ПРЕДСЕДНИК ВУЧИЋ: Ту смо за Хрватску - наш посао је да помажемо свима у региону

Novosti online

31. 12. 2020. у 08:59

ПРЕДСЕДНИК ВУЧИЋ: Ту смо за Хрватску - наш посао је да помажемо свима у региону

Фото: Принтсцреен/Пинк

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић био је гост јутарњег програма Ново јутро на телевизиј Пинк.

Председник је последњег дана ове 2020. године дао одговоре на многа кључна питања.


Председник о деци

-Вукан је волео мачеве, тенкове, сада воли хеликоптере. Немам довољо времена, Данило је велики, све мање сам му потребан. Задовољан сам што постаје све одговорнији, није му било лако... Све сам задовољнији што разуме многе ствари. Што се Милице тиче, она је велика татина девојка. Ми Вучићи не волимо много да причамо о емоцијама...Милица говори данас три језика, руски, енглески и немачки. Учи још три језика -каже председник.
 


- Вукан воли играчке, не можете у Београду да купите хеликоптере које нема-додаје председник.

Вучић се нашалио како је према ћерки Милици, као отац из филма "Ми нисмо анђели".

-Милица је изузетно талентована за језике. Надам се да ће Вукан да научи кинески-каже председник.

Вучић о образовању

-Једна од кључних предности је дуално образовање, јесте припрема за посао од 16-17 године-рекао је председник и додао "нико није крив, систем је био такав"

Фото: Принтсцреен/Пинк

 
 

"Чували смо мир и стабилност све ове године"


-Успели смо да очувамо ред, мир и стабилност, а то је предуслов да доводите инвеститоре, да би земља могла да се развија-каже председник.

Сутра у шест сати отварање гасовода "Балканског тока"

-Имам неколико важних вести за људе. Сутра ћемо у 6 ујутру отворити за комерцијални саобраћај наш гасовод за Србију, цена гаса ће за нашу земљу бити 155 долара максимално, плус 12 до 14 долара за транспорт. Много нижа цена, веома повољно, а истовремено ћемо кроз таксе добијати оно што ће нам служити за враћање кредита - рекао је Вучић. Како каже, био је веома отворен за квалитет и за одличну цену гаса.

Каже да жели да замоли људе да почну да користе гас, јер тако добијамо чистији ваздух за све нас као и јефтиније гориво за грађане.

 

Фото: Принтсцреен/Пинк

 


Од сутра виши минималац, веће плате здравствених радника

-Од сутра минималац у Србији биће већи за 6 одсто, плате веће и за 5 одсто- каже председник.

-У наредној години имаћемо још изненађења за људе -додаје председник и каже да ће бити "више изненађења за пензионере".

- Верујем да ћемо до краја године повећати и плате и пензије, као да ће бити  једнократних давања - истакао је Вучић.

Рекао је да се тражи компромисно решење за фриленсере.


До краја 2021. просечна плата 570 евра, пензија већа од 270 евра

Александар Вучић верује да ће пре краја 2021. године просечна плата у Србији бити 570 евра, а просечна пензија преко 270 евра.

-Верујем да ћемо успети да пре краја године обезбедимо да просечне плате у Србији буду 570 евра, а пензије да подигнемо на преко 270 евра просечно и то би био значајан успех за тешку годину - рекао је Вучић.


Вучић: Стопа јавног дуга 56,8 одсто

Србија ће 2020. годину завршити са стопом владиног јавног дуга од 56,8 одсто БДП, док ће на консолидованом нивоу стопа јавног дуга бити 57,8 одсто, рекао је Александар Вучић.

Вучић је рекао да је то добра вест, имајући у виду да је само на мере економске подршке потрошено шест милијарди.

Он је рекао да Србија успева да одржава стопу јавног дуга више од 2,2 одсто, односно 3,2 одсто испод Мастрихт нивоа, наводећи да је и Немачкој порастао јавни дуг значајно више него Србији.

-То је важно за нашу будућност и децу да не остављамо превелике дугове и да можемо зрело да управљамо јавним финансијама - рекао је Вучић.

Он је навео и да следеће године стопа јавног дуга не би смела да пређе 60, 61 одсто БДП, будући да ће бити великих улагања у инфраструктуру, ауто-путеве, пруге.

Честитао је премијерки Ани Брнабић и министру финансија Синиши Малом на начину на који воде јавне финансије.

Фото: Принтсцреен/Пинк

 


Вучић о вакцинама

-Важна вест за нас је да је регистрована Синофармова вакцина. Верујем да ћемо до краја јануара имати четири вакцине у Србији. Људи ће после тога моћи да се одлучују, важно је да нападамо корону и да сачуамо људске животе-каже председник.

И Немачка је набавила 30 милиона вакцина мимо европског Ковакс плана, зато што брину о својим грађанима, те је и моја обавеза као председника да то исто чиним, рекао је Вучић, коментаришући поједине изјаве о томе зашто Србија набавља вакцине мимо Ковакс плана, казао да ће Србија учинити све да набави што више вакцина, јер, истиче, неће дозволити да "људи губе животе да би се он неком политички додворавао".

