе тужилац наводи да Тачи има приступ значајним фондовима, као и мрежу оних који га подржавају и који су спремни да му помогну.

Смит, у јуче објављеном судском поднеску, детаљно анализира наводе одбране која, у прилог предлогу за укидање притвора, наводи да је Тачи заправо подржавао рад суда и, у том смислу, чак учинио кораке штетне за своју политичку каријеру. Иза тога се, објашњава тужилац, заправо крио покушај да се оспори рад суда, а тиме и оптужница против њега. Смит је подсетио на оно што сматра позадином Тачијевог покушаја да предлогом уставног амандмана разјасни временску одредницу рада суда, оцењујући да постоји супротност између његових јавних иступања и нејавних маневара.

У свом допису суду, тужилац подсећа на Тачијево обраћање америчком државном секретару Мајку Помпеу, од кога је тражио да предложи реформе у Специјализованим већима, што овај није оценио као знак његове забринутости за легитимност суда већ као потез који би наштетио кредибилитету тзв. Косова.

Тужилац је подсетио на информацију која је већ саопштена на једној од ранијих статусних конференција, да је Тачи последњи дан на функцији косовског председника искористио за помиловање двојице припадника ОВК, осуђених за ратне злочине, односно за убиства људи који су сарађивали са Србима. Један од њих, упозорава Смит, може се довести у везу са утицајем на сведоке.

Још један разлог због чега се Тачију не би смела дозволити одбрана са слободе јесте тај што, како наводи Смит, ни правосуђе у Хагу, као ни Еулекс на тзв. Косову немају начине да у потпуности контролишу његово кретање.

Образлажући ризик од Тачијевог бекства, Смит истиче да је Специјализовано тужилаштво део правосудног система тзв. Косова и да би обавезу да га предају суду, уколико би побегао, имале само оне државе које су признале тзв. Косово.

- То значи да би Тачи могао да отпутује у више од 180 земаља у којима би био ван домашаја хашког правосуђа - указује Смит и закључује да би Тачи имао мрежу помагача било где у свету.

Осврћући се на аргумент одбране да је од догађаја из оптужнице прошло више од 20 година, тужилац наводи:

- Кашњење истраге против Тачија више илуструје потешкоће у истраживањима ОВК него Тачијев мирољубив карактер.

Противећи се могућности да се оптужени нађе на слободи, Смит подсећа да је Тачи оптужен за широк спектар ратних злочина због чега је уверен у његову спремност да нове злочине и насиље над противницима почини и много година касније.

(Политика)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)