РУСИЈА И СРБИЈА – 2020: Који су све догађаји обележили братство и партнерство две блиске и пријатељске земље (ФОТО)

В. Н.

31. 12. 2020. у 19:00

МИНУЛА 2020. година је донела за све нас много искушења.

РУСИЈА И СРБИЈА – 2020: Који су све догађаји обележили братство и партнерство две блиске и пријатељске земље (ФОТО)

Фото: Free Images Pixabay

Међутим, на крају може се са сигурношћу рећи да је вишесмерно стратешко партнерство Русије и Србије потврдило своју одрживост и неопходност и у овим сложеним условима.

Да се сетимо само неких кључних догађаја који су обележили 2020. годину у билатералној сарадњи. Од њих може да се лако састави „азбука руско-српских односа“.

Асистенција

У априлу и мају су тимови руских војномедицинских стручњака извршили дезинфекцију на више објеката у градовима Србије са најтежом епидемиолошком ситуацијом, консултовали се са српским колегама по питањима организације супротстављања ковиду 19.

Безбедност

Настављена је активна војнотехничка сарадња у интересу јачања државног суверенитета и одбрамбених капацитета Србије. Београд је добио савремене тенкове Т-72МС и оклопна возила БРДМ-2МС.

Фото: mod.gov.rs

Вечна ватра у Београду

Вечна ватра

У част 75. годишњице Велике победе, 15. децембра су председник Србије Александар Вучић и министар иностраних послова Русије Сергеј Лавров учествовали у церемонији паљења на Гробљу ослободилаца Београда Вечне ватре пламеном са Гроба непознатог војника у Москви.

Гасовод

30. децембра је почело снабдевање Србије руским природним гасом који се испоручује преко гасовода ”Турски ток” и даље по новоизграђеним националним системима за транспорт гаса на територији Бугарске и Србије. То је важан корак према диверсификацији рута допремања енергената на српско тржиште.

Фото: IDC

Изградња гасовода на територији Србије

Дубока прерада

18. новембра у Рафинерији нафте у Панчеву је уз присуство председника Србије Александра Вучића пуштено у рад напредно постројење ”Дубока прерада” изграђено од стране водеће руско-српске компаније НИС.

Ђердап

Руска компанија ”Силовије машини” је почела са модернизацијом задњег, шестог хидроагрегата највеће дунавске ХЕ ”Ђердап-1”. Рок експлоатисања ХЕ ће бити продужен за 40 година уз значајно повећање њених енергетских капацитета.

Економија

У руском граду Казању је 5. и 6. марта одржана 18. седница руско-српског међувладиног комитета за трговину, економску и научно-техничку сарадњу. Тај механизам, чији су копредседници потпремијер Јуриј Борисов и министар Ненад Поповић, омогућава разматрање свих актуелних питања билатералне привредне агенде.

Железнице

”Руске железнице” су наставиле са изградњом деонице брзе пруге Београд – Нови Сад. Почео је са радом Информационо-наставни центар. Припремало се за оснивање Јединственог диспечерског центра. За то су коришћена средства повољног руског државног кредита у износу од 800 милиона долара и 172,5 милиона евра.

Фото: АП

Здравље

У четвртом тромесечју се радило на добијању сертификата за руску вакцину ”спутњик V” у циљу организације њене испоруке на српско тржиште уз перспективу локализације производње препарата у Србији у циљу што бржег савладања пандемије вируса корона.

Иновације

Извршене су припреме за изградњу у Србији Центра за нуклеарна истраживања, технологије и иновације. Вођени су преговори о сарадњи у области геолокације (на основу руског система ”Глонасс”) и коришћења свемирског простора у мирне сврхе.

Југоросгас

Компанија испуњава корисне задатке у вези са испоруком руског ”плавог горива” потрошачима.

Косово и Метохија

Русија је доследно подржавала суверенитет и територијални интегритет Србије у вези са питањем Косова и Метохије, укључујући и у оквиру УН, ОЕБС и других међународних организација. Залагала се за поштовање темељне Резолуције 1244 СБ УН и безусловно испуњавање од стране Приштине свих раније постигнутих договора, укључујући договор о формирању Заједнице српских општина.

Лукоил Србија

Компанија која поседује велику мрежу пумпи, игра значајну улогу у обезбеђивању стабилности на српском тржишту нафтних деривата, остварује више социјалних и културних иницијатива.

