ИНТЕРВЈУ Петар Петковић: Ловостаја на Србе нема ни у пандемији

Д. Р. ЂОРЂЕВИЋ

28. 12. 2020. у 12:00

ИНТЕРВЈУ Петар Петковић: Ловостаја на Србе нема ни у пандемији

Петар Петковић / Фото промо

НЕДОПУСТИВО је да здравље и борба за животе људи у јеку пандемије вируса корона буде полигон за нечије политичке игре. Ковид 19 не познаје ничије етничко порекло и Србија као одговорна држава настоји да обезбеди довољне количине вакцина за све грађане, без изузетка.

У новоотвореној болници у Крушевцу могу да се лече и Срби и Албанци. Зато ми је невероватно да неко у Приштини прво одузима лекове у српским срединама, а сада би да се обрачунава и са вакцинама. Све је то у домену дневне политике, којој овде нема места, већ је прилика да сви покажемо хуманост и солидарност.

Овако Петар Петковић, директор Канцеларије за Косово и Метохију, коментарише став владе у Приштини да су вакцине за грађане на северу КиМ нелегално ушле на Космет и оцене да је нарушен суверенитет "Косова".

* Ненад Арсић осуђен је на шест година затвора због наводног ратног злочина, Светомир Бачевић из Пећи ухапшен је по истом основу. Спекулисало се да је велики број Срба на тајним оптужницама, зна ли се тај број?

- Приштинско правосуђе има тако дугу традицију злоупотребе питања ратних злочина да без ограђивања можемо да говоримо о некој врсти лова на вештице. Срби су најчешће оптуживани на основу непоузданих дојава, без чврстог правног основа, на основу тајних спискова... Иза тога се крила, не потреба да се процесуирају ратни злочинци, већ да се неком отме имовина, или да се застраше они који би пожелели да се врате на предратна огњишта. Инструментализација питања ратних злочина је обично ескалирала у време политичких криза, или да би се направио вештачки баланс када се подигне оптужница против неког Албанца. Канцеларија за КиМ је развила механизме да се нашим неправедно оптуженим сународницима пружи помоћ.

* Како се ближе избори, понављају се приче о наводном српском геноциду, да ће председник Вучић бити персона нон грата... Утиче ли таква реторика на безбедност Срба?

- Предизборно време на КиМ је увек било време безбедносних изазова, праћено ескалацијом антисрпске реторике. У недостатку одговора на егзистенцијалне проблеме грађана, албанске партије се утркују у екстремизму, а кривица за нерешене друштвене и економске изазове пребацује на Србе. Апсурд је да странке чији су лидери у притвору, између осталог и због убијања сународника, иступају са порукама о српској кривици. А, покушај демонизације председника Вучића је постао омиљени спорт албанске политичке врхушке.

* Предводили сте српску делегацију на техничким дијалозима о имовини. Шта је за Београд неприхватљиво, а шта албанска тражи?

- Приштина је седам и по година одбијала да разговара о имовини, неутемељено инсистирајући да је то њихово унутрашње питање. Међутим, докази о улагању на простору КиМ и имовинска документација говоре другачије. За нас је важно да се утврди ко чиме легално располаже на основу имовинског права и међународних принципа.

Петар Петковић / Фото промо

ДОЛАЗЕ ДА ИСПУНЕ ФОРМУ

* КАКВА је перспектива дијалога ако ни ЕУ, која је гарант договора о ЗСО, не смета што он остаје на папиру?

- Утисак ми је да представници Приштине тамо углавном не долазе да бисмо се било шта договорили, већ да би испунили форму. Једини начин да Приштина докаже да је иоле кредибилан саговорник је да без одлагања омогући формирање ЗСО, а у овом тренутку на њиховој страни не уочавам никакав ентузијазам у вези са тим питањем.

-

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)