ХАГ НАСТАВЉА ДА МАЛТРЕТИРА СРБЕ: Правним вратоломијама дошли до срамне одлуке у поступку против Милана Лукића

С. Ј. М.

29. 12. 2020. у 17:28

ХАГ НАСТАВЉА ДА МАЛТРЕТИРА СРБЕ: Правним вратоломијама дошли до срамне одлуке у поступку против Милана Лукића

Илустрација - Foto AP

МЕХАНИЗАМ за кривичне судове у Хагу недавно је одбио захтев за ревизију поступка Милану Лукићу, који у Естонији издржава доживотну казну затвора, иако је суд у Сарајеву утврдио много мањи број жртава од оног за који је Лукић осуђен у Хагу.

Он је осуђен за неколико злочина над Муслиманима у Вишеграду и између осталог за убиство 53 људи у кући у Пионирској улици, што је у Хагу третирано као истребљење. Прво се тврдило да је тад убијено 70 Муслимана, па онда у првостепеној пресуди 59, да би на крају правоснажна пресуда тај број свела на 53. Једна судија је тад издвојила мишљење сматрајући да тај број није довољан да се неко огласи кривим за истребљење и да су у питању убиства.

Суд БиХ у Сарајеву пре годину дана за то исто дело осудио је Радомира Шушњара на 20 година затвора, а у пресуди је наведено да је у том злочину у Пионирској улици учествовао заједно са Миланом Лукићем и да је том приликом убијено 26 особа.

Број жртава сад се преполовио и Лукић је на основу те пресуде тражио ревизију у Хагу, јер је број жртава значајан да би се утврдило да ли је у питању кривично дело истребљење или убиства, што може да утиче на висину његове казне.

Такође, Лукић је тражио да о његовом захтеву за ревизију не одлучују судије Кармел Ађијус, Теодор Мерони, Ли Даћун и Вилијам Секуле, који су судије који су га или осудили или пре пет година одбили први захтев за ревизију поступка.

Његов став је да они неће бити објективни, јер неће погазити своје раније одлуке. Међутим, Ађијус као председник суда је дао Мерону, чије се изузеће тражи, да одреди судско веће које ће о томе одлучити, па је оно одбило овај Лукићев захтев.

Иначе Ађијус и Даћун су били и у Жалбеном већу и у оба већа која су Лукићу одбила захтев за ревизију.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Dragan R

30.03.2021. 16:37

Samo još jedan u moru dokaza da to u Hagu nema nikakve veze sa sudom. Nigde na svetu u cuivilizovanim zemljama nije moguće da jedan isti sudija sudi u prvostepenom postupku , a da onda bude u žalbenom veću (drugostepeni postupak), odnosno da odlučuje da li je isporavna presuda koju je sam doneo. Ovde imamo slučaj da su dvojica sudija presuđivala i u prvostepenom i u drugostepenom (odlučivanje po žalbama na prvostepenu presudu) i u trećem stepenu postupka (odlučivanje po zahtevu za reviziju presude). Da se ja pitam usvojio bih deklaraciju u Skupštini Srbije kojom se sve presude i odluke tog monstruma od suda u Hagu proglašavaju sramnim i nevažećim u pravnom sistemu Srbije.