СРБИМА ФАЛИ СЛОГА ДА БИ СТИГЛИ ДО БЕЛЕ КУЋЕ: Колики је стваран утицај наших земљака који се налазе на високим позицијама у Америци

Дубравка Савић

10. 01. 2021. у 09:00

ДВЕ Српкиње убележене су у историји САД не само као две одважне жене америчке политике!

СРБИМА ФАЛИ СЛОГА ДА БИ СТИГЛИ ДО БЕЛЕ КУЋЕ: Колики је стваран утицај наших земљака који се налазе на високим позицијама у Америци

Фото АП

Име Роуз Ен Вујић, прве жене у калифорнијском Сенату, од 1977. до 1993. године, понела је врста белих бресака гајена још на фарми њеног оца, имигранта из Србије, али и престижна награда Државног универзитета Калифорније у Фресну, која се сваке године, до данас, додељује изузетним лидерима за "интегритет, снагу карактера, етичко понашање и способност изградње консензуса, служећи јавним интересима заједнице".

А Хелен Делић Бентли, некад уважена чланица Конгреса САД, била је и председница америчке Савезне поморске комисије, уврштена је у Међународну поморску кућу славних. Поводом 300. годишњице луке у Балтимору, од 2006. године ово важно чвориште носи име управо Хелен Делић Бентли.

Путем који су утемељиле ове две изузетне Српкиње, као и низ других чија су имена уткана у политичке анале историје Сједињених Држава, корачају данас многи. Остаје питање да ли ће и у периоду који долази после трјумфа новог председника Џозефа Бајдена, уз хаос и жртве у Вашингтону, имати јачи утицај на америчку политику, пре свега ону према нашем региону. Саговорници "Новости" слажу се у оцени да би се српским јединством лакше стигло до Беле куће.

Јелена Обренић Меквилијамс / Фото АП

Тренутно највише позиционирана Американка српског порекла у политици САД рођена је у Београду, и у наредне две године биће председница америчке Савезне корпорације за осигурање депозита - Јелена Обренић Меквилијамс. На престижном калифорнијском Беркли универзитету са највишим оценама је дипломирала на тези о рату у Југославији и касније освојила и диплому правника. Није заборавила ни своју домовину, ни језик.

Србин који се највише винуо у америчкој политици је Бранко Терзић, кога је амерички председник Џорџ Буш 1990. године одабрао за комесара у америчкој Савезној регулаторној комисији за енергетику. Терзић, који је на функцији у рангу подсекретара у кабинету остао до 1994. године, а претходно био високи званичник у Висконсину и целу деценију провео као председник Републиканске партије у Милвокију, активан је члан и наше заједнице у САД. У разговору за "Новости" подсећа на неколико Американаца српског порекла који су били на високим позицијама у САД:

Џорџ Војнович / Архива

- Бивши републикански сенатор из Охаја Џорџ Војнович био је градоначелник Кливленда, и гувернер Охаја. У гувернерској фотељи Илиноиса и Представничком дому Конгреса САД, као представник Чикага, био је демократа Род Благојевић. Трампова администрација је, уз Јелену Обренић Меквилијамс, именовала и Рандолфа Стајина као комесара Међународне комисије за трговину. На изборима 2020. године адвокат Мило Стевановић је ушао у републиканску трку у 36. конгресној области у Калифорнији, али овог пута није прошао - прича Терзић.

Род Благојевић / Архива

ЏОРЏА Мичела Маровића је за функционера у области Илиноиса именовао председник Роналд Реган. Мичел Мелић био је високо позициониран у америчком секретаријату за унутрашње послове у администрацији Ричарда Никсона. Демократкиња Мелиса Лубурић Бин била је конгресменка из Илиноиса.

У ред изузето утицајних Американки српског порекла убраја се и Фиби Новаковић, једина жена на челу војне корпорације, директорка "Џенерал Дајнемикс", која је ове године на 27. месту на "Форбсовој" листи најмоћнијих жена света:

Фиби Новаковић / Архива

- У администрацији демократе Барака Обаме високу позицију је имала Тина Томашевић Хон, која је сада заменица градоначелнице Чикага. У Минесоти је градоначелник Евелета демократа Роберт Влаисављевић, који је на Републиканској конвенцији подржао председника Доналда Трампа. У доњи дом Конгреса из државе Индијана изабрана је Викторија Спарц, пореклом Украјинка, али и припадница српске парохије Светог Николе у Индијанополису. Адвокат Петар Катић је одборник Северне Индијане, Џон Павић је судија Чикага, државе Илиноис. Чланица Републиканске партије Анита Милановић именована је за главног саветника изабраног гувернера Монтане - наводи политички аналитичар из Вашингтона Обрад Кесић.

