ИЗБОРНА ЛИСТА БЕЗ КУРТИЈА? Уставни суд тзв. Косова забранио кандидатуру осуђиваних особа

Novosti online

07. 01. 2021. у 14:56

После објаве коначне пресуде Уставног суда правни стручњаци тврде да лидер Самоопредељења Аљбин Курти неће моћи да се кандидује на изборној листи своје странке за предстојеће парламентарне изборе, заказане за 14. фебруар.

ИЗБОРНА ЛИСТА БЕЗ КУРТИЈА? Уставни суд тзв. Косова забранио кандидатуру осуђиваних особа

Фото АП

Према одредби одлуке, којом је осуђеном посланику Етему Арифију одузет мандат, због чега је аутоматски оборена влада Авдулаха Хотија за коју је он гласао у парламенту, нико ко је правоснажно осуђиван на затворску казну у претходне три године не може бити кандидат на изборним листама.

Како Коха пише, бивши судија Кадри Криезиу објашњава да није важно да ли је затворска казна против Куртија и других из 2018. била условна.

"Није битно да ли је осуђен на условну или ефикасну казну затвора. То је у складу са одлуком суда“, каже Криезиу.

Истог је мишљења и директор Косовског правног института Ехат Мифтарај. Одговарајући за Коху, рекао је да је "Устав поново потврдио оно што је речено у првој одлуци, да сви осуђеници у последње три године са коначном одлуком неће моћи да се кандидују за парламент, укључујући и Куртија".

Према речима бившег председника Уставног суда Енвера Хасанија, пресудом објављеном у среду, Курти неће моћи да се кандидује ни за премијера.

"Према Уставу Косова, грађанска права не могу бити узета, али овом је пресудом то прекршено и више не постоји као уставна гаранција. Од сада нема другог тумачења“, рекао је Хасани.

Канцеларија за медије Самоопредељења рекла је да они анализирају пресуду и да ће онда изнети званичан став.

На садржај Уставне пресуде реаговала је и бивша министарка правде Аљбуљена Хаџиу. Она је међу бившим посланицима који су осуђени за бацање сузавца 2018. године у парламенту.

"Покушај стварања непостојећих, неутемељених и нетачних околности стављањем свих дела у једну торбу је неприхватљив и погрешан. Увек смо вас упозоравали када је неко покушао да крши демократију и закон, на крају је изашло оно што смо рекли и тако ће бити увек, јер никада нисмо циљали на нешто што нам не припада! Листа коју ће водити Аљбин Курти добиће снажну народну подршку“, написала је Хаџиу између осталог на Фејсбуку.

Пресудом Уставног суда наводи се и да ће Влада коју води Авдулах Хоти бити у техничком мандату до избора нове владе, пренео је Косово онлајн.

(Косово онлајн)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)