СПРОВОДИМО СУШТИНСКЕ ПРОМЕНЕ, А НЕ “КОЗМЕТИКУ”: Посланици и чланови Владе “пречешљали” извештај ЕК о напретку наше земље

С. С. Р.

28. 12. 2020. у 20:42

ЕВРОПСКЕ интеграције остају стратешки приоритет земље. Фокус Владе биће на владавини права, будући да смо у погледу остала два стуба интеграција - економских и реформи јавне управе, далеко догурали.

СПРОВОДИМО СУШТИНСКЕ ПРОМЕНЕ, А НЕ “КОЗМЕТИКУ”: Посланици и чланови Владе “пречешљали” извештај ЕК о напретку наше земље

Фото Танјуг

Ово су основне поруке које је у понедељак послала премијерка Ана Брнабић са седнице парламента о Предлогу закључака поводом представљања извештаја Европске комисије о Србији за 2020. Посланици и представници Владе су први пут у пленуму "чешљали" документ у којем се највише замерки односи на владавину права.

- Отворили смо 18 поглавља, два су привремено затворена, а пет је спремно за отварање. Одлучили смо да суштински мењамо ствари и да не доносимо законе ради закона, него да Србија постане европска по резултатима - рекла је премијерка.

Она је истакла да се напредовало у реформи јавне управе, и навела да електронска управа значи и борбу против корупције. Kада је реч о слободи медија, премијерка је навела да је Влада усвојила акциони план за медијску стратегију, формирала радну групу за то, као и за заштиту и безбедност новинара са чијим ће се члановима виђати макар једном месечно. Kазала је и да се и даље ради на унапређењу изборних услова.

Председница Одбора за европске интеграције Елвира Kовач (СВМ) навела је да се у првом пасусу извештаја ЕK наводи да ће темпо преговора "Србије и ЕУ зависити од напретка у владавини права и нормализацији односа са Kосовом, уз оцену да напредак у владавини права није тако брз и ефикасан као што се очекивало":

- Србија мора да убрза реформе у тој области, у којој се, између осталог, налази и слобода медија и реформа правосуђа.

Посланик СДА Енис Имамовић рекао је да статус мањина у Србији има бројне недостатке, на шта је Брнабићева питала на којој страни извештаја пише да су Бошњаци дискриминисани:

- Имамовић је рекао да је размишљао да поднесе амандмане, али није и самим тим су одлучили да не учествују у раду.

Имамовић је затим рекао да се премијерка понела као учитељица, питавши га на којој страни нешто пише:

- Нисте ви овде да ме оцењујете. Амандмане нисмо поднели јер нисмо желели да током расправе будемо коришћени за расправу са ванпарламентарним странкама.

Министарка за људска и мањинска права и друштвени дијалог Гордана Чомић најавила је да ће један државни секретар само да се бави применом Закона о националним мањинама на локалном нивоу.

ИНСИСТИРАМО ДА СЕ ОСНУЈЕ ЗСО

ПРЕМА речима премијерке, Србија је показала спремност за дијалог са Приштином, велику флексибилност и храброст, али је навела да је за танго потребно двоје:

- Инсистираћемо на Заједници српских општина. Не можемо ићи у нове споразуме ако Приштина не имплементира прве споразуме.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)