Упркос значајним функцијама, утицају и жељи да помогну Србији, наши сународници, ипак, имали су ограничени утицај на америчку политику према нашем региону. Сенатор Војнович као члан Одбора за спољне послове сматран је својевремено водећим сенатским експертом за Балкан, али тешко је своје ставове могао да наметне. Наши политички високо позиционирани сународници су могли да искажу своје погледе на састанцима, или у приватним разговорима, али то није било довољно за озбиљнији утицај на политику САД. Тој "мрежи" утицајних Срба недостаје организација:

Роуз Ен Вујић / Архива

- Српска дијаспора у САД, једностано речено, није уједињена у политичкој активности, односно не постоји професионална организација Срба у САД. Српској дијаспори недостаје велики политички акциони комитет са канцеларијама у свакој држави САД, свакој заједници. Многе друге етничке групе имају такве организације које координирају политичку активност и утичу на националну политику. Српски утицај је, нажалост, у том погледу засад мали - објашњава Бранко Терзић.

ОВАЈ искусни припадник вашингтонске сцене подсећа да на политику САД утичу директно изабрани и постављени званичници и главне политичке партије, а индиректно друштвена, пословна и политичка елита, укључујући оне са великом финансијском моћи. Друштвене мреже су, додаје, најновији додатак на листи политички важних играча.

Хелен Делић Бентли / Архива

- Моје искуство бившег лидера Републиканске партије у Висконсину и званичника савезне владе довело ме је до закључка да било какав политички утицај неке групе зависи од њене способности да привуче новац, волонтере, или гласаче. Заједница Срба у Америци би морала да развије било коју од ове три, или још боље све, политичке способности. Срби у САД морали би да буду активни у обе политичке партије, подржавају кандидате на изборима и раде на прикупљању средства за њих - сматра он.

Терзићев утицај у Вашингтону је данас, каже, заснован на његовим личним контактима, медијским интервјуима и написима, али и чланству у пословном Савету за конкурентност, као и Атлантском савету.

Хенри Кисинџер и Бранко Терзић / Архива

- Најзначајнији фактори у везама између Србије и САД су лични односи између српских лидера, председника, премијера, министра иностраних послова и министра одбране са њиховим америчким партнерима. Други важан "сет" односа је између угледних Срба из Србије и Срба у САД са водећим америчким институтима као што су Атлантски савет, Савет за спољне односе, Кејто или Брукингс. Трећи круг тих односа су пословни, који укључују америчке инвестиције у Србију, као што је NCR корпорација - објашњава Терзић.

ЗА СВЕ то, додаје, већ постоји добра основа којој је сада потребна надградња. Српска дијаспора је, истиче наш саговорник, добро распоређена широм САД. То, наглашава он, показује и распоред српских православних цркава у Америци:

- То значи да ми већ, као грађани и гласачи у САД, имамо приступ градоначелницима, државним званичницима, конгресменима и сенаторима у тим заједницама. Проблем је, међутим, како та политичка средства да се претворе у утицај и политичку реалност. Нова организација Српског америчког лидерства, основана 2019. године, коју чине углавном млади српски професионалци у САД, преузима вођство као утицајна национална организација која ће, надајмо се, бити посвећена управо овом циљу - уверен је Терзић.

Да српске заједнице у САД данас имају добре позиције, посебно у државама кључним за избор победника на изборима, као што су Пенсилванија, Висконсин, Мичиген, Џорџија, сагласни су добри познаваоци прилика са оне стране Атлантика. Иако су Срби у Америци наклоност давали пре републиканском кандидату Доналду Трампу, било је активиста и у Бајденовој кампањи, као што је Алекс Вилкинсон из Аризоне. Уочљиво је било и да су се представници обе партије трудили да придобију српске гласове у кључним државама.

ОД ЂОРЂА РИБАРА ДО ОСНИВАЧА ЦИА

ЈОШ почетком 19. века, међу најуспешније Американце српског порекла се убројао Ђорђе - Џорџ Фишер Шагић, звани Ђорђе Рибар, српски устаник из 1813. године, који је затим отишао у Америку, где је постао вођа револуције у Тексасу, увео царину, основао масонску ложу, био судија и члан градског већа Хјустона. У новијој историји Срби су, истиче Кесић, имали можда најистакнутију улогу у САД у време Хладног рата. Ник Лалић, Џорџ Муслин и Мајк Рајачић били су међу оснивачима ЦИА. А Дејвид Степановић је био саветник и пријатељ више америчких председника.

ПЛЕЈАДА СА АЉАСКЕ

ПОСЕБНО је дуга листа Срба са политичким функцијама на Аљасци. Мајк Степовић је био последњи гувернер Аљаске, Џон Дапчевић бивши градоначелник Ситке, а Мајк Пушић Дагласа. Алекс Милер је описиван као "најмоћнији" државни лобиста Аљаске. Политичар и бизнисмен Френк Ператовић био је председник Аљаског братства. Политичари са Аљаске српског порекла су били и Бил Реј, Стив Вуковић и Џон Бутровић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Коментари (2)

tasic milovan

10.01.2021. 23:52

I u Arizoni ima uticajnih Srba. Mark Brnovich je Državni javni tužilac Arizone i često ističe svoje srpsko poreklo (otac mu je Srbin iz CG, a majka Srpkinja iz Hrvatske), govorio je i da mu je porodica stradala u Drugom svetskom ratu.