-Зашто је онда Немачка купила 30 милиона вакцина мимо европског плана? Зато што брину о својим грађанима. И ми смо део Ковакс плана, али моја обавеза као председника је да бринем о својим грађанима, јер су ме због тога и изабрали - рекао је Вучић.


Нови пакет помоћи за привреду

- У марту-априлу надам се да ћемо моћи да припремимо нови пакет помоћ за нашу привреду-каже председник и додаје "мислим да је то велика вест за нашу привреду".

Председник о смрти патријарха

-Патријарх Иринеј је преминуо онда када је речено, добио сам информацију оног тренутка када је преминуо-каже председник, коментаришући то што су неки рекли да је патријарх преминуо раније. Вучић додаје "то је човек који је добро разумео наше националне проблеме, захваљујући њему завршен је Храм Светог Саве".

Фото: Принтсцреен/Пинк

 

-Да ли мислите да се неко игра смрћу. Шта на ово да кажем...То је невероватно. На такве лажи више не можете да одговорите. Не постоје речи којима можете то да опишете. Десетине људи су бринуле о њему и које морају да упишу тренутак смрти. А они који немају други аргумент осим да мрзе, користе све за то - каже Вучић.


Вучић о увредама које му упућују

Што се тиче увреда које му упућују, Вучић је рекао да су све то ноторне лажи али и да нема ништа против да грађани Србије то процене. Како каже, имају увек сви прилику да победе на изборима, али и да на силу неће доћи.

-Умирем од смеха када видим да неке новинаре нападају људи који су талог нашег друштва, најнеписменији и необразовани, књигу нису прочитали, али зато желе да држе предавања другима - каже Вучић.

Он је рекао да су ти људи били највиша власт у време Драгана Ђиласа, Јеремића и Тадића, а у то време се десило одвајање ЦГ, погром над српским живљем на Косову и Метихији.


"Људи ће увек имати право да бирају онога кога желе, али на изборима"

Коментаришући покушаје да се спрече избори, Вучић је запитао да ли стварно неко може да мисли да једна група људи може да спречи изборе.

-Тај филм нећете гледати. Људи ће увек добити право да бирају онога кога желе, али на изборима. Народ разуме и зна да морамо да будемо демократска земља и да морају да имају право и прилику да се слободно изјасне - рекао је председник и додао да они такође могу да виде ко се заиста бори за њих. Председник је пожелео брз опоравак и добро здравље Борису Тадићу.

Фото: Принтсцреен/Пинк

 

"90 одсто људи на КиМ гласа за нас"

Вучић се запитао да ли неки мисле да могу да преваре Србе на Косову.

-Зашто гласају за мене а не за њих, ако сам ја издајник а они велики родољуби. Ми смо им показали да бринемо о њима, о њиховим животима - рекао је председник.


"Наш посао је да помажемо свима у региону. Ту смо за Хрватску"

Председник Вучић је рекао да је посао Србије да помогне Хрватској, али и свима осталима, додајући да је то наша људска обавеза. Коментаришући то што је често тема хрватских портала, рекао је да они који желе да дођу на власт по сваку цену неће бирати одакле крећу у нападе, као и да ће да уложе велике паре у то.

Упитан за похвале Весне Пешић, рекао је да их није видео, али је упитао да ли су тако поздрављали када помажемо РС и нашем народу у Црној Гори.

Подсетио је да је Србија помагала и Албанцима када су нам тражили тестове.

-То је наша људска обавеза - констатовао је он.


О случају Јовањица

Коментаришући "случај Јовањица" Вучић је рекао да је у покушају напада на снажну Србију, па су тако кренули на њега, и све оне који му јавно пружају подршку.

-Кренули су са причама да је мој брат власник ресторана Франш, а он је можда једном или ни једном био тамо. То је био главни градски трач. Онда су наставили са тим да је власник комплетне земље у Војводини. Ево нека покажу чији је он власник - рекао је Вучић и додао да он никада није имао ништа тамо а да нема ни данас.

 

Вечни пламен поново за Бадњи дан

Вучић каже да га је срамота што је неко оскрнавио споменик на Гробљу ослободиоцима Београда, односно угасио Вечну ватру, и да би што пре требало ухапсити починиоце.

-Стварно ме је срамота што се та ужасна ствар догодила у Београду и верујем да ће ти фашисти ускоро бити ухапшени - рекао је председник.

 

"Прислушкују ме, и мислим да знам ко стоји иза тога"

-Прислушкују ме и мислим да знам ко стоји иза тога - изјавио је данас председник Александар Вучић и додао да је то део покушаја неких да на власт, мимо избора, доведу оне који су својевремено уништили земљу.

Председник је казао да су то радиле домаће службе, али да је на надлежним органима да утврде које и да ли су повезане са страним службама.

-Мислим да знам ко стоји иза тога, али не бих да излазим с тим у јавност. Надлежни органи се тим послом баве, они ће свој посао да ураде - рекао је Вучић.

Он је подсетио да су за прислушкивање председника Републике одређене дугогодишње казне затвора, посебно када се то, истиче, ради из надлежних органа безбедности државе.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (34)