Фото: kremlin.ru

Парада Победе у Москви

Љубав

Братска љубав и узајамно поштовање су чврст темељ руско-српских односа који се заснивају на вишевековним традицијама општења између Руске и Српске православне цркве, другарства по оружју искованог у пламену два светска рата, као и присним културним везама.

Међурегионална сарадња

Разрађује се програм одржавања средином 2021. године Дана Москве у Београду. Сличне догађаје планирају да приреде Санкт Петербург и Република Коми.

Фото: НИС

Постројење „Дубока прерада“

НИС

Водећа заједничка компанија НИС је регионални лидер у области истраживања, производње и прераде нафте и природног гаса, промета широког асортимана нафтних и гасних деривата. Поставља највише стандарде у сфери одрживог развоја. Активно развија социјалну димензију своје делатности.

Њиве

Производи српских пољопривредника се високо цене на руском тржишту. Пољопривредну сарадњу успешно координише посебна радна група међувладиног комитета (последњи састанак је одржан у фебруару у Москви).

ОДКБ

Србија је посматрач у низу структура Организације Уговора о колективној безбедности уз учешће Русије. Председник Народне скупштине Србије Ивица Дачић је учествовао у онлајн-седници Парламентарне скупштине (децембар), министар одбране Србије (тада Александар Вулин) је учествовао у заједничкој седници шефова министарстава одбране Заједнице независних држава, Шангајске организације за сарадњу и ОДКБ-а у Москви (септембар).

Посете

Председник Србије Александар Вучић је 23-24. јуна посетио Москву. Одржао је састанак са председником Русије Владимиром Путином, као високи гост присуствовао је Паради победе на Црвеном тргу у част 75. годишњице Победе. У марту је у Русији боравио тадашњи министар спољних послова Србије Ивица Дачић. Београд су посетили министар иностраних послова Русије Сергеј Лавров (јун и децембар) и министар одбране Русије Сергеј Шојгу (фебруар).

Фото kremlin.ru

Сусрет председника Русије и Србије Владимира Путина и Александра Вучића

РСХЦ

Руско-српски хуманитарни центар у Нишу игра у региону незамењиву улогу. Захваљујући његовим стручњацима, од поплава и пожара спасене стотине живота. Свакодневно се одвијају припреме спасилаца и ватрогасаца.

Слободна трговина

Године 2020. Русија је ратификовала Споразум о зони слободне трговине између Србије и Евроазијске економске уније који садржи најнапредније праксе трговинске либерализације.

Телефонски разговори

Лични састанци руководстава Русије и Србије допуњавају њихови редовни телефонски разговори. То омогућује непрекидан дијалог о свим актуелним темама.

Ћирилица

Ћирилично писмо је неодвојиви део културног кода наших народа. Русија и Србија 24. маја заједно обележавају Дан словенског писма и културе.

Фото: Архива Новости

УН

Москва и Београд се залажу за даље јачање централне координационе улоге УН и мултилатералних основа међудржавне сарадње на темељу међународног права, пре свега Повеље УН. Настављамо ефикасну сарадњу у УН и на другим мултилатералним форумима.

Филмови

С обзиром на успех заједничких филмова ”Балканска међа” и ”Хотел 'Београд'” развијамо сарадњу у области кинематографије. Српски глумац Милош Биковић је права звезда руског „великог платна“.

Храм Светог Саве

Симбол нашег духовног јединства је величанствени Храм Светог Саве на Врачару, помоћ у унутрашњем уређењу је пружила руска страна.

Фото: Танјуг

Храм Светог Саве

Центар науке и културе ”Руски дом”

Најстарији руски научни и културни центар у иностранству. Његова просветна делатност је важан фактор снажења међусобног разумевања наша два народа.

Чврста сарадња

Жеља за развојем чврсте сарадње је добровољна и потпуно искрена са руске и са српске стране.

Џиновски пројекти

Централни елеменат руско-српске сарадње су велики, значајни у социјалном смислу билатерални пројекти у енергетици, инфраструктури, сфери иновација.

Школовање

Сваке године стотине руских и српских студената почињу школовање на универзитетима наших земаља. Бројне образовне институције пружају програме стручног усавршавања.

Проверено временом, руско-српско стратешко партнерство је увек окренуто будућности. Сигурни смо да ће наша сарадња сваке године постајати све динамичнија и садржајнија. Нека нова, 2021. година, донесе радост и слогу, здравље и благостање. Нека се испуне све добре замисли.

Срећна Нова година и светли празник Божића!

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)