АЛБАНЦИ ПРОДАЈУ ДЕЦУ СА КОСМЕТА: Италијански тужилац подигао узбуну, шаљу их на запад и зарађују милионе

Новости онлине

30. 12. 2020. у 11:14

ИТАЛИЈАНСКИ тужилац за малолетнике у Трсту Леонардо Тамборини претходних дана подигао је узбуну због трговине децом са Космета и њихове злоупотребе, указујући да је крање време да се тај проблем схвати озбиљно - "док не буде касно".

АЛБАНЦИ ПРОДАЈУ ДЕЦУ СА КОСМЕТА: Италијански тужилац подигао узбуну, шаљу их на запад и зарађују милионе

Фото: Депоситпхотос

Тамборини је о овом проблему и раније упозоравао, почетком ове године је због трговине децом с Космета обавестио званичан Рим, али је до данас реакција италијанских власти изостала. Италијански медији писали су о томе у фебруару, а пре неколико дана је прича поново актуелизована. 

По подацима италијанске Владе, у току 2018. године са територије Косова ушла је укупно 481 малолетна особа без родитељске пратње, а у току 2019. њих 411. Овај феномен је посебно изражен у регији око Трста, где полиција потврђује да се најмање један случај уласка региструје сваког дана.

Сведоци наводе да пут креће из Приштине, преко Београда, Шида, а затим тајним прелазима преко брда све до Италије. Сведоци кажу да се кријумчари мењају на свакој граници, да имају одличне међусобне везе и да је забрањен разговор међу малолетницима.

Пре него што буду послати у заједнице, најчешће католичке домове, малолетници се, према прикупљеним информацијама, региструју у словеначкој студентској кући "Ђачки дом“. Тужилац Суда за малолетнике у Трсту Леонардо Тамборини каже да је то мафијашки посао.

- Говоримо о послу мафије вредном најмање 100.000 евра месечно. Сва њихова путовања су организована и једини који се са њима бавио је приштински тужилац који је поднео захтев за достављање информације о томе шта се са малолетницима дешава у Италији - рекао је он.

Равнодушност је нажалост обострана, и од стране приштинских власти али и локалне тршћанске заједнице која прихвата придошлице док год не ремете грађане Италије. Међутим, ове малолетничке групе све више постају девијантне  и опасне за град, сматра тужилац.

Када постану пунолетни, постају део организованог криминала, шверца дроге и оружја, а главне руте су им Трст-Венеција-Милано. С обзиром да све више представљају опасност за италијанско друштво у које се никако не уклапању, тршћанско тужилаштво подигло је највећи степен националног упозорења да се овај ланац хитно прекине.

Док је тужилаштво показало разумевање за непоступање по овом питању због епидемиолошке ситуације, Тамборини је ових дана поново подигао узбуну како би проблем био схваћен крајње озбиљно.

У фебруару 2020. године је новинар италијанског листа "Л’Еспрессо“ боравио на Космету наводећи да је развијена "мафијашка мрежа специјализована за малолетнике без родитељске пратње, а да су многи родитељи спремни да своју децу пошаљу у Трст“. 

Новинар је узео изјаве многих родитеља који су децу послали са „трговцима“ у Италију наводећи да су их слали пре пунолетсва, а плаћали су између 3.500 и 4.500 евра по детету, када би им се, после отприлике недељу дана јавили из Трста. Како се наводи, свака породица почиње да прикупља овај новац када дете напуни 13-14 година, како би били сигурни да ће пре 18. рођендана моћи да оде у иностранство.

(Косово онлине)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)