ПРОГНОЗЕ ПРЕВИШЕ ОПТИМИСТИЧНЕ: Извештај Фискалног савета каже да је реалнији раст до четири одсто БДП

Б. Ца.

29. 12. 2020. у 09:31

НОВИ извештај Фискалног савета показује да је прогноза привредног раста у Фискалној стратегији превише оптимистична, нарочито у кратком року.

ПРОГНОЗЕ ПРЕВИШЕ ОПТИМИСТИЧНЕ: Извештај Фискалног савета каже да је реалнији раст до четири одсто БДП

Павле Петровић / Фото Танјуг

Према Стратегији за 2021. годину са пројекцијама за наредне две године предвиђа се постепено враћање у равнотежу јавних финансија. Планирано је да се фискални дефицит са 8,9 одсто БДП-а из 2020. смањи за три године на један одсто БДП-а уз смањење јавног дуга са скоро 60 одсто на 56 одсто БДП-а.

У Фискалном савету, којим председава Павле Петровић, оцењују да би у времену повећане неизвесности Влада требало да има нешто опрезнији приступ у прогнозама. Нарочито је упитан, сматрају, раст БДП-а од шест одсто у 2021. који је изнад очекивања свих кредибилних међународних институција. Осим тога, кажу, Стратегијом се планира и велико побољшање структуре буџета тако што би се смањило учешће државних субвенција и плата у јавном сектору у буџетским расходима, а повећало учешће јавних инвестиција.

- Тренутно расположиви подаци указују на то да би одговарајућа, довољно опрезна прогноза раста БДП-а у 2021. била три до четири одсто уместо шест процената - пише у извештају. - Систем зарада и запослености у јавном сектору тренутно је неуређен, а Стратегија не даје готово никакве елементе за најављено трајно уређење овог система.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)